Vágólapra másolva!
A magyar férfi tőrözők a tizedik, a női kardozók a tizenegyedik helyen végeztek a szentpétervári vívó-világbajnokság csapatversenyeinek első napján. Mindkét együttes az olaszoktól szenvedett vereséget a 16 között, s került ezáltal az alsó ágra.

A Szabados Gábor, Berjozkin Anton, Mazza Lorenzo, Bíró Péter kvartett kezdésként a hollandokat 45-28-ra verte, majd a nyolcaddöntőben 44-31-re kikapott az olaszoktól, aztán legyőzte az osztrákokat 45-41-re, az ukránokat pedig 45-22-re, zárásként pedig, a kilencedik helyért rendezett összecsapáson 44-30-ra alulmaradt az oroszokkal szemben.

Győztek a franciák, az ezüstérem a németeknek, a bronz a dél-koreaiaknak jutott.

A Nagy Orsolya, Sznopek Gabriella, Pető Réka, Benkó Réka négyes az olaszok elleni 45-34-es vereséggel kezdett a 16 között, aztán következett az azeriekkel szembeni 45-38-as siker, a britektől elszenvedett 45-43-as vereség, végül a 11. helyért a japánok 45-37-es legyőzése.

Az aranyérmet a franciák szerezték meg, a második helyen az ukránok, a harmadikon az oroszok végeztek.

A világbajnokság előtti hazai sajtótájékoztatón Nébald György szövetségi kapitány azt mondta, a négy között kell végezni ahhoz, hogy a csapatnak reális esélye legyen az olimpiai részvétel kiharcolására. Így viszont valószínűleg - bár a számolás a vb-pontokkal még ezután történik - maradt az egyéni kvalifikáció lehetősége, melyre leginkább Nagy Orsolyának van esélye. A kvalifikációs időszak március végéig tart.

"Úgy tűnik, lassan már csak matematikai esélyünk marad, de lehet, hogy az se az olimpiai szereplésre csapatban. Egyéniben viszont Nagy Orsolya kedvező helyzetben van, de akár Csaba Edina és Sznopek Gabriella is odaérhet" - összegezte a pekingi kilátásokat Nébald György.

Ebben a szakágban a nyári játékokon majdan részt vevő csapatok három-három versenyzője automatikusan tagja lesz az egyéni viadal mezőnyének. A világranglistából kiveszik az érintett nemzetek valamennyi vívóját, s a módosított listáról a három legelőkelőbben rangsorolt vívó, függetlenül attól, hogy melyik régióból való, szintén utazhat.

A résztvevők köre további hét pengeforgatóval bővül a ranglistáról, de már területi megoszlás szerint: Európából, Ázsiából, Amerikából kettő-kettő, Afrikából egy kerül be az ötkarikás mezőnybe. Öt további vívó a négy térség olimpiai zónaversenyéről csatlakozik: Európából kettő, Amerikából, Ázsiából, Afrikából pedig egy-egy vívó. Ezeken a versenyeken már csak olyan országok képviselői indulhatnak, melyek még egyetlen kvótát sem szereztek az adott szakágban.

Szombaton a női párbajtőrözők és a férfi kardozók lépnek pástra. A magyarok mindkét fegyvernemben a 16 között kezdenek.