Vágólapra másolva!
A Magyar Vívószövetség (MVSZ) elnöksége a beadott pályázatok elbírálása után november végén kinevezte a szövetségi kapitányokat, ugyanakkor az elnök egyetnemértése jeléül lemondott, és a sportágban meglehetősen kaotikus a helyzet. Az olimpiai bajnok Nagy Tímea még nem hagyná abba a vívást, de jelenleg nincs edzője, ahogyan az Európa-bajnok női tőrcsapat két tagjának sem, s kardban ugyancsak sok a bizonytalansági tényező. Az pedig valamennyi fegyvernemben kérdéses, hogy lesz-e pénz elutazni az év eleji Világkupa-versenyekre. Ami biztos: csütörtöktől vasárnapig országos bajnokságot rendeznek.

Az ob-t a Láng Sportcsarnokban bonyolítják le, s meglehetősen fonák a helyzet, hogy a házigazda a XIII. kerületi önkormányzat létesítményeit kezelő kft igazgatójaként az eddigi tőrkapitány Bernát Zoltán, aki hiába élvezte a szakma és az MVSZ-elnök Gémesi György támogatását, az elnökség mégis Szekeres Pált nevezte ki szakvezetőnek.

A szöuli olimpián csapatban bronzérmes, majd balesete után háromszoros paralimpiai bajnok Szekeres szerette volna megnyerni Bernátot a női szakág vezetőedzőjének, ám ő úgy döntött, hogy kivonul a sportágból. Mindez azt jelenti, hogy az Európa-bajnok csapatból Knapek Edina és Varga Gabriella is edző nélkül maradt. (Ez igaz az olimpián fegyelemsértést elkövetett Ujlaky Virginie-re is, de Bernát vele már korábban megszakította a kapcsolatot.)

Szekeres Pál kedden találkozott a válogatott kerettel, bemutatkozott a versenyzőknek, akik azonban egyelőre teljes bizonytalanságban vannak. "Most becsatlakoztunk a juniorok keretedzésére, de arról fogalmunk sincs, hogy mit hoz a jövő. Az az igazság, hogy egyelőre csak lézengünk... Pali sem tudja, hogy mennyi pénz áll majd a rendelkezésére, ebből hány edzőt lehet fizetni, s így kivel készülhetünk" - mondja a pekingi olimpián egyéniben ötödik helyezett, kétszeres vb-bronzérmes Knapek Edina, akinek a Honvédban egyelőre a közel egy éve már Magyarországon élő barátja, a portugál Marco Goncalves az edzője.

"Marco a 2000-es madeirai Eb-n csapatban aranyérmes volt, de három éve egy súlyos bokatörés után kénytelen volt befejezni a versenyzői pályafutását. Utána úgy döntött, hogy edző lesz, s már van ilyen irányú tapasztalata, mert Bernát Zolinak eddig is besegített. Elfogulatlanul mondom, hogy jó meglátásai vannak, jó edző, aki korábban maga is neves mesterektől tanult. Szóval, egyelőre ő próbál nekünk segíteni a Honvédban, s majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle - fogalmaz Knapek.

"Sajnos én sem tudok semmi konkrétumot mondani, és rettenetes ez a bizonytalanság... Szóba került például, hogy az ob után elmegyünk Németországba edzőtáborba, félig már le is volt szervezve az út, de nem tudom, lesz-e belőle valami. Az év elején beindulnak a Világkupa-versenyek, az első hónapokban szerencsére európai helyszíneken, és ezekre talán busszal el tudunk jutni..." - reménykedik az egyéni Európa-bajnok Varga Gabriella.

A kardozóknál a kapitánykérdésben szakma nem foglalt egyértelműen állást egyik jelölt mellett sem. A pályázati bizottság Kovács Tamást rangsorolta az első helyre, ám az elnökség úgy döntött, hogy Nébald György folytathatja a munkáját. Érdekesség, hogy a szöuli olimpia csapatbajnoka számítana a korábban hosszú évekig Franciaországban dolgozó Szepesi László segítségére, ám a kétszeres egyéni olimpiai bajnok Jean-Francois Lamour mestere enyhén szólva is megosztja a hazai szakmát. S a válogatott versenyzők edzői abba semmiképpen sem mennének bele, hogy a keretedzéseken Szepesi iskolázzon a tanítványaikkal... Egyes markáns vélemények szerint még "lázadás" is kitörhet!

Forrás: [origo]

Knapek Edina és Varga Gabriella nincs kint a vízből

Képlékeny a helyzet párbajtőrben is, bár itt Kulcsár Győző a szakma és az elnökség támogatását egyaránt élvezve maradt a posztján. A négyszeres olimpiai bajnok azonban elhagyta a Honvédot, a Vasashoz tart, s egyelőre nem lehet tudni, hogy ebben a helyzetben mit lépnek a honvédos versenyzői - Nagy Tímea, Szász Emese, Boczkó Gábor -, és mire jut egymással a két egyesület. A Vasas természetesen nem venné jó néven, ha Kulcsár a fizetett alkalmazottjaként egy másik klub versenyzőit készítené fel. Szász hajlik arra, hogy a Vasashoz is követi a mesterét, a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea azonban a Honvédban fejezné be a pályafutását.

"Egyelőre még nem szándékozom abbahagyni a vívást, de jelenleg fogalmam sincs, hogyan tovább... Azt hiszem, a kapitányok megválasztása után most még kell egy kis idő, hogy rendeződjenek a viszonyok" - véli Nagy Tímea.

Hasonló véleményen van Kulcsár Győző is: "Jelenleg még mindenki a kapitányválasztással van elfoglalva, és én is azt mondom, haladjunk lépésről lépésre. Titivel meg kell beszélnünk, hogy ő mit szeretne, én mit várok tőle, és ezek alapján tudunk majd dönteni. Egyelőre nem mondhatok mást, de nem azért, mert nem akarok, egyszerűen még nincs kialakult álláspontunk."