Vágólapra másolva!
Szeptember első napjaiban kezdődött meg és még körülbelül három hétig tart a Kőbánya SC élvonalbeli úszóinak második alapozó időszaka, amelyet Turi György edző a feladat nagyságára és nehézségére utalva a legtöbbször bányászmelóként emleget.

"Ezek a hetek valóban a gyötrődésről, az állandó és egyre fokozódó fáradtságról, no és az erős igénybevétellel magyarázható apróbb-nagyobb súrlódásokról szólnak, és ezen nem is lehet igazán változtatni" - nyilatkozta Turi György mesteredző, azt sem titkolva, hogy a kezelhetőség felső határát meg sem közelítő párbeszédek egyik visszatérő szereplője nem más, mint ő maga, valamint első számú és kedvenc tanítványa, a háromszoros olimpiai ezüstérmes Cseh László.

"Mondanom sem kell, hogy a szóváltások fő témája szinte mindig a terhelés nagysága, illetve az azzal kapcsolatos alku. Az edző dolga mindig az, hogy a nagyon sokat is elfogadtassa a tanítványával, a versenyző pedig általában a könnyítésért lobbizik. Természetesen mindkét álláspont érthető, de ha mindketten egy újabb nagy eredmény megvalósítását tervezzük, akkor inkább nekem kell ellenállást tanúsítanom. Ügy természetesen nincs, tesszük a dolgunkat, és számoljuk a napokat, amíg végre elérkezik egy újabb verseny ideje, ami együtt jár az edzések terhelésének csökkentésével és meghozza a versengésből fakadó felüdülést."

A változást a novemberi százhalombattai rövid pályás országos bajnokság hozhatja meg, amely egyben főpróbája is a december 11 és 14 között Isztambulban megrendezésre kerülő Eb-nek.

"Az országos bajnokság után következő három és fél hét már valóban könnyítést jelent, hiszen ez a formába hozás időszaka, amikor a versenyzők és velük együtt az edzők is látják már a fényt az alagút végén és tudják, hogy végre-valahára egy jó kis megmérettetés következik, ami minden versenyző számára élményt jelent, még akkor is, ha ott nem sikerülne mindent kihozni magából. Ha arra gondolunk, hogy a december közepére eső kontinensbajnokságért az úszóknak három és fél hónapot kellett dolgoznia, azonnal érhetővé válik az is, hogy miért vágyakoznak annyira a nagy verseny után a lehető leghosszabb pihenőre."

Turi György beszámolt arról is, hogy az Isztambulba készülő 14 tagú magyar válogatottban várhatóan öt tanítványa kaphat helyet: a római vébén ezüst és bronzérmet nyert Cseh László társaságában az egyre inkább kiegyensúlyozott versenyző benyomását keltő Dara Eszter, valamint az ifjúsági Eb-n ezüstérmet nyert Kozma Dominik, illetve az ugyanott ezüst- és bronzérmeket begyűjtő Bernek Péter és Pulai Bence.

A szakember elmondta, hogy az isztambuli csapat - a világbajnok Hosszú Katinka kivételével - a római vb-n döntőbe került úszókra és a prágai ifjúsági Európa-bajnokságon érmet nyert fiatalokra épül. A felsoroltak közül csak Bernek indulása hiúsulhat meg, akit hosszabb ideje úgynevezett fáradásos töréssel kezelnek, amelynek oka feltehetően a fiatal úszó gyors és nagyon jelentős magasság növekedésére vezethető vissza.

T-Mobile Sporthír Szolgálat