Vágólapra másolva!
Nyolc-tízezer embert várnak a szervezők az idei Balaton-átúszásra, amelyet július utolsó szombatján rendeznek meg a hagyományos színhelyen, a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 km-es távon.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a sorrendben 28. balatoni úszópróba már kora reggel megkezdődik: a rajttól pár száz méterre található révfülöpi labdarúgópályán 7 órától 13.30-ig várják a 3900 forint nevezési díjat befizető jelentkezőket, akik kötelező orvosi vizsgálaton esnek át. Az első próbázók 8, az utolsók várhatóan 14 órakor startolnak, hogy aztán a balatonboglári Platán strandon érkezzenek célba.

Szántó László főrendező elmondta, bő másfél ezres csapat gondoskodik arról, hogy minden a legnagyobb rendben menjen. Az úszók biztonságára az idén is úgynevezett úszófolyosó vigyáz, vagyis 160-180 vitorlásból, kishajóból és motorcsónakból kialakított "mentővonal", amellett cirkáló vízirendőrök figyelik-ellenőrzik folyamatosan az úszókat. A 14 éven aluliak csak felnőttkísérettel vághatnak neki a Balatonnak.

A nagy mezőnyben ott lesz számos híresség is, köztük a sajtóeseményen is megjelent Erdei Zsolt profi bokszvilágbajnok. Ő ezúttal negyedik alkalommal próbálkozik a bő öt kilométer leküzdésével, s reméli, ezúttal is sikerrel jár.

A meteorológiai előrejelzések kedvezőek: várhatóan 28-30 fokos meleg, 26-27 fokos víz várja majd az indulókat július 25-én. Tavaly bő nyolcezren vettek részt az eseményen, s 25 országból jöttek vendégpróbázók. A szervezők szerint az idén még többen lesznek a Coca-Cola Balaton-átúszáson. Akik vonattal utaznak a színhelyre, azoknak a MÁV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt nyújt.