Vágólapra másolva!
Az ökölvívó-csapatbajnokság idei indulása rögtön zökkent egy nagyot, hiszen múlt szombaton a háromból két derbi elmaradt, Észak-Dunántúl és Budapest képtelen volt a kiírásnak megfelelő komplett csapatot kiállítani. A Magyar Ökölvívó-szövetség (MÖSZ) keddre "összerántotta" az intézőbizottságot, majd, mivel szerinte a nevezett csapatok fele nem adott biztos garanciát a folytatásra, kilátásba helyezte a "fejenként" 700 ezer forintos, csb-re címzett szövetségi hozzájárulás megvonását.

"Nem mondanám, hogy vége a csb-nek, de a szövetség nem támogatja tovább" - mondta érdeklődésünkre Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke. "Nem akarunk ráerőltetni a csapatokra olyan lebonyolítási rendszert, ami nem felel meg nekik, ami púp a hátukon. Nincsenek garanciák, nem akarnak halasztott, korrekt, új meccseket, ezek után rábíztuk a régiókra a döntést a folytatásról. Ártottak az ügynek, az biztos, de majd kitalálunk valami mást, gálákat, versenyeket."

Aki ezek után azt hinné, hogy helyből vége a csb-nek, az téved, hiszen a csapatok a folytatás mellett állnak. Margit Jenő, a Bács-Kiskun megyei szakszövetség alelnöke a címvédő dél-alföldiek - akik bunyóztak és nyertek is - nevében kijelentette: akár a MÖSZ-szel, akár nélküle folytatnák a csb-t. Persze csak azután, ha konzultáltak a régiót alkotó klubokkal, hiszen 700 ezer forint jelentős kiesés lenne a körülbelül 3 milliós költségekből. Sermer György, a Vasas szakosztály-igazgatója érdemben nem kívánt nyilatkozni azelőtt, hogy tárgyalt volna Károlyfi László szakosztály- és Gyalog András egyesületi elnökkel. Azt azért elmondta, hogy a piros-kékek két hete, mivel mellhártyagyulladás tizedelte soraikat, kérték Budapest csapatát a halasztásra. A rivális ezt nem akceptálta, aztán éppen ő nem tudott kiállni, még barátságos alapon sem, miközben a Vasas összekapta magát. Az angyalföldiek csak akkor vállalnák az újrajátszást, ha valaki megtérítené a Sermer szerint 350-400 ezer forintos költségeiket, de így is a további csb-csaták mellett állnak.

Ezt hangsúlyozta Kovács György is a Budapest-gárda részéről: "Nem kétséges a folytatás, hiszen előfordul, hogy egy csapat egyszer nem tud kiállni. Sajnos az indulás zökkenői elértek minket, de készülünk a 29-i következő meccsre. Egyetértek Csötönyi elnök úrral abban, hogy vonja meg a támogatást attól, aki sorozatban nem tud kiállni."

Erről szerencsére még nincs szó, hiszen csak az első forduló egyharmada ment le. A többit - reméljük - meglátjuk.

Deák Zsigmond