Vágólapra másolva!
Október 13-án Budapesten bokszol a lengyel Polish Boxing Promotion egyik nagy reménysége, a nagyváltósúlyú Kótai Mihály. A klub elnök-tulajdonosa, Krzysztof Zbarski szerint rendkívüli tehetségű a magyar ökölvívó, de nem szabad elkapkodni a pályafutásának építését, még néhány év kell, mire a csúcsra érhet.

Az amatőr Európa-bajnoki bronzérem után nem egész egy éve állt a profik közé Kótai Mihály, tíz mérkőzése volt eddig, s mindet megnyerte. Nyolcat kiütéssel, hatszor már az első menetben kivégezte ellenfelét. "Minden adottsága megvan, erős, gyors, intelligens, kitartó, és igen komolyan veszi, amit csinál" - jellemezte Krzysztof Zbarski. "De ha valaki most az kérdezi, hogy mikor lesz már világbajnok, azt mondom, jövő ilyenkorra térjünk vissza erre."

Mert hát sok mindenen múlik a profi karrier építése. A lengyel cég azt vallja, hogy nem szabad elkapkodni, az a lényeg, hogy a bokszoló mindent nagyon alaposan megtanuljon. A klubelnök szerint például a 25 éves Kótai csiszolására még néhány évet rá kell szánni, ha harminc körül jut a csúcsra, az sem baj, lesz még ideje fentről nézni a többieket. "A legfontosabb, hogy mindig a lehető legjobb ellenfelet kell megszerezni a pályafutásuk elején tartó tehetségeknek. Olyat, akit le tud győzni, de csak akkor, ha tudása javát nyújtja. Nem lehet valakit úgy felkészíteni a jövő nagy csatáira, hogy pincérekkel meg kiöregedett kidobóemberekkel eresztjük össze. Mi sem könnyebb annál, hogy valakinek hibátlan mérleget hozzunk össze, csak az kell, hogy pár dollárért pofozóbábukat szerződtetünk ellenfélnek, de hát ennek semmi értelme."

Kótai a tizenegyedik meccsére az osztrák Gotthard Hintereggert kapja, aki 22 mérkőzéséből 17-et nyert - nyolcat K.O.-val - négyet elvesztett, és egy döntetlenre sikerült. "Hinteregger dörzsölt, erős bokszoló. Nem istenáldotta tehetség, de mindent tud a szakmáról. Misi nem fogja könnyedén megverni, de nem is az a célunk."

Azt is elmondta Zbarski, hogy az ellenfelek kiválasztásánál az is szempont, hogy hogyan néznek ki. Jól jön az érdekes frizura, tetoválás, harcias arckifejezés, szóval minden, ami nem hétköznapi, mert a profi boksz elsősorban a tévéközvetítésektől függ. Magyarországon a Sport1 tévécsatorna közvetíti a Polish Boxing Promotion itteni rendezvényeit - az első ez év márciusában volt -, és úgy tűnik, hogy lesz is mit, ugyanis, ahogy Krzysztof Zbarski elmondta, a lengyel klub évente legalább négy gálát tervez Magyarországra.

Kósa Tamás