Vágólapra másolva!
Hermann Maier, kétszeres olimpiai bajnok, háromszoros összetett Világ Kupa-győztes síelő állapotát péntek esti balesete után vasárnap még mindig súlyosnak ítélték az orvosok: nyílt lábszártörését ugyan azonnal megoperálták, de emellett veseelégtelenséggel küzd, s nem tudni, folytathatja-e pályafutását. Az biztosnak tűnik, hogy jövőre Salt Lake Cityben a téli ötkarikás játékokon nem állhat rajthoz.

A Mercedest egy német nyugdíjas vezette, aki a tiltó tábla ellenére balra akart kanyarodni az országúton Radstadtnál. Maier, aki alig néhány méterrel odébb még megelőzött egy autót, megpróbálta kikerülni az előtte lassan guruló kocsit, de annak vezetője folytatta a fordulási manővert. Így Maier jobb lábával a kocsi bal első sárhányójának ütődött, s több métert repült. Szerencséjére eközben nem ütközött a közelben lévő lámpaoszlopnak és egy betonpillérnek - ezért maradt életben.

A műtét rendkívül hosszadalmas volt, mert a törött csont rögzítése után a seb ellátására bevontak egy plasztikai sebészt is, aki Maier karjáról ültetett át egy darab bőrt a lábára. Noha Maier a műtét előtt könyörgött, nehogy amputálják a lábát, ez valójában szóba sem került. Jóslásokba azonban nem mernek bocsátkozni az orvosok, mert a baleset egyéb következményei - súlyos zúzódások, stb. - komoly kockázatokat hordoznak magukban. Jelenleg úgy látják, hogy néhány hétig bizonyosan a kórházban kell maradnia, s több hónap beletelik, amíg újra sílécet húzhat.

A sportoló honlapjára az egész világról érkeznek jókívánságok. Sokan emlékeztetik őt Niki Laudára, a Forma 1-es világbajnokra, aki szörnyű balesete után mégis folytathatta pályafutását. Maier még legközelebbi hozzátartozóit sem akarja látni a kórházban, egyedül vívja meg ezt a harcát is, mint a versenyeken.

Korábban:

Veszélyben Hermann Maier pályafutása