Vágólapra másolva!
Az eredménykényszer miatt eltorzult a stílusa, a római vb-n csak az állandó versenyzés tartotta vissza az összeomlástól, pénteken mégis Verrasztó Evelyn lett az első magyar úszónő Egerszegi Krisztina óta, aki világcsúcsot ért el.  A moszkvai rövid pályás verseny után még Kiss László is felhívta, pedig ez nem szokott előfordulni. A testvérével viszont annyira szoros kapcsolatban van, hogy az a versenyzését is nagyban befolyásolja.

- Tavaly február óta megkerülhetetlen a kérdés: milyen dresszben úsztad a rekordot?
- Jakedben. Hidd el, már számolom a napokat december 31-ig, amikor helyre áll a világ rendje, betiltják ezeket a szűk, csak cipőkanállal felhúzható, méregdrága csodadresszeket. De amíg nem tilos, muszáj nekünk is ebben úszni, különben esélytelenek vagyunk.

- Pörgessük vissza az időt augusztusig! Hogyan élted meg a római világbajnokságot?
- Pocsékul. Szívemből örültem barátnőm, Hosszú Katinka aranyérmének és két bronzérmének, ugyanakkor - bár három számban is döntőbe kerültem - bosszantott, sőt, szinte összetört a saját sikertelenségem. Ha nincs az a sok szám, amelyben versenyeztem, ha nem lettem volna végig elfoglalva, akkor még sokkal rosszabb lett volna. Így viszont nem volt igazán időm a sebeim nyaldosására.

- Emlékszem, amikor Hosszú megnyerte a 400 vegyest, dacosan kijelentetted: "A pesti Eb-n, jövő nyáron visszavágok!"
- Így is gondoltam. Nem vagyok az a feladós fajta, tudtam, hogy bennem van a jó eredmény, csak valamiért nem jött ki. Róma után öthetes pihenőt tartottam, majd akkora lendülettel vágtam bele a felkészülésbe, hogy az már fájt. Igaz, az akarattal, a küzdőszellemmel nálam soha nem is volt baj. Moszkvában azért nagyon sokat számított, hogy ott volt velem a bátyám, Dávid, ráadásul jól is ment neki az úszás, ez nagyon feldobott engem.

- Érezted Moszkva előtt, hogy jó formában vagy?
- Éreztem, az edzőm, Fehérvári Balázs is mondta, és titkon a világcsúcs lehetősége is megfordult a fejemben. A mellúszó szakaszon alapoztam meg a rekordot, két másodpercet javultam, összességében pedig 1,9-et.

- Vasárnap este jöttetek haza Moszkvából, azóta állítólag egyfolytában csörög a telefonod.
- Nem baj, kellemes teher. Még Kiss László szövetségi kapitány is felhívott, és gratulált, nem is tudom, hogy ilyesmi előfordult-e már.

- A hét végén következik Százhalombattán a rövid pályás országos bajnokság. Tovább javítod a világcsúcsodat?
- Aligha, minden héten nem lehet világcsúcsot úszni. Öt egyéni számban tervezem az indulást, 50 mellen, 100 gyorson és vegyesen, 200 vegyesen és 400 gyorson, plusz a váltók. Nem akarom túlhajtani magam, mert aztán nekivágunk a végső felkészülésnek a decemberi isztambuli rövid pályás Európa-bajnokságra. Ott nagy terveim vannak.

- Konkrétan?
- Eb-n, vb-n még nem szereztem aranyérmet. Talán majd most.

Átszakadt egy gát

Fehérvári Balázs 2006 áprilisa óta Verrasztó Evelyn edzője, addig Széles Sándor, Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs készítette fel a Jövő SC versenyzőjét.

"A balul sikerült római vb után leültem Evelynnel, hogy megbeszéljük a hibákat, mert bizony akadtak. Főleg technikai hibák, az állandó eredménykényszer, a nagy iramú úszások hatására egy kicsit eltorzult a stílusa. Ezeket a hibákat elkezdtük kijavítani, persze ez egy hosszabb folyamat, jövő nyárra fog beérni, reményeink szerint a budapesti Eb-re" - mondja a szakember, aki nem volt kint Moszkvában, Százhalombattán edzőtáborozott a klub többi versenyzőjével, az ob-re készülve.

Fehérvári szerint a Verrasztó testvérek közötti különlegesen szoros a kapcsolat is nagyban hozzájárul úszója teljesítményéhez. "Evelyn hihetetlen módon felnéz a bátyjára, és az évek során rájöttem, hogy mindig akkor megy neki a versenyzés, ha Dávid is ott van mellette. A pekingi olimpiára és a római vb-re nem jutott ki, Evelynnek nem is ment az úszás. A tavalyi eindhoveni Eb-n és a debreceni rövid pályás Európa-bajnokságon Dávid ott volt, Evelyn érmes lett. Most Moszkvában húsz perccel Evelyn futama előtt úszott Dávid hatalmas egyéni csúcsot 400 vegyesen, naná, hogy a húgának sikerült a világcsúcs! Elképesztő lelki pluszt adott a lánynak a bátyja jó szereplése."

Persze nemcsak lélektani, hanem szakmai okai is vannak a bravúros javulásnak. "Evelyn fordulói sokat javultak, ebben szerepe van Bernhard Károly barátomnak is, aki annak idején Széchy Tamásnál úszott, majd kiment Dániába edzősködni. Most hazajött, s vele együtt csiszoltuk Evelyn fordulóit. Verrasztó munkamoráljával sohasem volt baj, a hangsúly most a precizitáson van. Egyébként ez az eredmény korábban is benne volt, s anélkül, hogy bántanánk Hosszú Katinkát - akit óriási úszónak tartunk -, meggyőződésem, hogy Evelyn is képes hasonló eredményekre. Bízom benne, hogy ezzel a világcsúcsjavítással most átszakadt nála egy pszichikai gát, s az isztambuli rövid pályás Eb-n, majd jövőre a budapesti Európa-bajnokságon már a dobogó tetejére áll. Ez új szakaszt nyitna a pályafutásában."