Vágólapra másolva!
Újabb doppingbotrány borzolta fel a súlyemelősport életét. Az örmény származású, de ausztrál Sergo Csakojan, aki egy hónapja világcsúccsal nyert a brisbane-i Jóakarat Játékokon, megbukott az ellenőrzésen, írja az ausztrál Courier-Mail.

Az örmény származású sportoló a 85 kg-osok mezőnyében 181,5 kilós világcsúcsot ért el szakításban, de övé lett a lökés és természetesen az összetett aranyérme is. A Jóakarat Játékokon ezzel 31 ezer dollárral gazdagodott, hiszen a világrekordért 25 ezer bónusz jutalom, míg az aranyérmekért 2-2 ezer dollár járt.

Az Ausztrál Súlyemelő Szövetség hivatalosan is megerősítette, hogy Csakojan szervezetében a szteroidnak minősülő stanozololt találtak, így kétéves eltiltásra számíthat. A szövetség ráadásul elfogadta az A próbát és a második vizsgálat lehetőségét feleslegesnek tartja. A 32 éves Csakojan 1997-be települt át Örményországból és első ízben az 1999-es világbajnokságon indulhatott új hazája színeiben. A hírt otthonában kapta meg, miközben éppen a novemberi, törökországi vb-re készült. A pénzdíjat még nem fizette vissza.

A sydneyi olimpián egyébként több doppingeset is volt. A bolgár Izabela Dragneva személyében az első nő is lebukott. Ő, illetve két másik érmet nyert bolgár sportoló furosemidet használt, míg egy örmény súlyemelő szervezetében nandrolont mutatott ki a vizsgálat.

Pincési László

Ajánlat: