Vágólapra másolva!
Végre megtört a jég az amerikai nyílt teniszbajnokság harmadik napján. A négy egyesbeli kiesést követően Marosi Katalin párosban is csupán a vereségek számát tudta gyarapítani, ám Mandula Petra révén megszületett az első magyar győzelem. Az amerikaiak persze sokkal jobban örültek Ivanisevic győzelmének, és rettentően várják a mai napot, amikor pályára lép a 45 esztendős Martina Navratilova is.

Marosi Katalin a dán Dyberg oldalán sima 6:1, 6:2-es vereséget szenvedett a Huber, Montalvo dél-afrikai, argentin kettőstől, így már az első fordulóban búcsúzott. Nagyobb szerencsével járt Mandula Petra, ő az osztrák Wartusch-sal megnyerte az első játszmát 6:4-re, ám ekkor ellenfelük, a Carlsson, M. Maleeva svéd, bolgár duó visszalépett. Petráék következő ellenfele az első helyen kiemelt Lisa Raymond, Rennae Stubbs amerikai, ausztrál páros lesz. Valljuk be, kevés az esély...

A nap egyik fénypontját a wimbledoni bajnok, horvát Goran Ivanisevic bemutatkozása jelentette. A közönség őrjöngött a játéka láttán, minden egyes pontját frenetikus hangorkán köszöntötte. Goran nem is pepecselt sokat ellenfelével, a szabadkártyával induló amerikai Hugo Armandóval, 6:4, 6:4, 6:3-ra verve lépett tovább.

"Sohasem láttam még ennyi szurkolót az első fordulóbeli mérkőzésemen. Úgy tűnik, tisztelnek és ez elmondhatatlan érzés. Boldog vagyok, élvezem a teniszt. Ugyan nagyon fáj a vállam, mondhatnám, minden egyes ászadogatás egy fájdalomcsillapítót érdemel." - nyilatkozta a 25 ászig jutó horvát sztár. Játéka láttán John McEnroe annyit jegyzett meg: - "Eljött az öreg Goran ideje. Nagyon veszélyes. Előre megjósolhatatlan, hogy ki esik ki és ki okoz meglepetést. Miért ne lehetne ez Goran?"

Ami a mai napot illeti: a hölgyeknél pályára lép Jennifer Capriati, akinek az ausztrál Evie Dominikovicon kell átlépnie, hogy versenyben maradjon, míg Venus Williams Meilen Tu ellen meccsel. A férfiaknál a címvédő, orosz Marat Szafinnak a horvát óriás, Ivan Ljubicic jutott ellenfélként: ezen a mérkőzésen akár a torna eddigi legnagyobb meglepetése sem elképzelhetetlen. Pete Sampras nehézkesen jutott ugyan túl francia ellenfelén, de következő áldozata, a brazil Andre Sa sem verhetetlen. A női párosok mezőnyében Martina Navratilovát várja már nagyon a közönség. A 45 éves, négyszeres egyéni (1983, 1984, 1986, 1987), és 9-szeres páros US Open győztes (1977, 1978, 1980, 1983, 1984, 1986, 1987, 1989, 1990) a spanyol Sanchez-Vicario oldalán a Lamade, Schnyder (német, svájci) kettős ellen mutatkozik be.

Érdekesebb párosítások

Férfiak, 2. forduló:
Ljubicic (horvát) - Safin (orosz, 3.)
Massu (chilei) - Agassi (amerikai, 2.)
Sa (brazil) - Sampras (amerikai, 10.)
Meligeni (brazil) - Henman (brit, 9.)

Nők, 2. forduló:
Dominikovic (ausztrál) - Capriati (amerikai, 2.)
Tu (amerikai) - Williams (amerikai, 4.)

Női páros, 1. forduló:
Navratilova, Sanchez-Vicario (amerikai, spanyol, 7].)- Lamade, Schnyder (német, svájci)