Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Úszó Szövetség végrehajtó bizottsága bangkoki ülésén úgy döntött, hogy utólag aranyérmesnek nyilvánítja a júliusi, fukuokai világbajnokságon szabálytalan váltás miatt kizárt 4x200 m-es amerikai női gyorsváltót.

A tengerentúli válogatottat eredetileg azért diszkvalifikálták, mert a második úszó a megengedettnél hamarabb indult. Az amerikai csapat vezetői kezdettől fogva vitatták a döntés jogosságát, szerintük ugyanis rosszul működött - az egyébként néhányszor valóban megbízhatatlan - óra. Azt állították, hogy a rendelkezésükre álló videofelvételek egyértelműen bizonyítják igazukat, amelynek - ha kell - a nemzetközi Sportdöntőbíróságon is érvényt szereznek.

Erre végül nem került sor, de a vb határozata mégis igazságot szolgáltatott, Nagy-Britannia mellett így utólag az Egyesült Államok csapata is aranyérmes lett, az ezüst a németeknek, a bronz pedig a japánoknak jutott. Az eredetileg elsőként célba érő ausztrálok kizárása viszont továbbra is érvényben maradt. Őket azért diszkvalifikálták, mert örömükben már akkor beugrottak a medencébe, amikor a többiek még úsztak.

A vb-ülésen azt is eldöntötték, hogy az áprilisi, moszkvai kongresszuson felülvizsgálják a szövetség doppingellenőrzésekre vonatkozó szabályzatát. A vezetőség a vizelet-, illetve vérvizsgálatok együttes alkalmazásának bevezetését fogja javasolni, ami a tervek szerint elvezethet oda, hogy a jövőben az EPO-használat kimutatására is kiterjednek majd a tesztek.

Ajánlat:

Nemzetközi Úszó Szövetség