Vágólapra másolva!
Tizenöt év kihagyás után visszatért a medencébe Janet Evans, az amerikaiak négyszeres olimpiai és ötszörös világbajnok úszója. Hogy kivívja-e a londoni olimpián való részvételt, még kérdéses, Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya mindenesetre nem hiszi, hogy 39 évesen komoly eredményt érhet el, pedig szerinte az űrkutatás vívmányai is segítik az amerikai sportolókat. A csapatorvos Kausz István gyanúsnak tartja a hosszú kihagyás utáni visszatéréseket, Tiszeker Ágnes szerint viszont a doppingvádak tönkreteszik az élsportot.

2008-ban kevesen hittek Dara Torres visszatérésében, ám az akkor 41 éves olimpiai bajnok amerikai úszónő nemcsak kiharcolta a pekingi részvételt, de 50 gyorson, a 4x100-as vegyes váltóval, illetve a 4x100-as gyorsváltóval három ezüstérmet is nyert. A családanya sikereivel középkorú sportolók tömegeinek adott lendületet, és úgy tűnik, felkeltette néhány kollégája versenyzés iránti vágyát is. Előbb az ausztrálok négy éve visszavonult úszósztárja, az ötszörös olimpiai és tizenegyszeres világbajnok Ian Thorpe jelezte, készül a londoni játékokra, majd a négyszeres olimpiai és ötszörös világbajnoki aranyérmes 39 éves Janet Evans jelentette be, hogy 15 év szünet után visszatér a versenysportba.

Amíg Torresnél a kétkedés volt az első reakció, addig Evans esetében már kisebb a csodálkozás, az viszont már megosztja a szakmát, hogy meddig juthat el.

Kiss László szerint Janet Evans öreg már

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, Kiss László nem hisz az amerikai csillag visszatérésének sikerében.

"Evanst még 1988-ban ismertem meg, Egerszegihez hasonló filigrán alkatú, hatalmas tehetségű úszó volt. Bár nem illik ilyet mondani, öreg már, nem tartom valószínűnek, hogy 39 évesen komoly eredményt érhet el. Nem is emlékszem olyan úszóra, aki négyszázasként vagy nyolcszázasként ennyi kihagyás után visszatért volna" - mondta a szakember, aki úgy véli, Dara Torres ötvenes sprinterként teljesen más helyzetben volt, mint egy hosszabb távon induló versenyző.

Máshogy vélekedik erről Szabó Tünde, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára, aki elképzelhetőnek tartja, hogy Evans komoly eredményt érjen el, éppen a táv miatt. "Szerintem előnyben van Torreshez képest, hogy nem sprint-, hanem hosszútávon versenyez, ez fizikai állóképesség és oxigénháztartás szempontjából is mást igényel, így szerintem könnyebben ott lehet az élmezőnyben" - magyarázta az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes egykori hátúszó.

Tamáskodó orvos, NASA-t emlegető kapitány

Dr. Kausz István, az úszóválogatott orvosa próbált óvatosan bánni a szavakkal: "Tizenöt év kihagyás után csak tréninggel visszatérni a legjobbak közé? Tamáskodom..."

Az orvos szerint, ha egy nő huszonévesen szül, vigyáz a testsúlyára, és rendszeresen mozog, nincs gond a visszatéréssel, könnyedén el tudja érni azt a szintet, mint a gyerekvállalás előtt. "De ahhoz, hogy valaki ekkora kihagyás után sikeres visszatérésben reménykedjen, egyrészt genetikai adottságok is kellenek, másrészt rendkívül sportszerű életet kellett élnie. Én már fiatalabb versenyző esetében is csodálkoztam, ha három-négy év kihagyást követően egy évig ismét ott tudott lenni a világelitben, majd ismét eltűnt a nyilvánosság elől. Ez gyanús" - jegyezte meg a csapatorvos.

1988, szöuli olimpia, 400 gyors, döntő:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=0OzsAR6hW5Mn7NTi


Kiss elárulta, még sohasem jelentkezett olyan egykori tanítvány, aki hosszabb kihagyás után komolyan gondolta volna az újrakezdést. "Ekkora kihagyás után visszarázódni a napi hat-nyolcórás tréningekbe nem egyszerű. Güttler Karcsi végigcsinált öt olimpiát, Egerszegi is ott volt három nyári játékon, de ők egyfolytában versenyeztek. Persze nagy comebackre tudok akár magyar esetet is említeni, például Risztov Évát, aki kiharcolta az indulást a nyári sanghaji világbajnokságon, emellett 800 méteren olimpiai szintidőt úszott."

Arra a kérdésre, ha Egerszegi Krisztina megkeresné, hogy visszatérne, mit mondana neki, Kiss azt felelte, ez úgysem fordulna elő. "Ha mégis? Egér olyan kedves tanítványom volt, hogy nem mondanék nemet, de felhívnám a figyelmét a már említett nehézségekre. Benne azt éreztem még 1996-ban, hogy meglehet a negyedik olimpiája, de ő helyette inkább a három gyermeket és a családot választotta."

Az úszókapitány "amerikai csodát" is emleget, úgy véli, az Egyesült Államok versenyzői nagy hasznát veszik az űrkutatás vívmányainak. "A NASA évek óta a Marsra készül, az űrutazás pedig rendkívüli módon igénybe veszi az emberi szervezetet. Biztos vagyok abban, hogy van olyan kísérlet, amely képes az idősebb emberek izomzatát egy 20 éves emberére visszaállítani."

Szabó Tünde: Nekem már a dressz is furcsa lenne

Kiss állítja, az emberi teljesítőképesség maximumát a férfiak 32-34 évesen érik el, a nőknél ez még korábban jön el. Szabó Tünde ezzel szemben úgy véli, a világ is változott annyit, hogy egy extraklasszis visszatérése nem feltétlenül válik kudarccá.

"Számomra nem meglepő, amikor egy-egy sportoló néhány év kihagyás után visszatér. Belekóstolva a privát életbe valószínűleg hiányzik neki az a közeg, az életmód, amelyet addig megszokott. Ráadásul, ha érzi, keresnivalója is lehet, pszichikailag is kap egy plusz töltetet. Én 18 évesen hagytam abba az úszást, ha 25 évesen fejeztem volna be a pályafutásomat, talán más lenne a felfogásom. Lehet, ha én is a sport mellett kezdem el a tanulást, máshogy alakul a pályafutásom."

1988, szöuli olimpia, 800 gyors, döntő:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=8WW0ViBKhjGLkPcI


Szabó bevallotta, szokott gondolkodni azon, mire jutna, ha visszatérne.

"Nekem már a dressz is furcsa lenne, az én időmben semmi más nem számított, csak az, hogy a ruha szép legyen. Most meg a szuperdressz időszakában a versenyzők azt mondták, olyan, mintha üvegből lenne, és siklik a vízen. Biztos vagyok benne, Evans is kipróbálta a mostani úszóruhákat, és érezte, menni fog benne az úszás."

Arra a kérdésre, egy nő esetében szülés után változhat-e annyit a hormonháztartása, hogy alkalmassá teszi őt a kiugró eredmény elérésére, Szabó úgy felelt, ha alkatából adódóan könnyedén visszanyeri versenysúlyát, akkor a terhesség és a szülés fizikálisan semmiben sem gátolja a nőket a csúcsteljesítmény újbóli elérésében. "Hogy hormonügyileg mi a helyzet, nem tudom, állítólag a terhesség első időszakában valóban megnő a sportbeli teljesítőképesség, de ebben nincs tapasztalatom."

A legenda kevés a doppingolás bebizonyítására

Torres csodálatos visszatérésével párhuzamosan a doppingvádak is felerősödtek, de Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint ez nem más, mint irigység. "Az a szörnyű, hogy a doppingvád teljesen tönkreteszi az élsportot" - mondta Tiszeker. "Ha valaki jó eredményt ér el, a fél világ meggyanúsítja, saját szövetsége kikéri magának, majd kis idő múlva ez a szövetség ugyanúgy vádaskodik másokkal szemben. Sajnos ez teljesen tönkreteszi a sport szépségét és etikáját. Ezek után ki mer bízni egy olimpiai döntő végeredményében?"

Forrás: AFP

Dara Torres Pekingben három ezüstöt nyert

Kérdésünkre, hogy ébreszthet-e gyanút egy negyvenes sportoló kimagasló teljesítménye, vagy ez magyarázható tehetséggel és edzésmunkával, Tiszeker azt mondta, ezt nem hegyezné ki egyetlen sportolóra sem. "Dara Torresszel kapcsolatban sok mindent lehetett olvasni, de a legenda kevés a doppingolás bebizonyítására. Szerintem az, hogy valaki a harmincas évei végén, negyvenes évei elején visszatér a profi sportba, tiszteletre méltó. De ez a tény, illetve az esetleges jobb eredmények elérése még nem jelenthetnek automatikus gyanút, emiatt biztos, hogy nem fogják külön ellenőrizni."

Szakértők már a pekingi olimpia előtt azt jósolták, a géndopping (amely akár az idősebb sportolók teherbíró képességén is segíthetne) hamarosan komoly tényezőként bukkan fel a profi sportban, de Tiszeker szerint még nem jött el ennek az ideje. "Pillanatnyilag nincs megbízható teszt a géndopping kiszűrésére, de úgy gondolom, ez még nem is ennek az olimpiának lesz a szenzációja. Vannak hírek, találtak nyomokat, naplókat, vallomásokat, de ennyi."

Londonig sok másodpercet kell még javulni

Janet Evans visszatérésének bejelentése után szülővárosában, a kaliforniai Fullertonban - az ő nevét viselő uszodában - indult újból versenyen. A négyszeres olimpiai bajnok 400 méter gyorson 4:23.82, majd négy órával később 800 m gyorson 8:59.06 perc alatt ért célba, mindkét eredmény Masters-világrekordnak számít a korcsoportjában.

Ő maga elégedetten nyilatkozott bemutatkozásáról és eredményeiről, de a 2012-es olimpiára való kijutáshoz jóval több kell. Csak a válogatóra négy, illetve nyolc másodpercet kellene javulnia, előbbin 4:19.39, utóbbin 8:50.49 a nevezési szint.

Az idei világranglistán a legjobb négyszázas úszók 4:06-on, a legjobb nyolcszázasok 8:27-en belüli idővel rendelkeznek.

Evans fénykorában az 1988-as szöuli olimpián aranyat érő 4:03.85-ös világcsúccsal diadalmaskodott négyszázon, míg 800-on 8:16.22 perc volt 1989-ben felállított rekordja.