Vágólapra másolva!
Jennifer Capriati hihetetlen visszatérése elérte a csúcsot: szó szerint. A 25 éves floridai teniszező ugyanis szombaton a világranglista élére ugrott. A svájci Martina Hingis - aki összesen 209 héten át vezette a listát, legutóbb 73 hétig megszakítás nélkül - bokaficam miatt feladta az amerikai Lindsay Davenport elleni elődöntőjét a filderstadti tornán

Hingisnek le kellett voolna győznie Davenportot ahhoz, hogy az élen maradjon.

"Egész életemben arról álmodoztam, hogy legalább egy napig vezessem a világranglistát" - mondta Capriati, aki három évvel ezelőtt, 1998 áprilisában a 267. helyen szerénykedett. Jennifer már 1990-ben, 14 éves korában bejutott a francia nemzetközi bajnokság elődöntőjébe - minden idők legfiatalabb elődöntőse volt Grand Slam-tornákon -, ám miután beverekedte magát a top 10-be, rákapott a kábítószerre, és még a törvénnyel is meggyűlt a baja.

Teljesen eltűnt a nemzetközi teniszéletből, mígnem tavaly sikerült összeszednie magát, és hihetetlen akaraterővel újból elindult felfelé. Idén megnyerte az ausztrál és a francia Opent, Wimbledonban és Flushing Meadow-ban pedig a legjobb négyig jutott.

Amikor idén az ausztrál nemzetközi bajnokság megnyerése után újból bekerült az első tízbe, ott járt, ahol legutóbb 1994-ben, amikor 17 évesen felhagyott a játékkal. "Büszke vagyok arra, amit véghez vittem" - mondta Jennifer. "Azt hiszem, sokaknak bebizonyítottam, hogy semmi sem lehetetlen, csak akarni kell. De nagyon!"

Idén 24/2 a mérlege Grand Slam-viadalokon, egész pályafutása alatt pedig 52/12.

Hingis eközben 1999 óta nem nyert GS-tornát, ám a bonyolult számítási rendszer következtében mostanáig őrizte első helyét. Karrierje legsúlyosabb válságát éli, 13 tornán játszott anélkül, hogy egyet is megnyert volna.

Amikor hétfőn kijön az új világranglista, Capriatinak 4867 pontja lesz, Hingisnek csak 4842. Davenport egyébként a belga Justin Heninnel találkozik a döntőben, aki a francia Testud-t verte a másik elődöntőben 6-3, 7-6-ra.

Capriati a kilencedik játékos - a negyedik amerikai -, aki birtokolta az első helyet a komputeres világranglistán annak bevezetése, 1975 óta.

Korábban:

Hingis elvesztette világelsőségét

Ch. Gáll András