Vágólapra másolva!
Az amerikai Andre Agassi és Pete Sampras nem ért egyet az orosz Jevgenyij Kafelnyikovnak azzal a csütörtöki kijelentésével, hogy a teniszezők nincsenek jól megfizetve. Marat Szafin azonban egy véleményen van honfitársával, a szintén orosz Anna Kurnyikovát pedig nem érdekli, hogy hazájában mennyi az átlagkereset.

Fotó: Reuters

Az anyagias Szafin már bejutott
a 16 közé, de még messze van a
750 ezer dolláros fődíjtól

Kafelnyikovnak viszont - aki azzal érvelt, hogy a golfozók és a futballisták sokkal többet keresnek - támogatói is akadnak. Lindsay Davenport ugyan kijelentette: nevetséges lenne azt mondani, hogy a teniszezőket rosszul fizetik, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a sportág által termelt pénzt igazságtalanul osztják el. "Csodálatos, hogy 750 ezer dollár jár a US Openért. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy a játékosoknak köszönhetően a nagy tornák szervezői milliókat keresnek. A Grand Slameken többet kellene kapnunk. Az embereket talán meglepi, amit most mondok, de ehhez azt is tudni kell, hogy mekkora összegek folynak be televíziós jogdíjakból és jegyeladásokból" - mondta Davenport.

Kafelnyikov úgy fogalmazott, hogy ő személy szerint elégedett azzal a 18 millió dollárral, amit a pályán megkeresett, de nem mindenkinek vannak ilyen jó lehetőségei. A nagyobb keresetre vonatkozó felvetését illetően egy újságíró megjegyezte: nem értettem, mit mondott, szavait elnyomta magánrepülőjének zaja.

Melbourne-ben nemcsak Kafelnyikovnak akadtak kellemetlen pillanatai a pénz miatt, hanem az egyéni szerződései révén kiemelkedően kereső honfitársának, Anna Kurnyikovának is. Egy sajtótájékoztatón megkérdezték tőle, tudja-e, mennyi az oroszországi átlagkereset, mire azt válaszolta: miért kellene tudnom? A szintén orosz Marat Szafin tökéletesen egyetértett Kafelnyikovval. "Csodálatos lenne, ha többet kapnánk. S ha sokkal többet, az fantasztikus."

A nyolcadik helyen kiemelt brit Tim Henman is bejutott a legjobb 16 közé a melbourne-i tenisztornán, miután a harmadik fordulóban magabiztosan (egy szettnyi kihagyással) győzött az ausztrál Wayne Arthurs ellen.
Henman (brit, 8.) - Arthurs (ausztrál) 6:3, 6:2, 0:6, 6:2

Szombaton a nap záró mérkőzése, a Lleyton Hewitt - Carlos Moya rangadó emelkedik ki az ausztrál nyílt teniszbajnokság műsorából. A hazai éljátékos már első két mérkőzésén is lázba hozta a közönséget, számos nehéz helyzetből sikerült visszakapaszkodnia a svéd Jonas Björkman és a német Tommy Haas ellen. A világranglista hetedik helyén álló Hewitt az Australian Open egyik legnagyobb esélyese, de a nyolcaddöntőbe jutásért várhatóan nagyon meg kell küzdenie. Az egykori világelső spanyol teniszező ugyanis eddig nagyszerű teljesítményt nyújtott Melbourne-ben, a chilei Marcelo Rios és a svájci Marc Rosset ellen is nagyon simán győzött.

A szombati műsor érdekességei:

férfi egyes, 3. forduló:

Norman (svéd, 4.)-Calatrava (spanyol)
Kafelnyikov (orosz, 5.)-Woodruff (amerikai)
Hewitt (ausztrál, 7.)-Moya (spanyol)

női egyes, 3. forduló:

Hingis (svájci, 1.)-Razzano (francia)
V. Williams (amerikai, 3.)-Chladkova (cseh)
S. Williams (amerikai, 6.)-Tanasugarn (thaiföldi)

(MTI)

Ajánló: