Vágólapra másolva!
Szeptember 24-től három férfi és két női tenisztornára került volna sor, ám az ATP-versenyek sorából a toulouse-i viadal végül elmaradt. Boszankodni így sincs okuk a sportág szerelmeseinek, hiszen Olaszországban, Hongkongban, Németországban és Indonéziában nem maradnak üresen a versenypályák.

A férfiak ATP-versenyei közül idén elmarad a 400 ezer dollár összdíjazású toulouse-i viadal, amelyen a tavalyi spanyol házidöntőn Alex Corretja 6:3, 6:2-re verte Carlos Moyát. Múlt pénteken a francia város petrolkémiai gyárában robbanás történt, ezért a szövetség - Patrice Dominguez versenyigazgatóval egyetemben - úgy döntött, az idei Open de Toulouse elmarad. Nem úgy a Salem Open, amely Hong Kongban érdekességgel is szolgál, hiszen ezen a viadalon tér vissza hét hónapos sérülését követően az ausztrál Mark Philippoussis. A 400 ezer dollár összdíjazású verseny tavalyi döntőse a német Nicolas Kiefertől kapott ki 7:6, 2:6, 6:2-re.

A palermói salakpályás verseny egy évvel ezelőtt Olivier Rochusnak hozott kiugrást, ugyanis a szintén 400 ezer dolláros tornán a belga óriás első ATP-győzelmét aratta, a fináléban legyőzve a szabadkártyával induló és hazai környezetben versenyző olasz Diego Nargisót (7:6, 6:1). A challenger-versenyek menői négy viadal közül választhatnak: Maia (Portugália, 125 ezer dollár), Szamarkand (Üzbegisztán, 25 ezer dollár), Kamnik (Szlovénia, 25 ezer dollár), Sao Paulo (Brazília, 25 ezer dollár).

Ami a hölgyeket illeti, két versenyen szerezhetnek WTA-pontokat. Az 565 ezer dolláros lipcsei Sparkassen Cup első kiemeltje a tavalyi győztes belga Kim Clijsters, ám várhatóan nem miatta telik meg a nézőtér. Lipcsében tér ugyanis vissza az orosz Anna Kurnyikova. A szép teniszezőnő hétvégén - fekete ruhácskában - már ámulatba ejtette a szurkolókat, megjelenve az edzésen Nadia Petrova, Denisa Chladkova, valamint Daniela Hantuchova társaságában. Clijsters mögött a francia Tauziat, a jugoszláv Dokic, az amerikai Shaughnessy és az olasz Farina Elia a kiemelt, de indul Anke Huber, Jelena Lihovceva és Iva Majoli is. A magyarok közül Kapros Anikó és Mandula Petra "selejtezett", ám Kapros az első (a német Schnitzer ellen 6:1, 6:2), Mandula pedig a második fordulóban búcsúzott (az orosz Miskina verte 2:6, 6:4, 7:6-ra).

Az indonéziai Wismilak International elnevezésű tornán kevesebb pénzt, "mindössze" 170 ezer dollárt osztanak szét, ráadásul nem indul a tavalyi első szlovák Henrieta Nagyova sem, aki a lipcsei viadalt választotta. Így aztán szabad a vásár a dél-kelet ázsiai versenyzők előtt.

Pincési László