Vágólapra másolva!

Szombaton lesz a Balaton- és az öbölátúszás is

Szombaton kerül sor a 26. Balaton-átúszásra - így döntött pénteken az esemény szervezőbizottsága. A versenyt a múlt szombaton a kedvezőtlen időjárás miatt halasztották el.

A szervezők reggel hét órától várják az első próbázókat a Révfülöpnél, a Balatonboglárig tartó 5,2 km-es távnak az utolsó úszó 14 órakor vághat neki.

Most szombaton tartják a magyar tenger egy másik hagyományos nagy viadalát, az Öbölátúszást, amelynek gazdája, a Magyar Hosszútávúszó Szövetség szerdán külön elnökségi levélben kérte a Balaton-átúszás rendezőit, hogy az ütközést elkerülve keressenek más időpontot versenyüknek, azt ne 28-án bonyolítsák le.

"Meteorológiai szakemberek véleményét figyelembe véve, a vízirendőrség parancsnokával közösen hoztuk meg a döntést, hogy holnap le lehet bonyolítani a 26. alkalommal kiírt Balaton-átúszást - nyilatkozta Szántó László főszervező. "Döntésünket - mint eddig is minden esetben - az időjárás kedvező alakulása determinálta."

"Sportszakmai szempontok is léteznek! Az események ütköztetésével elveszik a lehetőséget attól a 3-4 ezer embertől, aki mindkét rendezvényen rajthoz állt volna" - reagált Németh Zsolt, a Balatonfüred és Tihany közötti, 3 és fél kilométeres öbölátúszó viadalt szervező Magyar Hosszútávúszó Szövetség főtitkára.

"Sportági szakszövetségünk felháborítónak tartja ezt a döntést, amely nem magyarázható meteorológiai-vízirendészeti szempontokkal. Itt értékrendi problémák vannak, ahol a szabadidősport háttérbe szorult az üzleti érdekkel szemben. Sajnáljuk azokat, akik nem tudnak mindkét eseményen elindulni. Mi mindenesetre szeretettel várjuk 9 és 13 óra között mindazokat, akik kellemes hangulatú, biztonságos versenyen szeretnének rajthoz állni"