Vágólapra másolva!
Vasárnap újabb hat elsőséget szerzett a magyar csapat a kajak-kenu vb-n, összesen nyolc arany- és négy-négy ezüst-, illetve bronzéremmel zárt. Győzött Vereckei Ákos, a női kajak négyes és kettes, egyaránt 500 méteren. A női kajak négyes a 200-at is hozta, akárcsak a férfi kenu- és kajak-kvartett.

Vasárnap, a poznani kajak-kenu világbajnokság utolsó napján délelőtt az 500 méteres döntők szerepeltek a programban, délután a 200-as finálékra került sor. A magyar versenyzők mind a 18 döntőben érdekeltek voltak.

Akárcsak szombaton 1000 méteren, 500-on is a női négyesek kezdték a napot. A magyarok (Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga) is hűek voltak a hagyományokhoz: magabiztosan versenyezve, fél hajóval megelőzve a németeket ezen a távon is világbajnokok lettek.

Kenu egyesben Kolonics György féltávnál negyedik volt, az orosz Opaljev több mint egy hajóval vezetett előtte, s előnyét - Kolonics nagy hajrája ellenére - megőrizte a végéig. Az olimpiai bajnok másodikként ért célba. A német Dittmer harmadik helye azt jelentette, hogy akárcsak Sydneyben az olimpián, s Milánóban az Európa-bajnokságon, most is ugyanazok osztoztak az érmeken. Megjegyzendő: ezt megelőzően mindig a magyar kenus győzött.

Vereckei Ákos jó szokásához híven versenyzett kajak egyesben: csak 250 méter után - ezúttal a negyedik helyről - indította el a hajóját, hogy aztán kétség se férhessen hozzá, ő a legjobb, ő a világbajnok.

Női egyesben Kovács Katalin 250-nél a második helyen haladt, majd az utolsó 100 méterig versenyben volt az olasz Josefa Idemmel, aztán a végén az ausztrál Katrin Borchert is megelőzte őt, így bronzérmes lett.

A kenu kettesek mezőnyében nagy csatát vívott egymással a lengyel és a kubai kettős, végül Rojas és Pereira győzelmét célfotó jóvoltából hirdették ki Baraszkiewicz és Jedraszko ellenében. Hüttner Csaba és Fürdök Gábor a hatodik helyen végzett.

Bártfai Krisztiántól és Veréb Krisztiántól már a rajt után elment a mezőny a kajak kettesek versenyében, olyannyira, hogy féltávnál és a végén egyaránt a hatodik hely jutott nekik. A német egység (Rauhe, Wieskötter) magabiztosan versenyezve, végig vezetve szerezte meg az aranyérmet.

Szabó Szilvia és Bóta Kinga toronymagas esélyese volt a kajak kettesek viadalának 500 méteren. Ennek megfelelően a rajtnál azonnal elhúztak a többiektől, féltávnál már fél másodperccel vezettek. A végén a Sokolowska, Pastuszka alkotta lengyel egység nagyon beleerősített, ám csak megközelíteni tudták a magyar hajót: Szabó és Bóta világbajnok lett.

Az 1000-en remeklő, aranyérmes magyar kenu négyes (Kozmann György, Zala György, Iván Gábor, Belicza Béla) 500 méteren is nagyszerűen versenyzett, mindvégig az első helyért csatázott, ám végül a románok rúgták be jobban a hajójukat, így az ezüstérem jutott a magyar egységnek.

A négy klubból összeválogatott férfi kajak négyes (Jármy Márton, Borhi Zsombor, Beé István, Hegedűs Róbert) nagyon igyekezett, ám távol került a csak titkon remélt dobogótól: a hatodik helyen ért célba. A világbajnoki címet az oroszok szerezték meg a románok és a szlovákok előtt.

A 200 méteres döntőkkel zárult a vb, mind a kilenc finálénak volt magyar indulója. A női négyessel, s általa magyar diadallal kezdődött a program: Dékány Kinga, Fazekas Krisztina, Viski Erzsébet és Kovács Katalin - a táv rövidségét nézve, imponáló fölénnyel - nyerte meg a számot, ami azt jelenti, hogy női négyes kajakban Magyarország egyeduralkodó: 1000, 500 és 200 méteren egyaránt világbajnoki címet nyert 2001-ben.

Kenu egyesben Kolonics György beragadt a rajtnál, hátrányát csökkenteni sem tudta, az ötödik helyen ért célba. Az aranyérem az Európa-bajnok ukrán Dmitro Szabliné lett. Fehérvári Vince sem került dobogóra, a kajak egyes fináléjában negyedikként végzett. A milánói Európa-bajnokság után a vb-n is a német Ronald Rauhe szerezte meg az aranyérmet.

Szabó Szilvia kajak egyesben a negyedik döntőjét vívta meg Poznanban. Célfotóval szorult a harmadik helyre a lengyel Urbanczyk mögött, s ezzel mérlege rendkívül imponáló: 3 arany- és 1 bronzérem. A kanadai Karen Furneaux már a rajt után az élre állt, s elöl maradt egészen a célig.

A kenu kettesek versenyében Feil Imrét és Kozmann Györgyöt 100 méternél hagyták ott a többiek, addig lépést tartottak a mezőnnyel. Az 500 méteren második, lengyel Baraszkiewicz, Jedraszko páros volt a leggyorsabb, a magyar hajó hatodik lett.

A férfi kajak kettes döntőjében az elmúlt három világbajnokságon győztes Fehérvári Vince és Hegedűs Róbert tíz méterrel a táv vége előtt még az élen haladt, aztán a célvonal előtt felborult a hajójuk, a versenyt hivatalosan nem fejezték be. A litván Alvydas Duonela, Egidius Balciunas kettős világbajnoki címéről célfotó döntött a német Ronald Rauhe, Tim Wieskötter egységgel szemben.

Női párosban a Dékány Kinga párjaként hajóba ülő Viski Erzsébet azért is küzdhetett, hogy övé legyen a vb legeredményesebb versenyzője cím. Nos, a hajó végül harmadikként ért célba, így Viski és Szabó Szilvia holtversenyben szerezte a legtöbb érmet Poznanban (3 arany, 1 bronz). A számot a spanyol páros (Beatriz P. Manchon, Sonia C. Molanes) nyerte meg.

A kenu négyesek versenye még a 200 méteren egyébként megszokottnál is kiélezettebb csatát hozott. A magyar, a cseh és az orosz egység között a célfotó döntött, de most először ítélt Magyarország javára a gép ezen a viadalon. Malomsoki Sándor, Iván Gábor, Zala György és Vasali László rúgta be legjobban a hajóját, s ezzel az egység világbajnok lett.

Magyar diadallal zárult a nap és vele a verseny: Fehérvári Vince, Beé István, Horváth Gábor és Hegedűs Róbert aranyérmet nyert a kajak négyesek között. Itt is néhány centiméter, s végül célfotó döntött az aranyéremről. Magyar egység ebben a számban sorrendben harmadszor végzett az élen világbajnokságon.

A 200 méteres finálékkal véget ért az idei kajak-kenu vb. A magyar versenyzők - akik 8 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzérmet szereztek - vasárnap éjfél körül a Malév különgépével indulnak haza Poznanból.

Vereckei Ákos: "A szombat nem az én napom volt, rosszul aludtam a verseny előtt. Ráadásul az 1000 méteres döntőben nagyon hullámzott a víz, ezért nem sikerült érmet nyernem. Most szerencsére minden rendben ment, frissen vágtam neki a távnak, minden úgy alakult, ahogy reméltem."

Szabó Szilvia és Bóta Kinga párosban valóra váltotta győzelmi esélyeit, ráadásul a szintén világbajnok négyes sikerében is főszerepet vállaltak. "A négyesben toltuk előre a hajót, hogy Kovács Kati jó érzéssel vágjon neki az egyesnek. Remekül mentünk, nem volt semmi gond, simán nyertünk. Párosban viszont a táv második felében megbillentünk, ezért jöhettek föl a lengyelek. Legalább ötven méterbe tellett, amíg újra nekiindulhattunk. Azt hittem beborulunk, de szerencsére sikerült korrigálnunk" - mondta Szabó Szilvia.

"Fantasztikus évem volt, az Eb-n és a világbajnokságon összesen hat számban indultam, s hat aranyérmet szereztem. Az az igazság, hogy kifacsarva érzem magam, de soha rosszabb fáradtságot" - összegzett Bóta Kinga.

Kolonics György, a kenu egyes ezüstérmese: "Kihajtottam magam, szerintem kifejezetten jól ment a hajó. Minden úgy történt, mint máskor: Opaljev erősen kezdett, a végére elfáradt, ám most nem tudtam utolérni."

Kovács Katalin, a kajak egyes bronzérmese: "Csak Idemre figyeltem, ezért csúszhatott be elém a célban Borchert. Különösebb taktikám nem volt, igyekeztem a saját tempómban haladni, s minél eredményesebben megküzdeni a hullámzással. Ennyire sikerült. A négyes győzelme feldobott, a verseny fáradtságát nem éreztem, azon nem múlott semmi sem, hogy egy órán belül kétszer álltam rajthoz."

Zala György, a 200 méteren arany-, 500 méteren ezüstérmes kenu négyes tagja: "Ötszázon kicsit hamarabb rúgtuk be a hajót, mint kellett volna, ezért kaptunk ki. Kétszázon mindenképpen javítani akartunk, sikerült. Olyannyira, hogy nemcsak nyertünk, hanem mindvégig jól, hiba nélkül mentünk."

Horváth Gábor, a 200-on aranyérmes kajak négyes tagja: "A rajtnál óriási feszültség volt bennünk, mert Fehérvári egyesben nem került a dobogóra, párosban pedig borult Hegedűs Robival. Aztán elindultunk, s meglepetésre nagyon ment a hajó."

Viski Erzsébet, aki 3 arany-, és 1 bronzérmet szerzett a vb-n: "Nem is gondoltam arra, hogy a vb legeredményesebb indulója leszek Szabó Szilvivel holtversenyben. Csak arra figyeltem, hogy mind a négy számomban a lehető legtöbbet hozzam ki magamból. Élveztem a versenyzést, szép volt ez a hétvége."

Szabó Szilvia, a 200 m-en szerzett bronzérme után: "Mindenki azt mondja, hogy beragadtam a rajtnál, én nem éreztem. A két négyes és a páros után furcsa volt egyedül hajtanom. Négy számom volt a világbajnokságon, de nem fáradtam el. Nyertem három aranyat és egy bronzot, megérte sokat vállalnom."

Dékány Kinga, a Viski Erzsébettel párosban kivívott bronzérmét követően: "Nagyon jól ment a hajó, remek verseny volt. Az a két páros, amelyik előttünk végzett, megérdemelten előzött meg bennünket. Boldog vagyok, mert amikor januárban visszatértem, csak az volt a célom, hogy utolérjem a többieket. Aztán az Eb-n egy aranyat és egy ezüstöt, most pedig két első, valamint egy harmadik helyet szereztem."

Fehérvári Vince, a 200 m kajak kettős borulásáról: "Nem tudom, mi történhetett. Azt éreztem, hogy megbillenünk és ferdén megyünk, de semmi sem utalt rá, hogy fejre állhatunk. Pedig nem voltunk rossz helyen... Aztán a négyessel, úgy féltávnál szintén megdőltünk, már átkoztam a sorsot, hogy mit művel velem, amikor szerencsére gyorsan javítottunk, és a végén nyertünk. Minden jó, ha jó a vége..."

Döntők, 500 m

férfiak:

k-1:
1. Vereckei Ákos 1:40.730 p
2. Rjahov (Üzbegisztán) 1:41.198
3. Correa (Argentína) 1:41.504
4. Kolganov (Izrael) és Merkov (Bulgária) 1:41.588-1:41.588
6. Latvamaki (Finnország) 1:42.230

k-2:
1. Németország (Ronald Rauhe, Tim Wieskötter) 1:31.603
2. Litvánia 1:32.203
3. Svédország 1:32.495
4. Franciaország 1:32.891
5. Lengyelország 1:33.131
6. Magyarország (Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián) 1:33.299

k-4:
1. Oroszország (Roman Zarubiny, Alekszandr Ivanik, Gyenyisz Turcsenkov, Andrej Tisziny) 1:21.772
2. Románia 1:22.048
3. Szlovákia 1:22.066
4. Németország 1:22.408
5. Fehéroroszország 1:22.648
6. Magyarország (Jármy Márton, Borhi Zsombor, Beé István, Hegedűs Róbert) 1:23.296

c-1:
1. Makszim Opaljev (Oroszország) 1:53.565
2. Kolonics György 1:53.793
3. Dittmer (Németország) 1:54.333
4. Doktor (Csehország) 1:54.831
5. Balceiro (Kuba) 1:56.493
6. Simiocencu (Románia) 1:56.901

c-2:
1. Kuba (Ibrahim Rojas, Leobaldo Pereira) 1:44.351
2. Lengyelország 1:44.367
3. Románia 1:44.791
4. Oroszország 1:45.303
5. Spanyolország 1:46.755
6. Magyarország (Hüttner Csaba, Fürdök Gábor) 1:46.863

c-4:

1. Románia (Iosif Anisim, Florin Popescu, Mikhail Vartolomei, Ionel Averian) 1:35.810
2. Magyarország (Kozmann György, Zala György, Iván Gábor, Belicza Béla) 1:35.882
3. Oroszország 1:36.314
4. Fehéroroszország 1:37.904
5. Kanada 1:38.498
6. Lengyelország 1:39.344

nők:

k-1:
1. Josefa Idem (Olaszország) 1:53.561
2. Borchert (Ausztrália) 1:54.131
3. Kovács Katalin 1:54.581
4. Wagner (Németország) 1:55.953
5. Urbanczyk (Lengyelország) 1:56.985
6. Furneaux (Kanada) 1:57.269

k-2:
1. Magyarország (Szabó Szilvia, Bóta Kinga) 1:44.946
2. Lengyelország 1:45.378
3. Spanyolország 1:45.918
4. Ausztrália 1:47.532
5. Németország 1:48.108
6. Fehéroroszország 1:48.192

k-4:
1. Magyarország (Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga) 1:36.038
2. Németország 1:37.403
3. Spanyolország 1:37.847
4. Ukrajna 1:38.927
5. Lengyelország 1:39.377
6. Fehéroroszország 1:39.875

200 m

férfiak:

k-1:
1. Ronald Rauhe (Németország) 35.428
2. Szlivinszkij (Ukrajna) 35.648
3. Rjahov (Üzbegisztán) 35.740
4. Fehérvári Vince 35.832
5. Latvamaki (Finnország) 35.988
6. Mendelski (Lengyelország) 36.440

k-2:
1. Litvánia (Alvydas Duonela, Egidius Balciunas) 32.524
2. Németország 32.628
3. Ukrajna 32.728
4. Svédország 32.804
5. Lengyelország 33.092
6. Finnország 33.280
A Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert kettős nem ért célba.

k-4:
1. Magyarország (Fehérvári Vince, Beé István, Horváth Gábor, Hegedűs Róbert) 30.210
2. Oroszország 30.254
3. Ukrajna 30.318
4. Spanyolország és Románia 30.574-30.574
6. Csehország 30.590

c-1:
1. Dmitro Szablin (Ukrajna) 40.443
2. Opaljev (Oroszország) 40.643
3. Sliwinski (Lengyelország) 40.823
4. Doktor (Csehország) 40.963
5. Kolonics György 41.123
6. Grassl (Szlovákia) 41.503

c-2:
1. Lengyelország (Pawel Baraszkiewicz, Daniel Jedraszko) 36.698
2. Románia 36.762
3. Kuba 36.902
4. Csehország 36.950
5. Oroszország 37.002
6. Magyarország (Feil Imre, Kozmann György) 37.642

c-4:
1. Magyarország (Vasali László, Iván Gábor, Zala György, Malomsoki Sándor) 33.831
2. Csehország 33.951
3. Oroszország 34.039
4. Románia 34.279
5. Lengyelország 34.307
6. Franciaország 34.939

nők:

k-1:
1. Karen Furneaux (Kanada) 40.733
2. Urbanczyk (Lengyelország) 41.345
3. Szabó Szilvia 41.373
4. Portela (Spanyolország) 41.789
5. Wagner (Németország) 41.977
6. Erbanova (Szlovákia) és Borzova (Üzbegisztán) 42.197-42.197

k-2:
1. Beatriz Portillo Manchon, Sonia Costa Molanes (Spanyolország) 37.027
2. Sokolowska, Pastuszka (Lengyelország) 37.251
3. Dékány Kinga, Viski Erzsébet 37.531
4. Furneaux, Gibeau-Ouimet (Kanada) 37.647
5. Nollen, Schuck (Németország) 39.123
6. Karlsson, Paldanius (Svédország) 39.271

k-4:
1. Magyarország (Dékány Kinga, Fazekas Krisztina, Viski Erzsébet, Kovács Katalin) 35.715
2. Spanyolország 36.327
3. Lengyelország 36.367
4. Oroszország 37.031
5. Kanada 37.395
6. Románia 37.739

Korábban: