Vágólapra másolva!
Az úszó-világbajnokság eddigi legnagyobb - nehezen fokozható - szenzációja a tizennégyszeres olimpiai és tizenhatszoros világbajnok Michael Phelps veresége a német Paul Biedermanntól a 200 méteres férfi gyorsúszás döntőjében. A 22 éves német ráadásul megjavította az amerikai világcsúcsát, az új rekord 1:42.00. Biedermann azt nyilatkozta, hogy úszásban verte meg a verhetetlent.

Egy gombostűt sem lehetett leejteni a Foro Italico sajtószobájában - és még Michael Phelps sem volt ott, csak Biedermann és a bronzérmes orosz Danila Izotov, tudniillik az amerikai a 200 m pillangó középfutamában volt érdekelt...

"Elnézést kérek, de nem a legjobb az angolom" - kezdte Biedermann tökéletes angolsággal. "Hihetetlen verseny volt, az edzőm előzőleg azt mondta, úszásban kell megvernem Michaelt, ugyanis a rajtnál, a fordulóknál és a víz alatti delfinezésben jobb. Sikerült. Ez volt az álmom, hogy legyőzzem Phelpset, és világbajnok legyek, világcsúccsal."

- Mit szól ahhoz, hogy az új Arena X-Glide-ban verte meg Michaelt, aki az "ósdi" Speedo LZR Racerben versenyzett?
- A ruha nem az én problémám, abban úsztam, amit a FINA engedélyezett, ennyi. Tény, hogy ez a dressz előnyt jelent a régiekkel szemben, azt mondják, kétszáz méteren mintegy két másodpercet. Beismerem, az új dressz nélkül most nem lenne 1:42,00 a világcsúcs kétszáz gyorson. Van viszont valami, ami nagyon jól esett: Ian Thorpe, akinek vasárnap megjavítottam a 400-as világcsúcsát, felhívott telefonon, és azt mondta, a dressz nem lett volna elég, én is kellettem a világrekordhoz.

- Mit beszéltek Phelpsszel a vízben, a célba érkezés után?
- Csak annyit, hogy Michael gratulált.

- Tavaly milyen dresszben úszott?
- Speedo LZR Racerben. Ismétlem, óriási a különbség az Arena X-Glide javára. De egyszer úgy is meg akarom verni Phelpset, hogy azonos ruhát viselünk. Az is lehet, hogy Michael most nem volt csúcsformában. De azért ugye nem baj, hogy örülök az aranyérmemnek?

- Mire gondolt a verseny előtt?
- Arra, hogy győznöm kell. Nem voltam kishitű, de rengeteget jelentett, hogy Britta Steffen, az olimpiai bajnoknő és a száz méteres gyorsúszás világcsúcstartója odajött hozzám, és azt mondta: "Tudom, hogy le fogod győzni Phelpset." És legyőztem!

Miközben Biedermann mindezt nyilatkozta, a brit Gemma Spofforth megnyerte a száz méteres női hátúszást, 58,12 mp-es világcsúccsal, hat századdal megelőzve az orosz Anasztaszja Zujevát. Hogy ebben mi a különös? Csak az, hogy Spofforth Speedo LZR Racert viselt, Zujeva pedig Arena X-Glide-ot!!!

- Rendhagyó győzelem az öné: a "régi" szerelésben legyőzte az "új" dresszt viselő Zuijevát. Hogy lehet ez? - kérdeztem Spofforth kisasszonytól.
- Úgy, hogy nem csak a ruhán múlik a győzelem. Meggyőződésem, hogy lelki tényezőknek köszönhetem a sikert, lélekben és mentálisan én voltam a legerősebb a mezőnyben. Tavaly a pekingi olimpián a negyedik helyen végeztem, most annyira, de annyira akartam a győzelmet, hogy sikerült is!

Az estének volt egy magyar érdekeltségű száma is, a kétszáz méteres női gyorsúszás középdöntője. Mutina Ágnes és Verrasztó egyaránt a délelőtt Mutina által felállított országos csúcson belül úszott, szerencséjükre abban a futamban, amelyben Federica Pellegrini 1:53,67 perccel szédületes világcsúcsot állított fel.

Forrás: [origo]

Az olaszok olimpiai és világbajnoka szinte behúzta a magyarokat a célba, akiknek az ideje - 1:56,47 és 1:56,51 - a hatodik és a hetedik helyhez volt elegendő a szerdai döntőben.

"Az olimpián tizenegy századdal maradtam le a döntőről, megőrültem volna, ha megint így járok" - mondta Mutina. - "Nehéz évem volt, tavasszal operálták a térdemet, de hála Dobos József doktor úrnak, a műtét kiválóan sikerült."

"Örülök, hogy még egy számban döntőbe jutottam, de rettenetesen elfáradtam" - tette hozzá Verrasztó hétrét görnyedve.