Társoldalunk:

A magyar bajnokságon ismételhet a gyűrűkirály

Csütörtökön és vasárnap a mesterfokú tornászbajnokságon láthatja újra a magyar közönség a sydneyi olimpián gyűrűn szenzációs teljesítménnyel aranyérmes Csollány Szilvesztert. A szakemberek szerint nem kétséges: a Dunaferr SE klasszisa ismét bajnok lesz legerősebb szerén a hétvégén.

Csollány az összetett versenyben nem számít esélyesnek, az elsőségre sokkal inkább számíthat a másik olimpikon, Supola Zoltán.

A nők versenyében ott lesz a Sydneyben balszerencsés (leesett a felemáskorlátról) Nyeste Adrienn is. Legnagyobb riválisa a tavalyi összetett ezüstérmes Reubl Tünde lehet.

A mesterfokú bajnokságon hagyományosan egy mezőnyben indulnak a legtehetségesebb ifjúsági és junior tornászok a felnőtt élmezőnnyel.

A tornacsarnokbeli program: egyéni összetett verseny a Rabobank Kupáért, csütörtök, 17.00, szerenkénti döntők a Pólus Center Kupáért, vasárnap 10.30. Az indulók névsora, nők: Nyeste, Fellner, Kiss, Murai, Péntek, Prémusz, Reubl, Striffler, Szarka, Szikora, Todoranova, Vígh, tartalékok: Valjon, Sarkadi, férfiak: Csollány, Supola, Ancsin, Gál, Hetrovics, Jordanov, Király, Lőrik, Pánczél, Puskás, Szilányi, Takács, tartalékok: Horváth, Kovács. Címvédők, nők: összetett: Ónodi, ugrás: Reubl, felemáskorlát: Reubl, gerenda: Ónodi, talaj: Ónodi, férfiak: összetett: Supola, talaj: Jordanov, lólengés: Supola, gyűrű: Csollány, ugrás: Gál, korlát: Jordanov, nyújtó: Supola.

Hivatalosan jövőre vezetik be nemzetközi tornaversenyeken az ugrás során használt lovak legújabb technológián alapuló változatát. Az új szert a sportágban 30 éve tevékenykedő Helmut Hödlmoser osztrák edző ötletei és tapasztalatai alapján fejlesztették ki. A szer vonalvezetése egy fektetett, elnyújtott S-betűre emlékeztet, amelynek eleje a föld, a vége pedig felfelé kunkorodik.

Supola Zoltán szerint jó hatással lesz a változás a sportágra. A szeren olimpiai hatodik helyezett azt mondta: jól ismeri az új lovat, külföldi útjai során szívesen próbálta ki, ugyanis Magyarországon még nincs belőle. Tatán egyszer gyakorolhattak rajta egy bemutató keretében.

- Az új ugróló 30 centiméterrel szélesebb, mint a régi. Könnyebben lehet rátenyerelni, és a végén lévő hajlat nem engedi, hogy a kéz lecsússzon. Szerintem nehéz lesz megszokni, de utána már sokkal kényelmesebbnek, biztonságosabbnak érzik majd a tornászok - mondta Supola.

Eddig a nők a nekifutás irányára merőlegesen, a férfiak pedig azzal megegyező irányban elhelyezett lóra ugrottak, a változás után már nem lesz különbség. A már feltétlenül szükségszerű változtatásokhoz az vezetett, hogy a nekifutás alatt a tornászok sebessége jelentősen nőtt.

(MTI)