Vágólapra másolva!
Hónapokig tartó lázas találgatásoknak véget vetve Ian Thorpe bejelentette, hogy ismét versenyezni fog. Az ötszörös olimpiai bajnok ausztrál úszó négy év után tér vissza.

Az ausztrálok négy éve visszavonult úszósztárja szerdán Sydney-ben jelentette be, hogy indulni szeretne a 2012-es londoni olimpián.

A Torpedó néven is emlegetett 28 éves úszó kilenc érmet szerzett a 2000-es sydney-i, illetve a 2004-es athéni olimpián: öt arany, három ezüst és egy bronzérmet. Emellett 11-szeres világbajnok.

Elmondása szerint már tavaly szeptemberben meghozta a döntését, s azóta titokban edz. Nyolc különböző uszodába járt edzeni, hogy ne ébresszen gyanút, és barátait arra kérte, hogy "hazudjanak arcátlanul", ha terveiről kérdezik.

"Nem volt könnyű a döntés, hogy ismét versenyezzek. Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik. Soha nem gondoltam volna, hogy ismét versenyezni fogok" - mondta Thorpe az újságíróknak.

Thorpe szerdán regisztráltatta magát a doppingellenőrző programra is. Erre azért volt szükség, mert a helyi antidopping-program szabályai szerint a regisztrációtól legalább kilenc hónapnak kell eltelnie addig, amíg egy sportoló hivatalos versenyen indulhat.

Thorpe, akinek a 200 és a 400 méteres gyorsúszás volt a specialitása, jelezte, hogy a gyorsváltót, valamint a 100 és 200 méteres gyorsúszást célozza meg.

A sportoló 2006 novemberében jelentette be visszavonulását, ami igencsak meglepetésként hatott az úszósportban, hiszen fél évvel később éppen Melbourne-ben rendezték a vb-t. A verseny alatt a L'Equipe című francia újság megszellőztette, hogy 2006 májusában, edzés közben túl magas tesztoszteron- és növekedési hormon-szintet mértek Thorpe-nál, és ez lehetett a hirtelen visszavonulás oka. Az úszó tagadott, később pedig tisztázták is.

Az ausztrál olimpiai úszóválogatókat 2012 februárjában vagy márciusában rendezik.