Vágólapra másolva!
A belga Justine Henin nagy meglepetésre másfél óra alatt legyőzte az angol nyílt teniszbajnokság első női elődöntőjében az amerikai Jennifer Capriatit, aki Melbourne-ben, Párizsban és Wimbledonban összesen 19 Grand Slam-találkozót nyert 2001-ben.

A 19 éves tinédzser már a Roland Garroson is legjobb négy közé jutott, de akkor az óriási lehetőség kapujában megtorpant honfitársával, Kim Clijstersszel szemben. Sokáig úgy tűnt, hogy a füves pályás Grand Slam-tornán sem sikerül a bravúr, hiszen az idei harmadik GS-elsőségért küzdő tengerentúli 21 perc alatt, két adogatáselnyeréssel jutott játszmaelőnyhöz.

A folytatás azonban nagy fordulatot hozott: a rendkívül erős ütéseiről híres Henin átvette az irányítást, s fokozatosan felőrölte riválisa ellenállását. Capriati mindent megpróbált, de láthatóan alaposan meglepődött a belga teljesítményén. A melbourne-i és párizsi győztesen a harmadik szett közepén eleredő eső sem segített, a 25 perces kényszerpihenőt megelőzően ugyanis már 1:4-es hátrányba került. Végül a remek teljesítményt nyújtó Justine Henin nagy küzdelemben megnyerte a meccset, s készülhet a szombati döntőre, amelyben az amerikai Lindsay Davenport vagy Venus Williams lesz az ellenfele.

"A mérkőzés elején még "nem voltam a pályán", de szerencsére sikerült visszakapaszkodnom. Tartottam attól, hogy az esőszünet jót tesz Capriatinak, de nem történt újabb fordulat" - mondta Henin.

"Justine gyönyörűen játszott. Először jutott belga teniszező a wimbledoni női döntőbe, így természetesen pezsgőt bontottunk Henin tiszteletére" - lelkendezett Yves Freson, a Belga Tenisz Szövetség elnöke.

"Nagyon elégedett vagyok az idei eredményeimmel, így most sem érzek csalódottságot. Pedig rajtam kívül már mindenki a négy Grand Slam-torna megnyeréséről beszélt. Nagyon jól kezdtem, s talán el is hittem, hogy könnyen bejutok a döntőbe. Emiatt nem összpontosítottam megfelelően, s már nem tudtam visszakapaszkodni" - így Capriati.

női egyes, elődöntő:

Henin (belga, 8.) - Capriati (amerikai, 4.) 2:6, 6:4, 6:2

(MTI)