Vágólapra másolva!
A hét két legnagyobb tenisztornáját Moszkvában és Tokióban rendezik, ahol a hagyományos Kremlin Kupán, valamint a Tokio Openen a férfi és a női teniszelit méri össze erejét.

A moszkvai Kremlin Kupa férfi versenyének nagy esélyese az a Jevgenyij Kafelnyikov, aki az legutóbbi négy évben verhetetlennek bizonyult a "háziviadalon": az egymillió dollár összdíjazású torna tavalyi fináléjában a német Prinosilt verte 6:2, 7:5-re. Kafelnyikov mögött a másik orosz, Marat Szafin a 2. kiemelt, őt a svájci Roger Federer, a német Tommy Haas és a svéd Thomas Johansson követi.

A hazai fölényre jellemző, hogy 1990 óta csupán négy alkalommal nyert itt külföldi: 1992-ben és 1993-ban a svájci Marc Rosset, 1995-ben a német Carl-Uwe Steeb, egy évvel később pedig a horvát Goran Ivanisevic. A hölgyek 1996 óta vehetnek részt a viadalon, a korábbi "Moscow Ladies Open" utódversenyén eddig minden évben más győzött (Martinez, Novotna, Pierce, Tauziat, Hingis). A tavalyi fináléban a svájci világelső Martina Hingis az orosz Anna kurnyikovát győzte le, aki idén éppen Hingisszel indul a párosok között.

A másik kiemelt viadalát e héten Tokióban rendezik. Az AIG Japan Open elnevezésű esemény összdíjazása 800 ezer dollár, a legnagyobb esélyes pedig az első kiemelt ausztrál Lleyton Hewitt mellett a tavalyi győztes holland Sjeng Schalken (a döntőben az ecuadori Nicolas Lapenttit 6:4, 3:6, 6:1-re verte). A további kiemelés: Rainer Schüttler, Jonas Björkman, Michel Kratochvil, Michael Chang, Marcelo Rios, Francisco Clavet. A hölgyek 170 ezer dollárért ragadnak ütőt, az első kiemelt az amerikai Szeles Mónika lesz, őt a thaiföldi Tanasugarn, a japán Sugiyama, az amerikai Tu, a német Weingartner, az olasz Grande, a francia Dechy és a dél-afrikai Krüger követi.

A héten további öt challenger-versenyre is sor kerül: Guadalajarában (100 ezer dollár), Cagliariban (75 ezer dollár), Grenoble-ban (75 ezer dollár), Tulsában (50 ezer dollár) és Bukharában (25 ezer dollár).

Pincési László