Vágólapra másolva!
Majdnem lekéste élete első WTA-tornagyőzelmét Gubacsi Zsófia. A nagy siker helyszínére, Casablancába ugyanis az izraeliek elleni elhúzódott Fed-kupa-osztályozóról utaztak Kapros Anikóval, s lemaradtak a repülőről. A következő járat szerencsére elvitte őket, s így egymás ellen játszhattak az elődöntőben. Végül Gubacsi lett a 110 ezer dollár összdíjazású verseny győztese.

Mostantól már az áll a fiatal Gubacsi Zsófia neve mellett - remélhetően nem sokáig - a tenisz évkönyvben, hogy van egy WTA-tornagyőzelme is. A marokkói 110 ezer dolláros verseny első helye igen nagy siker, presztízst ad a szakmában, a profik mezőnyében, és azzal a pillanatnyi előnnyel járt, hogy a 109. helyről a nyolcvanasok közé jutott a világranglistán. Gubacsi tehát nagyot alkotott a múlt héten - Casablancában az elődöntőben két szettben nyert Kapros Anikó ellen (6:4, 6:2), aki szintén jól játszott -, az olasz Camerin fölötti 1:6, 6:3, 7:6 méltó befejezése egy eredményes sorozatnak.

"Ez nagyon nagy siker" - mondta Machán Róbert, a női válogatott főnöke tegnap. - "Ismét kaptunk egy visszaigazolást, hogy a magyar női tenisz valóban a világ legjobbjai között van, és azért is fontos, mert Zsófi a maga számára is igazolta, tud győzni egy igazán jelentős verseny döntőjében is. Abban pedig biztos vagyok, hogy ez nem kicsúszott győzelem. Ő szisztematikusan készül, lépésről lépésre halad, s alázatosan szereti a sportágat."

Gubacsi egy éve még a junior korosztály legjobbjai között volt, állandó tagnak számított a top tízben, s igazából az idén sikerült betörnie a felnőtt élvonalba. A Roland Garroson két selejtezőfordulót nyert, majd két szép kört tudhatott magáénak a főtáblán is, aztán Serena Williamstől kapott ki. Már nem lehetett nem figyelni rá.

A magyar tenisz 20 esztendős legújabb sztárja tegnap a párizsi repülőtéren vette fel a telefont, de mint mondta, nem Baselbe, a korábban tervezett versenyére, hanem hazafelé tart. "Ott ugyanis selejtezőt kellene játszanom, viszont Riminiben, a jövő héten nem, így azon a versenyen indulok. Casablancába is azért jöttem, mert ez volt az egyetlen WTA-torna, ahol egyenes ágon kerülhettem a főtáblára, s gondoltam, megpróbálom. Veszítenivalóm nem volt, talán ezért is játszottam nagyon nyugodtan" - mondta Gubacsi.

Majdnem lemaradt viszont élete első WTA-sikeréről, mert a válogatott meccse után, két hete kicsit későn tudtak elindulni Kapros Anikóval Marokkóba, s az első repülőre nem fértek fel. Még jó, hogy rövid időn belül indult egy másik járat, s így odaértek a kezdésre. "Azt gondoltam, ha a második fordulóba jutok, már nem panaszkodom, de így persze nagyon boldog vagyok. A szállodai szobámban, a döntő után ajándékpezsgő várt a hoteltulajdonostól, reggel gratulációval ébresztettek, az eredményhirdetéskor a király lánytestvére köszöntött, és a díj mellé három ruhaköltemény közül választhattam, amelyet egy világhírű divattervező mutatott be. Szóval, kicsit elkényeztettek" - újságolta a tornagyőztes.

A magyar tenisz második WTA-tornagyőztese jól ismerte döntőbeli ellenfelét, a juniorok között le is győzte már, s mint mesélte, talán ezért bízott a kelleténél is jobban a sikerben. "Megdöbbentett, mert olyan tempót diktált, amire álmomban sem gondoltam, és gyorsan el is ment az első szett. Minden labdájáról lekéstem, s csak nyugtattam magam. A másodikat így tudtam megnyerni, a döntőben viszont, 3:1-nél, azt hittem, végre elfáradt a nagy rohanásban, és már végképp én jövök. Tévedtem! Szinte pillanatok alatt 3:5 lett, rosszul szerváltam, kapkodtam. Aztán végre ő is rontott, én pedig csak azt mondogattam, nem siettetni a játékot, s bejött. Igaz, 5:6, semmi-negyvenre is álltam, s egy pillanatra azt hittem, elment a meccs, de eszembe jutott, korábban is nyertem már innen, mi lenne, ha bevágnám neki a labdát. Mindegy volt, talán ezért sikerült. A rövidítésben aztán már nem voltak gondjaim" - fejezte be Gubacsi.

Katona Horváth János

Korábban:

Négy magyar teniszező a legjobb százban