Vágólapra másolva!

Szennygödörtől az aranyéremig

Georgiu Gingaraa ifjúsági- és sportminiszter kijelentette: megduplázza a Diana Mocanu fukuokai vb-címéért járó prémiumot. A román úszók egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel eddigi legjobb világversenyüket zárták.

Romániai körülményekhez viszonyítva bőkezűen jutalmazza a román sportminisztérium (MTS) a Fukuokában érmet nyert sportolókat. Eredeti terv szerint az aranyéremért 105 millió, az ezüstért 70, a bronzért pedig 53 millió lej a prémium, és a helyezettek sem panaszkodhatnak, hiszen a negyedik helyért 26 milliót, az ötödikért 21 milliót, a hatodikért pedig 17,5 milliót kapnak. (1 millió lej = 10 000 Ft). Diana Mocanu bankszámlája 301 millióval nőtt (ebből 210 millió az aranyért, 70 az ezüstért és 21 millió az 50 m háton elért ötödik helyezésért).

Ezzel viszont nincs vége a jutalmazásnak, hiszen a szövetséget támogató cég még a vébére utazás előtt megígérte, hogy külön jutalmazza az érmeket szerző román úszókat, valamint a trénereket. E szerint Mocanu és edzőnője, Laura Sechelarie fejenként 8000 dollárt (5000 az arany, 3000 az ezüst), továbbá a bronzérmes Beatrice Cislaru és Camelia Potec egyaránt 2000 dollárt kaptak, természetesen edzőikkel együtt.

A 200 m háton aranyérmes és a 100 m háton ezüstérmes Diana Mocanu bevallotta, hogy a fukuokai vébé nehezebb volt, mint a sydneyi olimpia, ahonnan két aranyéremmel tért haza. "Nehezebbnek tűnt az olimpiai versenynél a fukuokai vébé, talán az ellenfelek is erősebbek voltak. Végül is, részemről sikeresnek mondhatom a vébét. Most egy kicsit pihenek, majd újból kezdem a munkát" - nyilatkozta a román világbajnok. Mocanu edzőnője szerint a felkészülési lehetőségek brailai mostoha körülményeihez képest ragyogóan sikerült a fukuokai vébé. "Csak mi tudjuk, hogy mennyit kínlódtunk, és milyen körülmények között készültünk a vébére. Csak remélni tudom, hogy a brailai szennygödör valamikor úszómedencéhez fog hasonlítani" - jegyezte meg Laura Sechelarie.

Románia a 13. helyet foglalta el a fukuokai úszó-vb éremtáblázatán egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel, ami a világversenyeken részt vevő román úszók eddigi legjobb teljesítménye.

Balla István

Korábban az [origo]-ban:

Thorpe lett a fukuokai legjobb