Vágólapra másolva!
Mike Tyson, a bokszvilág fenegyereke a Rahman-Lewis összecsapás győztesével bokszolhat. Ha nyer, ötvenedszer győzedelmeskedik a profik világában. A jubileum alkamából pályafutásáról készítettünk egy kis összefoglalót.

Iron Mike
A nehéz fiú

1986. november 22-én, 28. profi találkozóján bokszolt először világbajnoki címért, Trevor Berbicket győzte le a második menetben technikai K.O-val, ezzel övé lett a WBC-szervezet világbajnoki öve.

Húsz évesen minden idők legfiatalabb nehézsúlyú bajnoka. Ezt mentora, Cus D'Amato már nem érhette meg. Rákövetkező meccsén 1987. március 7-én James "Csonttörő" Smith ellen pontozással megvédte WBC-címét, és a WBA-szervezet világbajnoka is ő lett.

1987. augusztus 1-jén, 31. találkozóján Tony Tuckert pontozással verte, a WBC és WBA mellett az IBF bajnoka is, ezzel egyesítette a vb-címeket. Tyson a vitathatatlan bajnok!

Ezután öt alkalommal védte meg bajnokságát.1990. február 11-én Tokióban James Douglas a 10. menetben kiütötte, Tyson elvesztette vb-címeit.

A meccset megelőző időszakban magánéleti problémái voltak, felesége, a színésznő Robin Givens teljesen sakkban tartotta, a bokszoló még az öngyilkossággal is megpróbálkozott.

Komoly edző hiányában, felkészületlenül állt ki a találkozóra. Ennek ellenére a 8. menetben kiütötte Douglast, de a bíró rossz számolása és a gong megmentette a későbbi győztest.

Néhány felhozó mérkőzés után nem kapott visszavágót, mert Holyfield kiütötte Douglast. De Tyson sérülése miatt nem jött össze a Holyfield-Tyson találkozó.

1991. augusztusában a "Miss Fekete Amerika" választáson az egyik hölgyet felvitte a szobájába, aki feljelentette nemi erőszakért. 1992. február 1-jén 6 év börtönre ítélték, három év múlva, 1995. március 25-én szabadult. A mai napig nem tisztázódott, hogy történt-e erőszak vagy sem.

Szabadulása után, 1995. augusztus 19-én Peter McNeeleyt intézte el. Don King volt a menedzsere, akivel 250 millió dolláros szerződést kötött.

1996. március 16-án a brit Frank Brunótól kiütéssel elnyerte a WBC világbajnoki címét.1996. szeptember 7-én Bruce Seldonnal az első menetben végzett, övé lett a WBA bajnoki öve. Ám ez nem jelentette azt, hogy egyesítette a két szervezet világbajnoki címét, mert a WBC korábban kötelezte, hogy a hivatalos kihívó, Lewis ellen bokszoljon. Mivel Tyson inkább a WBA-szervezet felé orientálódott, a Tyson-Lewis meccs nem jött létre, így Iron Mike meccs nélkül vesztette el a WBC-címet.

Tysonnak a WBA első számú kihívója, Evander Holyfield következett.1996. november 9-én Holyfield a 11. menetben technikai K.O-val legyőzte Tysont, pedig a meccs előtt mindenki "Vas Miska" győzelmét várta, aki a találkozó folyamán folyamatosan azt reklamálta, hogy ellenfele fejel.

1997. június 28-án a visszavágón a WBA-szervezet címéért Tyson a harmadik menetben megharapta Holyfield fülét. Négy percig állt a találkozó, de meglepetésre Tysont nem léptették le. A menet végén újra összeakaszkodtak, s Tyson ismét megharapta ellenfele fülét. A kihívót szándékos sérülés okozásáért diszkvalifikálták. Vas Miska a meccs után kiadott nyilatkozatában arra hivatkozott, hogy Holyfield több megtorolatlan szabálytalanságáért vett ilyen módon elégtételt.Versenyzői engedélyét a nevadai sportbizottság bevonta, ám a testület 1998.október 20-án úgy döntött, hogy Tysonnak joga van a bokszoláshoz, s viszaadta engedélyét.

Az eltiltás alatt újra megházasodott, dr. Monica Turnert vette feleségül, jogi végzettségű neje képviselte a nevadai sportbizottság tárgyalásán is. A "pihenő" időszakban is volt balhéja: kisebb közúti balesete során Marylandben megütött két embert - s nem mellékesen 13 millió dolláros adóhátralékot halmozott fel.

1999. január 16-án Francois Bothát az 5. menetben verte K. O.-val.1999. október 23-án Orlin Norrist az első menet végét jelző gong pillanatában ütötte le, s ellenfele azt állította, hogy megsérült az esetnél. Salamoni döntéssel no contest eredmény született, azaz meg nem történtté nyilvánították a találkozót, de állj utáni ütésért újra szóba került Tyson eltiltása.2000. június 24-én Lou Savarese ellen az első menetben döntő fölényt akart kihirdetni a bíró, de Tyson továbbra is püfölte ellenfelét, sőt a bíróval is összeakaszkodott. Ennek ellenére az ő győzelmét hirdették ki.

Brian Nielsen ellen

2001. október 13-án Brian Nielsen elleni meccse 49. győzelmét hozta. Talán mondani sem kell, Tysonnak nem volt szüksége 12 menetre. Már a találkozó előtt szinte garanciát kapott, hogy győzelme esetén kihívhatja a Rahman-Lewis összecsapás győztesét. S azon már a vb-öv a tét. Tyson eddigi mérlege: 49 győzelem, 3 vereség, 2 no contest meccs, 43 K.O.

Thury Gábor

Korábban: