Vágólapra másolva!
Két bronzérmet szereztek férfi vívóink péntek este a koblenzi Európa-bajnokságon. Juhász Attila az egyéni tőr versenyében, Nemcsik Zsolt pedig a kardozóknál állhatott föl a dobogóra.

A férfi tőrözők csoportküzdelmeiből mind a négy magyar (Juhász Bence, Juhász Attila, Marsi Márk és Berjozkin Anton) felkerült a 64-es táblára, ahol egyenes kieséses rendszerben folytatódott a verseny. A legjobb 16-ba már csak Juhász Attilának sikerült bekerülnie, neki viszont könnyű dolga volt: a brit Beeverst 15-1-re verte a 32 között. A magyar vívónak a negyeddöntőbe kerülésért sem kellett különösebben megizzadnia: a legjobb 16 között az orosz Alekszandr Lakatost győzte le 15-2-re. Juhász a remek vívást a nyolc között is folytatta, az olasz Magnitól öt találatnyi különbséggel bizonyult jobbnak, és bejutott a négy közé.

Az elődöntőben változatosan alakult az asszó, hol Juhász, hol pedig olasz ellenfele vezetett, végül a jobban koncentráló Vanni örülhetett. "A táblán az első két asszóban nagyon jól ment a vívás. Általában az a taktikám, hogy megpróbálom az elején lerohanni és ezzel elbizonytalanítani az ellenfelemet. Ez most sikerült. A négy közé jutásért is így kezdtem, de azután kicsit elfáradtam. Az az igazság, hogy a lábam mindig megy előre, a baj az, hogy a kezem nem. Az elődöntő előtt nagyon nagy volt a szünet. Nem igazán tudtam felpörögni" - értékelt Juhász.

Eredmény:

az elődöntőben:

Krzesinski (Lengyelország) - Bissdorf (Németország) 15-12

Vanni (Olaszország) - Juhász Attila 15-12

a döntőben:

Vanni (Olaszország) - Krzesinski (Lengyelország) 15-6

Nemcsik Zsolt szintén parádésan menetelt, a magyar kardozó öt győzelemmel melegített be, majd a direkt kieséses táblán az olasz Tarantinót 15-10-re, német Bauert 15-8-ra, az ukrán Lukasenkót 15-11-re verte. Az elődöntőben viszont a többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok orosz Sztanyiszlav Pozdnyakovval találkozott és szenvedett 15-11-es vereséget.

"A csoportban jól szerepeltem, ennek ellenére erős ágra kerültem. A világbajnok Tarantino ellen könnyen nyertem, Bauertől viszont tartottam egy kicsit. Kellemetlen stílusú vívó, ráadásul legutóbb kikaptam tőle. Nagyon oda kellett figyelnem, nehogy azt higgye, megverhet. Lukasenko kiszámítható volt. Csak azért lett viszonylag szoros a vége, mert már kezdtem elfáradni. Az elődöntőben Pozdnyakov azt vívta, amit tud, én egy kicsit halványabb voltam. Nem igazán tisztult le bennem, mit is csinálok. Amikor utolértem, ismét elbizonytalanodtam."

Eredmény:

az elődöntőben:

Pillet (Franciaország) - Covaliu (Románia) 15-11

Pozdnyakov (Oroszország) - Nemcsik 15-11

a döntőben:

Pozdnyakov (Oroszország) - Pillet (Franciaország) 15-8