Vágólapra másolva!
Egyetlen magyar sem jutott tovább a római vizes világbajnokság úszóversenyeinek második napján a délelőtti előfutamokból: négyen próbálkoztak, de mindhiába, valamennyien a kiesők listáját gyarapították.

Első matinés szereplőként nem tudta feledtetni vasárnapi gyengélkedését Dara Eszter: a nyitányon 100 m pillangón 18-ként zárt versenyző hétfőn a 100 m hát selejtezőjében lett csak 19., így nem folytathatja az esti elődöntőben. A kiesést jelentő ideje - 1:01.10 perc - messze elmaradt egyéni csúcsától.

Saját legjobbját megjavította ugyan, mégsem került be az elődöntők 16-os mezőnyébe Bernek Péter, aki 200 m gyorson 1:48.24 perc alatt ért célba, ezzel is azonban csak a 25. lett. A szintén ebben a számban rajthoz állt Povázsai Zoltán jóval hátrébb végzett, nála az 1:50.08 a 48. pozícióhoz volt elég.

Pecz Réka 100 m mellen - az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács Ágnes visszavonulása óta sajnálatosan "árvává" vált magyar számban - hullott ki a rostán: 1:10.60 perces idejével csupán a 41. lett.

Azért nem marad teljesen magyarmentes az esti döntős program, miután 200 m női vegyesen - még vasárnap - beverekedte magát a legjobb nyolc közé mind Verrasztó Evelyn, mind Hosszú Katinka.

"Eddig ez nem a mi napunk" - vont mérleget Kiss László szövetségi kapitány azt követően, hogy a hétfő délelőtt selejtezőkben mind a négy magyar induló a kiesés sorsára jutott. "Bár hozzátenném, hogy a 17 éves Bernek Peti, aki a 25. lett 200 gyorson, az 1:48.24-gyel korosztályos országos csúcsot állított fel - mondta a szakvezető.

Kiss László ugyanakkor elmarasztalta Povázsai Zoltánt és Dara Esztert, amiért "őrült módra megnyomták" az elejét, a hajrát viszont éppen ezért egyikük sem bírta. - Remélem, Eszter nem követi el ugyanezt a butaságot a vegyesváltóban..."

A kapitány kitért a hétfő esti, egyetlen magyar érdekeltségű szám, a 200 méteres női vegyesúszás döntőjére is: "Nagyon nagy dolognak tartom, hogy a legjobb nyolc között két magyar is van. Ráadásul érzésem szerint Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka tartalékolt is tegnap, nem úszták ki magukat, Evelyn délelőtt, Katinka este fogta vissza magát. Meglepetést szimatolok, úgy érzem, az egyikük éremközelben végez. Döntős szereplésük kifejezetten biztató a 400 vegyes előtt, amellett azt is jelenti, hogy alakul-épül a csapat a londoni olimpiára, de már a jövő évi, budapesti Európa-bajnokságra is."