Vágólapra másolva!
Három magyar úszó is érmet nyert hétfőn a budapesti Európa-bajnokságon: Kis Gergő örül, hogy a 400 gyorson bemutatott jó hajrával elérte a dobogót, Hosszú Katinka nem gondolta, hogy 400 vegyesen Hannah Miley mellen ennyire fel fog jönni rá, az ugyanebben a számban bronzérmes Jakabos Zsuzsanna pedig úgy érzi, hogy újjászületett, és nagyon élvezi a hazai közönség biztatását. Kiss László szövetségi kapitány elégedett az érmek számával, ám Hosszútól - akin szerinte súlyfelesleg van - aranyat várt.

Kis Gergő szerezte az első magyar érmet a budapesti úszó Európa-bajnokságon: 400 m gyorson az utolsó hossz előtt még csak hatodik volt, ám remek hajrával sikerült dobogós helyen végeznie. A 22 éves úszó a verseny után azt mondta, hogy erre a számra készült a legkevésbé a három közül (a másik kettő a 800 m gyors és a 400 m vegyes): "Hogy meglenne az első érem a tervezett háromból? Ezt ki mondta, hogy hármat terveztem? (nevet). Bandi bá'val (Farkas András edző - a szerk.) pont azt terveztük, hogy talán egy bronzot el lehet csípni, és amikor beérkeztem, és a közönség tombolt, akkor éreztem, hogy megvan. Csodálatos érzés. Ez egy olyan mezőny volt, amelyikben a hatodik helytől a harmadikig bármelyiket megszerezhettem - hát a harmadik sikerült."

Kis elmondta, hogy az elején sokáig a hetedik helyen haladt, ezért mindenki azt hihette, hogy tartalékolja az erejét: "Pedig megmondom őszintén, ennél jobban nem megy. Szeretném egyszer úgy emberesen elkezdeni a távot, de nem megy, mindig elhúznak az elején. Így nekem könnyebb - hogy ha ugyanazt a kétszázat úszom másodikra, mint elsőre, akkor az azt jelenti, hogy jó az állóképességem, nem? Azt nem tudom, mi van akkor, ha Biedermann és Agnel mellett úszom, a fenti pályák valamelyikén, talán jobban megszorítom őket. Nem baj, majd Londonban!"

Gyurta Dániel a harmadik legjobb idővel került be a 100 méter mell szerdai döntőjébe: "Ez volt életem harmadik legjobb ideje, és nem dresszben, tehát maradéktalanul elégedett vagyok, ezzel a harmadik helyen lettem döntős. Ha még egy kicsit tudok javítani, akkor akár. De ne fantáziáljunk!"

Forrás: MTI
Hosszú Katinka sokáig vezetett, végül simán kikapott

Hosszú Katinka világbajnoki címvédőként abszolút aranyesélyesnek számított, sokáig vezetett is, ám 250 méter után a brit Hannah Miley előbb Jakabos Zsuszannát, majd a 21 éves bajai úszónőt is megelőzte. Hosszú így ezüstérmet nyert 400 vegyesen: "Mindent beleadtam, de éreztem, hogy nem az igazi. Mindegy, annak örülök, hogy a hazai közönség előtt érmet tudtam szerezni, ez négy éve nem sikerült, ez azért jó érzés. Az Európa-csúcsommal simán győztem volna, de hát azt hosszú dresszben úsztam. Igen, elfáradtam, hogyne fáradtam volna el - ez a négyszáz vegyes. Azt sejtettem, hogy Hannah Miley fel fog jönni a mellen, de hogy a gyorson is ilyen jó lesz, az kellemetlenül érintett. Mindegy, az élet megy tovább, vannak még itt számaim, amelyekben helyt akarok állni.

Jakabos Zsuzsanna, a szám bronzérmese nagyon élvezte, hogy hazai közönség előtt úszhatott: "Nagyjából úgy sikerült, ahogy elterveztem, az idő egy kicsit jobb is lehetett volna, de nem baj, rettenetesen boldog vagyok, mert ez az első érmem felnőtt Európa-bajnokságon. Hazai közönség előtt úszni elmondhatatlan érzés, mielőtt beugrottam a vízbe, majdnem elsíram magam, s nálam ez a meghatottság kifejezője. Hogy honnan volt erőm a hajrában? Fogalmam sincs. Amióta tavaly átjöttem a Jövő SC-be, szinte újjászülettem. Fehérvári Balázsnak, Verrasztó Zoltánnak és Horváth Péternek köszönöm a bronzérmet, de régi mesteremnek, Anatolij Petrovnak is hálával tartozom, hiszen nála tizenegy évig úsztam."

Kiss László szövetségi kapitány nem titkolta, Hosszútól Eb-győzelmet várt: "Elégedett vagyok a három éremmel, persze Katinkától aranyat vártam, de valahogy most nem úszott úgy, mint tavaly a római világbajnokságon. Mintha egy kis súlyfölösleg lenne rajta. De még bőven javíthat a 200 pillangón és a 200 vegyesen. Jakabos Zsuzsanna és Kis Gergő előtt le a kalappal!"