Vágólapra másolva!
Amitől három hete hangosak az amerikai újságok, beteljesedett: a Williams-lányok úgy söpörtek végig az amerikai nyílt teniszbajnokságon, mint a forgószél, esélyt sem hagyva senkinek. A torna történetében eddig kilenc alkalommal került sor testvérharcra, s mindig az idősebb lány nyert. Ez Venus számára kedvező előjel a magyar idő szerint vasárnap hajnal 2 órakor kezdődő fináléra.

Venus és Serena Williams erőtől duzzadó játéka a kemény borításon akkora előnyt jelent, hogy a legjobbak megszorítani sem tudták őket. "Egész életemben erre vártam és most megtörtént" - nyilatkozta az elérzékenyült papa, Richard Williams. Serena a világelső svájci Martina Hingist oktatta a 21. század atomteniszére (6:3, 6:2), míg Venus a második kiemelt, idén már két Grand Slam-elsőséggel büszkélkedő Jennifer Capriatit verte (6:4, 6:2). "Remek, csodálatos! Hálát adok Istennek, és boldog vagyok, hogy itt lehetek" - rebegte Venus, akihez csatlakozva két évvel fiatalabb, 19 esztendős húga, Serena annyit mondott: "Keményen dolgoztunk, hogy történelmet írhassunk."

A Grand Slamek 117 éves történetében eddig még egyszer sem fordult elő, hogy testvérek játsszanak döntőt, igaz, a US Openen már voltak családi összecsapások. Íme a kilenc eddigi találkozó rövid listája:

1895, 3. forduló: Juliette Atkinson - Kathleen Atkinson, 6:1, 6:4
1897, 2. forduló: Juliette Atkinson - Kathleen Atkinson, 6:1, 6:3
1907, 2. forduló: Edna Wildey - Mildred Wildey, 6:2, 6:1
1907, 3. forduló: Elizabeth Ostheimer - Nancy Ostheimer, 6:2, 6:1
1916, 2. forduló: Elizabeth Ostheimer - Gertrude Ostheimer, 6:0, 6:2
1985, 1. forduló: Anne Minter - Elizabeth Minter, 6:3, 6:4
1990, 1. forduló: Katerina Maleeva - Magdalena Maleeva, 6:3, 6:1
1992, negyeddöntő: Manuela Maleeva-Fragniere - Magdalena Maleeva, 6:2, 5:3-nál M. Maleeva visszalépett
1993, 4. forduló: Katerina Maleeva - Magdalena Maleeva, 6:2, 6:3

Ami érdekes, és ebből az összeállításból nem is tűnik ki: az összes párharcban az idősebb testvér tudott nyerni, így ebből a szempontból Venus esélyei a nagyobbak. De a szakemberek is neki adnak több esélyt, meghagyva természetesen a három szettes mérkőzés lehetőségét.

A csütörtöki ausztrál siker után pénteken újabb győztest avatott az idei US Open. A zimbabwei Kevin Ullyet, Wayne Black kettős 7:6, 2:6, 6:3-ra verte a 2. kiemelt amerikai Donald Johnson, Jared Palmer duót és ezzel a hetedik olyan páros lett, amely afrikaiként Grand Slamet tudott nyerni. Utoljára ez a dél-afrikai Pieter Aldrichnak és Danie Vissernek sikerült, még 1990-ben szintén a US Openen. Wayne Black a díjátadáskor el is érzékenyült, ugyanis a győzelmet a tavaly rákban elhunyt édesapjának ajánlotta: "Tudom, milyen büszke lenne rám ma. Azt szerette volna, ha minden gyermeke sikeres profi legyen. Nagyon jó lenne megköszönnöm neki személyesen, de így a trófeát édesanyámnak ajánlom, akinek borzalmas esztendeje volt."

A Black-család korábban már szerzett Grand Slam-elsőséget Byron révén, aki az amerikai Jonathan Stark oldalán már nyert az 1994-es Roland Garroson. És ha minden összejön, akkor akár a húg, Cara is nyerhet, ugyanis a női párosok fináléját, az orosz Jelena Lihovcevával az első helyen kiemelt Lisa Raymond, Rennae Stubbs duó ellen vívja.

Ami a mai programot illeti, a már említett női finálé mellett magyar idő szerint hat órai kezdettel a két férfi elődöntőt is lebonyolítják. Először az ausztrál Lleyton Hewitt és az orosz Jevgenyij Kafelnyikov mérkőzik egymással. Bár a mérkőzés esélyesének az "auszit" tartják, a Kuerten elleni bombaforma nem arról árulkodik, hogy Kafelnyikovnak esélye sem lenne. A másik elődöntőt az orosz címvédő Marat Szafin és az amerikai Pete Sampras vívja. Már most bocsánatot kérünk Samprastől, amiért a torna elején azt írtuk: számára a 4 közé jutás is bravúr lenne. Játéka láttán ugyanis mindent elérhet...

A tornához kapcsolódó hír, hogy a női döntő elé tervezett bemutató-mérkőzés elmarad, ugyanis megsérült a német Boris Becker, így nem vállalhatja az amerikai John McEnroe elleni összecsapást.

Érdekesebb párosítások:
Férfi egyes, elődöntők:
Jevgenyij Kafelnyikov (orosz, 7.) - Lleyton Hewitt (ausztrál, 4.)
Marat Szafin (orosz, 3.) - Pete Sampras (amerikai, 10.)

Női egyes, döntő:
Serena Williams (amerikai, 10.) - Venus Williams (amerikai, 4.)

Pincési László