Vágólapra másolva!
Cseh László továbbra is szenzációs formában szerepel a debreceni rövid pályás úszó Európa-bajnokságon, a már két aranyat - mindkettőt világcsúccsal - begyűjtött versenyzőnk 200 pillangón bevallottan kicsit álmosan is a legjobb idővel lett finálés. Női 400 gyorson Mutina Ágnes, valamint a Szepesi Nikolett, Kovács Ágnes, Bordás Beatrix, Verrasztó Evelyn összetételű 4x50-es vegyes váltónk a negyedik helyen döntős, Kovács Ágnes 100 mellen, Kovács Emese 100 pillangón egyformán harmadikként került be az elődöntőbe.

Szombat délelőtt a férfi 50 mell nyitotta az Eb programját, és ebben a számban sajnos egyik versenyzőnk sem járt sikerrel. Flaskay Mihály (27.98) a 18., Bodor Richárd (28.07) pedig csak a 23. eredményt érte el, s kétségkívül csalódás, hogy egyikük sem jutott a legjobb tizenhat közé.

Női 50 háton Jakabos Zsuzsanna (30.38) még haloványabb volt, az előfutamok után az eredmények összesítésekor mindössze a 39. helyen állt a neve. Szepesi Nikolett javított válogatottunk szereplésén, 28.29-cel a kilencedik helyen jutott tovább a délutáni elődöntőbe.

Női 400 gyorson az előfutamokból egyenesen a fináléba lehetett kerülni, s ez a nagy egyéni csúcsot úszó Mutina Ágnesnek (4:03.81) három klasszis, az olasz Pellegrini, a francia Manaudou és a svájci Rigamonti mögött a negyedik helyen sikerült. A 19 éves versenyző közel négy másodpercet javított eddigi legjobbján. Nagy Réka (4:13.18) a 21. idővel búcsúzott.

Férfi 50 háton egyetlen indulónk, Balog Gábor (55.36) a 25. helyen zárt. 100 vegyesen Bordás Péter a 15. idővel (55.69) bejutott az elődöntőbe, ugyanez Nagy Péternek (56.94) huszonötödikként nem sikerült.

Női 100 mellen Bor Katalintól vettünk búcsút (1:10.81 - 37. hely), Kovács Ágnes viszont a harmadik helyen (1:07.46) lett elődöntős.

"Csak a tizenkilencedik idővel voltam nevezve, így nagyon örülök, hogy most a harmadik legjobb eredmény az enyém, de ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Délelőtt még soha nem úsztam ilyen jól. A döntőbe azonban nem lesz könnyű bejutnom, szerintem századok döntenek majd. S nagyon fontos számomra, hogy a váltó is ott legyen a döntőben" - mondta el olimpiai bajnokunk.

Később kiderült, hogy a 4x50-es női vegyes váltónk bekerült a fináléba, a Szepesi Nikolett, Kovács Ágnes, Bordás Beatrix, Verrasztó Evelyn összetételű kvartett (1:51.57) a negyedik helyen kvalifikálta magát az esti fináléba.

Női 100 pillangón Kovács Emese a harmadik (58.69), Dara Eszter (1:00.22) a tizenhatodik helyen jutott tovább. "Ahhoz képest, hogy egyéni csúcsot úsztam, a rajtom is nehézkes volt, és a fordulóim sem sikerültek tökéletesre. Remélem, hogy délután még sikerül javítanom, mert biztos vagyok benne, hogy az elődöntőben a többiek is jobbak lesznek. Mindenesetre jó lenne itt is döntőbe jutni" - bökte ki a válogatottunk eddigi legkellemesebb meglepetését szerző, a 200-on ezüstérmes, 16 éves Kovács Emese.

Forrás: [origo]

A 200 pillangón ezüstérmes Kovács Emese máris a szurkolók kedvence lett, mögötte az olimpiai ezüstérmes Verrasztó Zoltán, Evelyn édesapja viccelődik

Az Eb-n már két aranyat - mindkettőt világcsúccsal - begyűjtött Cseh László 200 pillangón is jó eséllyel indul, hiszen tavaly a helsinki Eb-n ezüstérmes volt ebben a számban. Szombat délelőtt pedig a legjobb idővel, 1:54.97-tel került be a délutáni döntőbe.

"A tegnapi 400 vegyes még kicsit bennem van, picit álmos is vagyok, de összességében jónak értékelem a délelőtti szereplésemet. Szerintem délután is jól megy majd az úszás, viszont a döntőben mindenkire figyelnem kell" - nyilatkozta válogatottunk "zászlós hajója".