Vágólapra másolva!
Ismét világbajnoki címnek örülhetett Fernando Vargas, aki a vegasi profi ökölvívógálán kiütéssel szerezte meg a WBA és az IBA címét. Angliában két összecsapás is foglalkoztatja a szakmát: az iráni Takaloo kiütése nyomán ellenfele, Scott Dixon kórházba került, míg újabb veresége hatására valószínűleg visszavonul az egykori világbajnok Herbie Hide.

Fernando Vargas ismét világbajnok lett, miután a hetedik menetben kiütéssel győzött egykori edzőpartnere, Jose "Shibata" Flores ellen. A Las Vegas-i Mandalay Bay Resort & Casino különtermében lebonyolított kisközépsúlyú összecsapáson végig Vargas akarata érvényesült, hiszen már a második menetben megrendítette egy balhoroggal ellenfelét. "Őrület. Sohasem hittem, hogy egyszer még vele kell küzdenem, azzal, akivel együtt edzettem. Nagyszerű fiú" - mondta Vargas, aki decemberben vesztette el címét Felix Trinidad ellen. "Tudta, hogy sokat mozgok, ezért kivételesen a közelében kellett maradnom. Egy testre mért ütés aztán mindent eldöntött."

Flores csupán a vereség miatt bosszankodott. "Ez volt életem legkeményebb mérkőzése, sajnálom, hogy nem nyertem. De azért barátok maradunk" - jegyezte meg a vesztes. A győzelem Vargas számára nemcsak a WBA és az IBA címét jelentette, de keresett vele egymillió dollárt is. Következő ellenfele (talán) Oscar De La Hoya lesz.

Londonban is kisközépsúlyú címmérkőzésre került sor, ám az összecsapás kis híján tragédiába torkollott. A WBU égisze londoni alatt zajló összecsapáson Takaloo (17-2) megvédte címét, úgy, hogy az első menetben kiütötte ellenfelét, Scott Dixont, akit kórházba kellett szállítani. Az iráni címvédőnek 2 perc 59 másodpercre volt szüksége a győzelemhez. A kiütés következtében Dixonnak eltörött több bordája és megrepedt a jobb bokája is (!). A helyszínen tartózkodó doktor megvizsgálta, majd a bunyóst oxigénmaszkkal az arcán a Royal London kórházba szállították.

A newcastle-i Telewest Arenában az egykori olimpiai bajnok Audley Harrison (2-0) hat menetben verte Derek McCaffertyt, akiről azt nyilatkozta, erős fiú volt, hiszen kibírta a tervezett menetszámot. Következő mérkőzésére október 20-án, Skóciában kerül sor, ellenfele várhatóan a Michael Sprott, Michael Murray, Matthew Ellis, Michael Bennett kvartettből kerül ki. A gála másik összecsapásán a zambiai Joseph Chingangu (20-5) meglepetésre kiütötte az egykori kétszeres nehézsúlyú WBO-világbajnok Herbie Hide-ot (32-3), valószínűleg véget vetve ezzel Hide profi karrierjének.

A hét vége híre, hogy a Houston Chronicle információi szerint George Foreman, a világ legöregebb nehézsúlyú bajnoka promóterként is bemutatkozik majd, mégpedig öccsének, Roynak segítve.

Pincési László

Korábban:

Reflektorfényben a kisközépsúly