Vágólapra másolva!
Guam visszalépése után továbbra sincs helyszíne az idei súlyemelő-világbajnokságnak. A nemzetközi szövetség végleges döntéséig a magyar válogatott felfüggeszti a tatai edzőtáborozást.

Újra helyszínt keres a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) az idei világbajnokságnak. A súlyemelőknek nincs szerencséjük az idei vb-vel: Guam is visszalépett a rendezéstől. Pedig az Egyesült Államokhoz tartozó sziget a tavasszal beugróként vállalta a lebonyolítást, miután a rendezés jogát elnyerő Nauru visszakozott. Aján Tamás, a nemzetközi szövetség elnöke furcsállta a bejelentést, mert márciusban Guam kifejezetten kérte a rendezési jogot. A legújabb, most már talán végleges helyszínt csak a jövő héten választja ki az IWF szűk vezérkara, miután Aján Tamás visszatér a NOB moszkvai üléséről. Öt jelentkezőről hallani, Törökország, Szlovákia, Kuvait, Katar neve forog, valamint egy német városé, Riesáé.

A visszalépések háttérben valószínűleg az áll, hogy az előnevezések tömege elriasztotta a szervezőket. Az IWF-nek 164 tagországa van, és a hírek szerint százhúsz már jelentkezett a vb-re. Elképzelhető, hogy a nagy létszám káoszt okozna, emellett anyagi okokra is hivatkoznak a rendezők. Végül is ez sem meglepő, mert napi ötven dollárért vállalták a részvevők ellátását az általánosan elfogadott százhúsz-száznegyven helyett (a vb-re öt-hatszáz versenyzőt és ugyanannyi kísérőt várnak).

Guam ajánlata már rosszabb volt, mint a nauruiaké: ők ingyen látták volna vendégül a versenyzőket, csak a repülőjegyet kellett volna kifizetniük; és ők is a várható tömeges részvételtől ijedtek meg. Újabb vonzerőnek tűnt, hogy ez lett volna az első pénzdíjas világbajnokság, és a világcsúcsokért 25 ezer dolláros prémiumot is ígértek. Dolovai Tamás, a magyar szövetség elnökhelyettese kérdésünkre azt mondta, a korábbi rendezők által bejelentett olcsóság az európaiak számára relatív, mert a költségekhez hozzá kell adni a repülőjegy árát, és hosszabb időt kell szánni az akklimatizálódásra is.

A hazai szövetség vezetői úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a válogatott tatai edzőtáborozását. Az öthetesre tervezett felkészülést hétfőn kezdték meg a versenyzők, és péntekig még az edzőtáborban maradnak, de a munkát csak az új helyszín - és várhatóan új időpont - ismeretében folytatják.

Valószínű, hogy októberről november végére tolódik a világbajnokság időpontja, és Zsuga Imre szövetségi kapitány az IWF döntésének ismeretében módosítja az edzéstervet.

Lépesfalvi Zoltán

(Magyar Hirlap)