Vágólapra másolva!
A csütörtökön egyéniben győztes Szász Emese és Varga Gabriella is duplázott a vívók országos bajnokságán: pénteken a Honvéd párbajtőr-, illetve tőrcsapatával is a dobogó legfelső fokára állhattak.

Budapesen a Láng Sportcsarnokban pénteken a női csapatversenyekkel folytatódott a vívók TippMix-kupáért kiírt országos bajnoksága, s reggel a párbajtőrözők kezdtek. A Honvéd első számú gárdája a vb-bronzérmes, az egyénit csütörtökön megnyert Szász Emesével, a kétszeres junior Európa-bajnok Antal Edinával, Budai Dorinával és Békefi Edinával magabiztosan menetelt be a döntőbe, a négy között 45-31-re verte a Vasas I-et. A másik ágon azonban az elődöntőben összejött egy rangadó, az MTK és a BVSC között.

Az MTK-ban a pekingi olimpián bronzérmes Mincza-Nébald Ildikó csak tartalék volt, nem is vívott - elmondása szerint nincs edzésben -, az egyéni Európa-bajnoki címvédő Hormay Adrien viszont bevetésre készen állt, és Kiskapusi Dórával, Laborc Izabellával és Buzgó Rékával kiegészülve is erős csapatot alkotott. Az összecsapást mégis a BVSC nyerte úgy, hogy az utolsó párban a kétszeres csapatvilágbajnok Tóth Hajnalka ugyan előbb leadta a három tusos előnyét Hormayval szemben, de utána összekapta magát, s végeredményben a vasutasok 36-31-re nyertek. "A térdemet műteni fogják, most is fájt a lábam, de szívem vitt előre" - jegyezte meg Tóth Hajnalka, aki eldöntötte, megcélozza a londoni olimpiát.

Forrás: [origo]
A Honvéd győztes női tőrcsapatánál - balról jobbra: Varga Katalin, Berta Adrienn, Varga Gabriella és Knapek Edina - nagy volt a boldogság

A BVSC (Tóth, Takács Emese, Pelkai Szilvia) a döntőben is bekezdett a Honvéd ellen. Tóth 5-1-re verte Antalt, akit rögtön le is cseréltek, majd három döntetlen után Tóth Budait is megverte 3-1-re, így a BVSC elhúzott 23-17-re. Sőt, Takács is jól indított Szász ellen, 29-21 is volt az állás, ezután azonban a Honvéd vívónője zsinórban hétszer talált. Budai 4-1-re verte Pelkait, így már a Honvédnál volt az előny, de Takács 7-5-re győzött Békefi ellen, így a döntő utolsó asszójára a két "vezér", Tóth és Szász 37-37-es állásnál állt fel a pástra.

Csütörtökön az egyéni döntőt is ők vívták, s akkor Szász könnyedén győzött, most viszont sima asszóról szó sem volt, mert Tóth 40-38-ra, majd 44-42-re is vezetett. Szász azonban hat másodperccel a vége előtt kiegyenlített, és a ráadás egy percben is ő talált, így a Honvéd nyerte meg a bajnokságot. "A végén szerencsék is volt..." - ismerte el Szász Emese, aki tehát az egyéni megnyerése után duplázott a bajnokságon, ami eddig még soha nem jött össze neki.

A kardcsapatok döntőjében a GEAC és az UTE verekedte be magát a döntőbe, s itt 22-22 után már csak a gödöllőiek - Benkó Réka, Kerecsényi-Fodor Georgina, Nagy Petra, Varga Eszter - vezettek. Az utolsó párban az újpestiektől az olimpiát is megjárt Nagy Orsolya sem tudott csodát tenni Benkó ellen 32-40-es állás után; a GEAC 45-37-es győzelemmel söpörte be az aranyérmet.

A tőrözőknél a nyolc között érdekes színfoltja volt az ob-nek az MTK I-es és II-es csapatának összecsapása, ugyanis a lányok mindkét oldalon olyan egyedi, sárga színű egyenpólóban vonultak be, amelynek a két oldalára mesterük, a közelmúltban a 60. születésnapját ünnepelt Solti Antal ifjú kori, illetve mai fotóját nyomtatták.

Az összecsapást az MTK I (Mohamed Aida, Nattán Sarolta, Horváth Andrea, Czeglédy Edina, Volosinovszky Linda) nyerte, majd megörvendeztetve a trénert, az elődöntőben 45-27-tel elbánt az UTE-vel is. A másik ágon a Honvéd (Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin, Berta Adrienn) 45-25-re nyert a CSATA ellen, így megismétlődött a tavalyi döntő.

Egy évvel ezelőtt a válogatottakkal teletűzdelt Honvéd talán túlságosan könnyű meccsre számított, s hatalmas meglepetésre kikapott. Most viszont nem borult a papírforma, pedig a Honvédban a pekingi olimpián ötödik helyezett Knapek a karját fájlalva a döntőben már nem lépett pástra. A Varga G., Varga K., Berta trió is megoldotta a feladatot, s 43-27-es győzelemmel nyerte meg a magyar a bajnokságot. S az egyéniben győztes Varga Gabriella Szász Emeséhez hasonlóan duplázott.

"A tavaly elvesztett döntő után nagyon fontos volt a számunkra, hogy most nyerjünk. Örülök, hogy két arannyal zártam az ob-t, s az egyéni után most még inkább fáradt voltam, de a lényeg, hogy győztünk" - nyilatkozta Varga Gabriella.

"Én legutóbb 2005-ben voltam magyar bajnok, akkor egyéniben győztem, s nagyon boldog vagyok, hogy három év újra a dobogó tetejére állhattam. Tavaly Franciaországban vívtam, az azt megelőző évben a BVSC-ben, s most tértem vissza a Honvédba, ahol előzőleg hosszú éveket töltöttem. A cél a londoni olimpia, tudom, hogy ide hosszú út vezet, de ez a csapatbajnoki arany első lépésnek tökéletes!" - fogalmazott Varga Katalin.