Vágólapra másolva!
Három mérkőzéssel folytatódott csütörtökön Sydneyben a férfi teniszezők 3,7 millió dollár összdíjazású Mesterek Kupája. A nyitó találkozón meglepetés született, mert az ATP Race-t egyelőre még vezető Gustavo Kuerten kétjátszmás, 1 óra 25 perces mérkőzésen kikapott a spanyol Juan Carlos Ferrerótól. A brazil játékos így már csak nyolc ponttal előzi meg a már biztos elődöntős ausztrál Lleyton Hewittot.

Fotó: EPA
Grosjean-ünnep Sydney-ben Agassi-verés után

Szinte végig Ferrero irányított, az első játszmában még az sem okozott gondot számára, hogy a hajrában elveszítette breakelőnyét. A rövidítést ugyanis könnyen megnyerte, s ezzel gyakorlatilag el is döntötte a találkozó sorsát. A második szettben már esélye sem volt Kuertennek, aki a US Open óta nyolc mérkőzést játszott, s csak egyet nyert meg. A sydneyi első körben a wimbledoni bajnok Ivanisevictől kapott ki. "Döntő volt, hogy nagyon jól adogattam. Ez volt a kulcsa győzelmemnek, mert kevés esélyt adtam ellenfelemnek" - nyilatkozta Ferrero. "Csalódott vagyok a vereség miatt, mert jobban játszottam, mint Ivanisevic ellen. Ez sem volt elég, mert Ferrero nagyszerűen teniszezett. Sajnos ütéseim egy része egy-két centivel hosszabb volt a kelleténél" - így Kuerten.

Kafelnyikov 1 óra 6 perc alatt legyőzte a horvát Ivanisevicet a Ken Rosewall-csoport második fordulójában, így az utolsó kör eredményeitől független már elődöntős. Az orosz teniszező sikere azt is jelenti, hogy a világbajnoki pontversenyt még vezető brazil Kuerten kiesett, nem védheti meg címét. Kafelnyikov nem sok esélyt adott ellenfelének, biztosan adogatott, s ellenfele máskor félelmetes szerváit is jól fogadta. Az első játszmában 4-3-nál nagy csatában nyerte el Ivanisevic adogatását, s megérdemelten jutott szettelőnyhöz. A második játszmában 2-2-ig haladt együtt a két játékos, az orosz ekkor újra breakelt, s ezzel el is döntötte a rangadó sorsát. "Még sohasem játszottam ilyen jól Ivanisevic ellen. Mindkettőnk számára nagy volt a tét, mert tudtuk, a győztes már elődöntős. Egyelőre még én sem sejtem, mi lehet a magyarázata annak, hogy ennyire pontos voltam" - mondta Kafelnyikov.

Ken Rosewall-csoport, 2. forduló:
Ferrero (spanyol) - Kuerten (brazil) 7-6 (7-3), 6-2
Kafelnyikov (orosz) - Ivanisevic (horvát) 6-3, 6-4

A csoport állása:
1. Kafelnyikov 2 győzelem
2. Ferrero (spanyol) 1 (3-2-es játszmaarány)
3. Ivanisevic 1 (2-3)
4. Kuerten (brazil) 0

John Newcombe-csoport, 3. forduló:
Grosjean (francia) - Agassi (amerikai) 6-3, 6-4

Az ATP Race élcsoportja a Mesterek Kupája második fordulója után:
1. Kuerten (brazil) 771 pont
2. Hewitt (ausztrál) 763
3. Agassi (amerikai) 704
4. Kafelnyikov (orosz) 598
5. Ferrero (spanyol) 588
6. Rafter (ausztrál) 557
7. Grosjean (francia) 498
8. Haas (német) 457
9. Henman (brit) 420
10. Sampras (amerikai) 388
11. Szafin (orosz) 384
12. Federer (svájci) 349
13. Ivanisevic (horvát) 342
A csoportmérkőzéseken 20 pont jár a győzelemért.

Korábban:

Hewitt legyőzte Agassit