Vágólapra másolva!

Teniszforradalom nagyobb labdákkal

Nagyobb teniszlabdák használatát javasolja Andrew Coe, a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) technikai vezetője. A szakember úgy véli, a sportág annyit fejlődött, hogy ez az újítás elkerülhetetlen. A tenisz több mint száz éves történetében eddig egy változtatást foganatosítottak: a '70-es évek elején bevezették a rövidítést, azaz a tie-breaket.

Ugyan a faütők és a fehér labdák kora már réges-régen lejárt, a szakemberek mégis szívesen emlékeznek vissza a régi időkre. A Nemzetközi Tenisz Szövetség újításra készül, olyanra, amely várhatóan forradalmasítaná a teniszt. A szövetség ugyanis úgy véli, a játékban manapság már csak a szupertechnológiával készített ütőkkel rendelkező bombázók érvényesülnek, ellentétben a fineszes, technikás teniszezőkkel. Az ITF terve, hogy nagyobb labdákkal játsszák a mérkőzéseket, ami egyrészt lassítaná a játékot, másrészt egyenlőbb feltételeket teremtene. A NASA segítségével a szövetség 18 hónapot áldozott az új labdák kifejlesztésére, amelyektől azt várják, hogy - főleg a férfiaknál - megtörje a nagy adogatók dominanciáját.

"A sportág az elmúlt 30 év kísérletezőkedv-hiányának áldozatává vált" - jelentette ki Andrew Coe, az ITF technikai vezetője. "Nagy kérdés, hogy a jövő játékosai a jelenlegi fejlődés mellett egyáltalán látják-e majd a labdákat."

Coe szerint az nem normális, hogy például a brit Greg Rusedski 149 mérföldes sebességgel (238 km/h) bombázza a másik térfélre a labdát, amely gyakorlatilag védhetetlen. Coe szerint ez olyan, mint a futballban a büntető, emiatt változtatni kell. Az új labda 70 százalékkal nagyobb, mint a mostani, ezáltal jóval lassabb lenne, és 10 százalékkal megnőne a teniszezők reakcióideje.

"Sok sztár már jelezte, hogy nem ért egyet a változtatással, gondolom, azért, mert számára előnytelen lenne. De remélem, várnak addig, amíg személyesen ki nem próbálják" - tette hozzá Coe.

Pincési László