Vágólapra másolva!
A bombaformában teniszező Pete Sampras négy játszmában nyerte a nyolcaddöntő szuperrangadóját Patrick Rafter ellen. Az amerikainak minden bizonnyal a következő körben sem lesz könnyebb dolga, hiszen honfitársával, a három játszmában könnyedén továbbjutó Andre Agassival kell megmérkőznie a négy közé jutásért.     

A négyszeres US Open győztes Pete Sampras négy játszmában, 2 óra 31 perc alatt nyert a kétszeres bajnok Patrick Rafter ellen az amerikai nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjében. Az amerikai teniszező az első két szettben végig irányított és kitűnő adogatás-fogadásaival magabiztosan szerzett vezetést a hálónál többször is bizonytalankodó ausztrál játékossal szemben.

A harmadik játszmában Rafter feltámadt és a rövidítésben szépített. Az utolsó szettben 4:4-ig fej-fej mellett haladt a két klasszis. Sampras megnyerte adogatását, és három meccslebdához jutott Rafter szervájánál, amelyekből az utolsót szenzációs labdamenet után sikerült értékesítenie. Sampras 60 nyerő ütésére csak 45 hasonló válasz érkezett. Az önhibák tekintetében viszont Rafter volt a "jobb" (19-14).

A 2. helyen rangsorolt Andre Agassi fölényesen nyert Roger Federer (13.) ellen: a kétszeres bajnok (1994, 1999), 31 éves amerikai sztár 1 óra 23 perc alatt múlta felül svájci ellenfelét, aki mindössze hét játékot nyert.

A női mezőny 2. kiemeltje Jennifer Capriati szintén könnyedén jutott a negyeddöntőbe: két szettben, 1 óra 6 perc alatt könnyedén nyert az osztrák Barbara Schett ellen. Az amerikai teniszezőnek a második játszmában, 5-2-es állásnál mérkőzéslabdája volt, de Schett hárított. A következő játékban Capriati már nem hibázott.

A belga Kim Clijsters nagy küzdelemben hozta az első játszmát Jelena Gyementyijeva ellen, a másodikban több ki nem kényszerített hibát követett el, s az orosz teniszező kiegyenlített. A döntő szettben végig Clijsters irányított és végül magabiztosan nyert. A francia Amelie Mauresmo háromjátszmás mérkőzésen győzött honfitársa, Nathalie Tauziat ellen.

Az amerikai nyílt teniszbajnokság eredményei:
férfiak, nyolcaddöntő:
Agassi (amerikai, 2.) - Federer (svájci, 13.) 6:1, 6:2, 6:4
Sampras (amerikai, 10.) - Rafter (ausztrál, 6.) 6:3, 6:2, 6:7 (5-7), 6:4
nők, nyolcaddöntő:
Clijsters (belga, 5.) - Gyemenytijeva (orosz, 11.) 7:5, 4:6, 6:2
Capriati (amerikai, 2.) - Schett (osztrák, 19.) 6:3, 6:3
Mauresmo (francia, 8.) - Tauziat (francia, 9.) 6:0, 6:7 (1-7), 6:3

Korábban: