Vágólapra másolva!
Kimagaslóan sikeres napot zárt a magyar csapat a debreceni rövid pályás úszó Európa-bajnokságon, miután  a csütörtöki nyitánynak egy arany, egy ezüst és két bronz lett a medáltermése, s ragyogó időeredményeket is produkált az első napon szerencsét próbálók zöme. Cseh László nem csupán Európa-bajnok lett 200 m vegyesen, hanem a kitüntető címet fantasztikus versenyzéssel, tetemes előnnyel, és nem utolsó sorban 1:52.99 perces világcsúccsal érdemelte ki.

A debreceni rövid pályás úszó Európa-bajnokság csütörtök délután előfutamában az érdekelt 11 hazai versenyző közül elsőként Takács Krisztián szállt vízbe, aki olyannyira igyekezett, hogy a nyolcadik lett összesítésben az 50 m gyors elődöntőjében, ám mivel holtversenyben foglalta el e pozíciót, újra kellett úsznia az őt "másoló" orosszal.

Ha hajszállal is, de Takács Krisztián a szétúszásnál alulmaradt orosz riválisával szemben, s így a kilencedik lett. Viszont így is dukál neki az elismerés, hiszen kétszer is tovább javította egyéni legjobbját: először 21.99-re, majd - a különversenyben - 21.97-re.

Országos csúccsal a harmadik helyen végzett, s az első magyar érmet szerezte Kis Gergő a 400 méteres gyorsúszás fináléjában. z ajkaiak kiválósága 3:39.52 perc alatt teljesítette a távot, a múltnak adva át ezzel Cseh László 3:40.69 perces rekordját, amelyet november 16-án állított fel a Kőbánya SC sztárja. Kis Gergő remeklése nyomán még egy hónapot sem élt meg a csúcs.

A magyar versenyző az elején együtt úszott az élbollyal, többnyire a negyedik-ötödik helyen, a végéhez közeledve azonban elővette tartalékait, és pazar hajrával bejött harmadiknak.

"Nagyon nagy meglepetés volt számomra is a bronzérem, egyáltalán nem számítottam rá, titokban a negyedik helyre vártam magam" - nyilatkozta Kis.

Nem sikerült döntőbe verekednie magát Kovács Ágnesnek: a Kőbánya SC klasszisa az 50 mell elődöntőjében a kilencedik eredményt produkálta 31.36 másodperccel, alig elmaradva magyar csúcsától (31.32 mp), ám egy századmásodperc hiányzott neki a fináléhoz.

Kovács Emese országos rekordot elérve ezüstérmet szerzett 200 m pillangón, a lengyel Otylia Jedrzejczak 2:03.53 perces világcsúccsal győzött. Az idei ifjúsági Európa-bajnok, 16 éves Kovács afféle "öngyilkos" tempót diktált, a táv közben a világcsúcsnál jobb részidőkkel. Vezetett is fél távig, akkor azonban a lengyel robbantott, átvette az első helyet, s azt ki sem engedve a kezéből 2:03.53 perccel nyert. Másodiknak azonban már a magyar szupertini csapott a célba 2:05.41-gyel, ami több mint egy másodperces csúcsjavítást jelent.

Az előző "leget" 2:06.62-vel 2005. december 8-a óta a 20 éves Boulsevicz Beatrix, a szám tavalyelőtti kontinensgyőztese és tavalyi ezüstérmese tartotta, aki szintén helytállt: 2:07.58-cal ötödik lett a döntőben.

"Nekem az a stratégiám, hogy a starttól kezdve a lehető leggyorsabban ússzak, ha nem így teszek, nem tudok jó eredményt elérni. A közönség sokat segített nekem, és az is fantasztikus, hogy sikeremet a családom és a barátaim is a helyszínen láthatták" - nyilatkozta Kovács.

Gyurta Dániel, aki gyengébbik mellúszó számában, 100 méteren délelőtti egyéni csúcsát (1:00.16 p) tovább javítva áttörte az egyperces lélektani határt, 59.93 másodperccel a nyolcadik - összesítésben 13. - lett előfutamában. Ami azonban esetében több mint biztató: eredménye azt sejteti, hogy fő számában, 200 méteren ismét Európa-bajnok lehet, mert nagyszerű formában van.

Verrasztó Evelyn bronzérmet szerzett 200 m vegyesen, Hosszú Katinka negyedik lett, győzött a francia Camille Muffat. Hosszú Katinka, a bajaiak reprezentánsa a friss - délelőtt, s éppen Verrasztótól elorozott - országos rekordját (2:10.83 p) 2:09.89-re módosította, ami dobogó közeli pozíciót ért neki, Verrasztó azonban még az övénél is nagyszerűbb úszást mutatott be. Nemcsak visszavette csúcstartói titulusát, hanem 2:09.83 perces eredményének köszönhetően a szám Európa-bajnoki bronzérmét is kiérdemelte a Jövő SC-II. kerület talentuma.

"Boldog vagyok, de elárulom, hogy számítottam a bronzéremre, erre készültem" - nyilatkozta Verrasztó.

A női 100 m hát elődöntői közül az első volt a kedvesebb a piros-fehér-zöld színekért szorítóknak, hiszen itt startolt Szepesi Nikolett. A Kőbánya SC kitűnősége 59.67 másodpercével 13 századnyira maradt "mínuszban" az általa tartott magyar rekordhoz viszonyítva, ennél lényegesebb, hogy összesítésben nyolcadikként végzett, így - mint "határeset" - még éppen ott lehet a pénteki döntőben. A sors valamit ellensúlyozott Kovács Ágnes balszerencséje után...

Cseh László, a Kőbánya SC nagymedencében és 25-ösben egyaránt kiváló versenyzője szó szerint is bearanyozta a csütörtök estét a debreceni uszodában, hiszen Eb-aranyát úgy szerezte meg, hogy több testhosszal verte a teljes mezőnyt, célba érkezésekor pedig 1:52.99 perces világrekordidőt mutatott az óra. Pompás úszással pazar győzelem!

Cseh László Thiago Pereirától vette el a csúcsot, amelyet a brazil a múlt hónapban, napra pontosan november 18-án, Berlinben állított fel 1:53.14-gyel. És a 400 m vegyes még hátra van...

"Nagyon meg akartam dönteni a világcsúcsot. Két napja egy borítékba zárt papíron rögzítettem, hogy milyen eredményt várok magamtól, és a levelet odaadtam Gyárfás Tamásnak, a MÚSZ elnökének. Tökéletesen bevált a jóslatom! Vagyis hajszálra pontosan eltaláltam a világcsúcsot érő eredményemet. Ez az én ajándékom a most százesztendős magyar szövetségnek" - nyilatkozott Cseh László.

Mutina Ágnes, a nyitónap utolsóként rajtkőre szólított magyar úszója a 100 m gyors elődöntőjében sprintelt, ahogy bírt, ez 55.02 mp-es időt és 16. helyet jelentett számára.