Vágólapra másolva!
Akárcsak szerdán, csütörtökön is gyorsan kiesett a tavalyi magyar érmes a cataniai vívó-világbajnokságon: ezúttal Szász Emese búcsúzott már a 64 között, mivel kikapott dél-koreai ellenfelétől.

A 2010-ben Párizsban ezüstérmes magyar párbajtőröző - aki az elmúlt hetekben könnyített edzéseket végzett fájós könyöke miatt - gyakorlatilag végig hátrányban volt az idén Ázsia-bajnok Csoj In Jeonggal szemben.

A dél-koreai ellenfél többször váratlanul találta el őt, türelmesen, pontosan hajtotta végre, amit elképzelt, Szász vívásából viszont hiányzott a dinamika. Hiába próbálta magát feltüzelni menet közben, hiába kiabálta, hogy "gyerünk már", 7-12-nél nagyon nehéz helyzetbe került, és nem is tudott újítani.

"Hiányzott a vívásomból az átütőerő, márpedig az én esetemben ez a kulcs" - kezdte értékelést Szász. "A könyökömből még lidokainnal sem sikerült kivenni a fájdalmat, pedig már két hete visszafogottan edzettem, szteroidinjekciókat kaptam. Letapadt egy izom és begyulladt. A fájdalom miatt, meg az utolsó két hétben elvégzett visszafogott edzésmunka miatt bátortalanok voltak a támadásaim. Ellenfelem jól vívott, én nem."

Ami az olimpiai kvalifikációs esélyeket illeti, Szász azt hangsúlyozta, hogy a csapatnak is van esélye kijutni, először ezt az utat szeretnék bejárni. "Ha ez összejön, akkor eleve ott lehetünk Londonban, ha pedig nem, meg kell majd nézni, hogyan alakul a ranglista, és ha az sem kedvező, még mindig lesz egy zónaverseny, amin persze szintén nem könnyű kvótához jutni a mi fegyvernemünkben."

Utóbbi mondatával visszautalt a szerdán korán búcsúzott, tavaly vb-bronzérmes Boczkó Gábor nyilatkozatára, melyben többek között arról beszélt, hogy párbajtőrben nincs papírforma, nagyon sokan eljuthatnak a végéig. Ezt a megállapítást egyértelműen alátámasztotta a szerdai végeredmény, illetve a csütörtöki első forduló, melyben a tavalyi négy érmes közül három, Szász mellett a francia Maureen Nisima és az orosz Tatyjana Logunova is búcsúzott.

Kiesett a másik főtáblás magyar, Takács Emese is, aki olasz ellenféltől kapott ki.

A főtábla egyetlen magyarja, Szabados Kristóf az első fordulóban, a 64 között kiesett a férfi tőrözők versenyében. A 21 éves versenyző nem kezdett rosszul a csapatban háromszoros vb-győztes francia Erwan Le Pechoux ellen, 4-4-ig tartotta vele a lépést, ám ezt követően sorra kapta a találatokat.

Eredmények:
női párbajtőr, a 64 között:
Csoj In Jeong (dél-koreai) - Szász Emese 15-11
Rosella Fiamingo (olasz) - Takács Emese 15-11

férfi tőr, a 64 között:
Erwann Le Pechoux (francia) - Szabados Kristóf 15-5

Pénteken a férfi kardozók és a női tőrözők csapatversenyei következnek.