Vágólapra másolva!

Korai fegyverletétel a nimes-i vívó-vébén

Gyengén szerepelnek vívóink a nimes-i vívó-világbajnokságon, hiszen az első két nap után egyetlen versenyzőnk sem tudta magát a legjobb nyolc közé verekedni.

Az ördög mellett a terroristák sem alszanak, vélik a nimes-i vívó-világbajnokság rendezői, s ennek megfelelően a vb helyszínein fokozott a biztonsági ellenőrzés. Ha fura is az összhatás, az esti döntőknek helyet adó, 2000 éves Arénába a nézők csak detektoros kapukon, csomagátvizsgálás mellett juthatnak be. Az újságírókban azonban valamiért megbíznak, mi mentesülünk a procedúrától egy oldalbejáratnál, ahol tapasztalhatjuk, hogy magyar ember tényleg a világ minden szegletében fellelhető. Ennél a kapunál a "fő őr" ugyanis egy kétajtós szekrény méretű honfitársunk, aki az idegenlégióban szolgált, majd Nimes-be házasodott.

Ha az ő élettörténetét írnánk ide, bizonyára kellemesebb olvasnivaló lenne, mint az, ami most következik: versenyzőink első két napi szereplésének krónikája. Különösen a szombat történései fájóak számunkra, hiszen a női párbajtőr és a férfi kard egyénitől is sokat vártunk, de mindkettőtől nagyon keveset kaptunk. Ami a női párbajtőrt illeti, a legjobb 64-ből a 32-be Nagy Tímea, Tóth Hajnalka, Hormay Adrien és Mincza Ildikó is bejutott, de innen a 16 közé már csak Nagy Tímea. Ám itt ő is kikapott, 15-7-re a német Bokeltől; akkor még nem tudhattuk, hogy a leendő világbajnoktól. A német lány este az Arenesben 4000 hazai néző bánatára 12-8-ra verte a Franciaországban szinte nemzeti hősnek számító Flesselt, az atlantai olimpiai bajnokot, akitől most az ezüst is kiváló eredmény - alig négy hónappal szülés után! Az asszó vége után előállt az a különleges eset, hogy a győztest és a vesztest egyaránt a levegőbe dobálták. Flessel a dobogóra a kis Leilouval karjaiban lépett fel, és az ezüstérmet a csöppség nyakába akasztották. Sok példa aligha van hasonlóra. A közönség tapsolt és tombolt, mi pedig azon merenghettünk, hogy hiába magyar az aktuális olimpiai bajnok (Nagy T.) és az Európa-bajnok (Mincza) is, a vb-n sehol sem voltunk.

A legjobb 32 közé jutással férfi kardban sem volt gondunk, de a 16 között már csak Ferjancsik Domonkos és Nemcsik Zsolt nevét olvashattuk. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Fodor Kende és Lengyel Balázs is egy-egy francia "nagyágyútól" kapott ki, előbbi a címvédő D. Touyától, utóbbi az idei Eb-második Pillet-től. Egy körrel később, a 8-ba jutásért újra két francia-magyar párharc következett és ismét két magyar vereség. D. Touyával Ferjancsik sem bírt (9-15), Nemcsik pedig az olimpiai ezüstérmes Gourdain-tól kapott ki (11-15). Az orosz Pozdnyakovnak viszont nem volt franciafóbiája, a fegyvernem jelenlegi legnagyobb klasszisa a 8 között D. Touyát, majd később a döntőben 15-10-re Pillet-t is lekaszabolta, így négy olimpiai aranya mellett most már három vb-aranya is van. Vasárnap a férfi tőr és a női kard egyéni verseny során nem kellett csalódnunk, mert ebben a két számban eleve nem sok jóra számítottunk, ami be is jött. Juhász Bence és Berjozkin Anton a 64 között esett ki, Marsi Márk és Juhász Attila még két kört kihúztak, ők a 16-ban búcsúztak. Női kardban Sznopek Gabriella a 64-ig, Nagy Orsolya és Csaba Edina a 32-ig, Nagy Annamária a 16-ig jutott. Utóbbi a 8 közé kerülésért vívott mérkőzésen 14-12-re vezetett az amerikai Jacobson ellen, de 15-14-re kikapott.

A vb első két napja, négy döntő után még egyetlen versenyzőnk sem jutott el a legjobb nyolcig sem (férfi tőrben az olasz Salvatore Sanzo, női kardban a francia Anne-Lise Touya lett a világbajnok), s vasárnap még további csapások is értek bennünket. Az 1998-as világbajnokságon aranyérmes férfi párbajtőrcsapatunkból ugyan Fekete Attila világranglistás helyének köszönhetően automatikusan bekerült a legjobb 64 közé, mint ahogyan a selejtezőben jól vívó Kovács Iván is, ugyanitt viszont Imre Géza és Kulcsár Krisztián kirostálódott.

Azt persze tudjuk, minden kezdet nehéz, de hogy ennyire az legyen, arra bizony nem gondoltunk.

Fábik Tibor (Nimes)

Korábban:

Sikertelen szereplés egyéniben a vívó-vb-n