Vágólapra másolva!
Lleyton Hewitt augusztus óta olyan sorozatot produkált, amelynek megfelelő szintről indulva nem lehetett más a vége, mint maga a férfi teniszvilág csúcsa. Az elmúlt hét végén megnyerte a Mesterek Kupáját, élen zárta az évadot a világbajnoki pontversenyben (ATP-Race), s még innen is feljebb léphet, bár pontot, pénzdíjat nem kap érte: komoly az esélye arra, hogy Ausztrália válogatottjával másfél hét múlva megnyerje a Davis Kupát. És még nem töltötte be a 21-et.

Van valami sorsszerű abban, hogy Lleyton Hewitt Adelaide-ben született (1981. február 24.), Adelaide-ben lakik - már amikor nincs versenyen vagy úton a versenyszínhelyek között -, s Adelaide-ben nyerte első profi tornáját is (1998. január 5.).

Olyan családban látta meg a napvilágot, ahol nehéz lett volna nem sportolnia. Édesanyja, Cherilyn Rumball az arrafelé népszerű netball ("hálólabda") bajnoka, édesapja, Glynn Hewitt ausztrál focista volt az AFL-ligában hajdanán, húga, Jaslyn szintén teniszezik, junior bajnok. A Hewitt család rendszeres programként kikocogott a helyi Football Parkba, ott elszaladgált, elugrált, majd hazakocogott.

Otthon pedig füves teniszpálya (Ausztráliában ez nem megy csodaszámba) várta az "érdeklődőket". A kis Lleyton úgy négyévesen kezdett érdeklődni, amikor már úgy-ahogy át tudta ütni a labdát a hálón. Rövid ideig kacérkodott az apuka által űzött ausztrál futballal, de aztán a szülői kupaktanács úgy döntött, hogy ne tegye, mert ebben a sportágban túl sok a fizikai kockázat. (Ez igaz is, hiszen a rögbi és az amerikai futball legkeményebb jegyeit viseli magán, viszont védőeszköz nélkül űzik.) Életre szóló élményt jelentett Hewitt számára, amikor ötévesen Melbourne-be utazott családjával megnézni az ausztrál nyílt teniszbajnokságot. S mivel akkoriban sorra-rendre kezdte legyőzni a nála idősebb gyereket, megnyílt számára az út a profi lét felé.

S ez az út, így utólag, nem is volt olyan hosszú a csúcsig. Még nem töltötte be a 16-ot, amikor 1997-ben debütált profiként, mégpedig otthon, az Australian Openen, ahol az első fordulóban kikapott a salakmenő spanyol Sergi Bruguerától 6:3, 6:4, 6:3-ra. Szűk egy év múlva aztán beindult a henger: 1998 januárjában szülővárosában már ATP-tornát nyert, amit ráadásul szabadkártyával, a világranglista 550. helyezettjeként kezdett. Ennek ellenére sorrendben két honfitársát, Drapert és Woodforde-ot, majd két amerikait, Spadeát és rövidített játszmákban a nagy Agassit (!), a döntőben pedig a szintén ausztrál Stoltenberget győzte le. Nála alacsonyabban rangsorolt teniszező se addig, se azóta nem nyert ATP-versenyt.

Adelaide-i első sikeréért 45 ezer dollárt kapott, az elmúlt négy év alatt összesen 6 243 415 dollárt teniszezett össze. Tizenkét tornán nem talált legyőzőre: 1998 (1) - Adelaide, 1999 (1 siker) - Delray Beach, 2000 (4) - Adelaide, Sydney, Scottsdale, Queen's, 2001 (6) - Sydney, Queen's, Den Bosch, US Open, Tokió, Mesterek Kupája. Összesített egyéni mérlege: 194 győzelem, 66 vereség.

A felsorolásból kitetszik, hogy az idei volt igazán Hewitt éve. Megnyerte élete első Grand Slamjét, az US Opent: a svéd Gustafsson, az amerikai Blake, a spanyol Portas, mumusa, a német Haas, az orosz klasszis, Kafelnyikov, valamint minden idők talán legjobb teniszezője, az amerikai Sampras sem tudott megállni ellene. A 13-szoros GS-győztes örökranglista-vezetőt már-már leiskolázta, 7:6, 6:1, 6:1-re söpörte le. Utóbbi 23 derbijéből 21-et megnyert, csupán Haas Stuttgartban, és az argentin Lapentti Párizsban tudta legyőzni.

Hewitt hazai pályán általában szárnyal, múlt héten Sydneyben veretlenül abszolválta a világbajnokságnak számító Mesterek Kupáját. Legutóbbi áldozatai: a francia Grosjean, Agassi, honfitársa, Rafter, a spanyol Ferrero és újra Grosjean. Még az elődöntő előtt elfoglalta s meg is tartotta a világranglista (ATP-Race) első helyét, 20 évesen és 9 hónaposan ő lett minden idők legfiatalabb év végi világelsője (ha nyer, Agassi lett volna a legöregebb). Hewitt előtt az amerikai Connors birtokolta e címet, 22 év 3 hónap szükségeltetett neki az 1974-es évzáró sikerhez.

Az ausztrálok ifjú titánja fantasztikus eredménysora mellé két további pozitív adalékot szolgáltat. Egyrészt kezdi elhagyni korábbi, teljességgel antipatikus "sztárocska"-allűrjeit, ellenfélizgató mutogatásait. (Lehet, hogy ebben szerepe van párja, a belga nőitenisz csillaga, Kim Clijsters kiegyensúlyozottságának?) Másrészt, bár ez mindig igaz volt rá, él-hal az ausztrál (csapat)sikerekért a pénzt, pontot nem, csak presztízst hozó Davis Kupában. A patinás sorozatban 1999-ben debütált, s azonnal győztes gárdának lehetett tagja. Idén Ausztrália és Hewitt újra a siker kapujában áll, amely november 30. és december 2. között Melbourne-ben nyílhat ki, nagyobb eséllyel a hazaiak, mint a rivális franciák számára. Hewitt nemzeti alázatára jellemző, hogy saját öntörvényűségét sutba dobva, csapatérdekből többször vállalta az általa kevésbé szeretett párost is. Legtöbbször jól tette.

Másfél hét múlva kiderül, Hewitt számára minden szempontból etalon lesz-e 2001, az évezred kezdete, ahol eddig 79 győzelem és 17 vereség az impozáns mérlege. Univerzális stílusa - pontos alapvonaljáték, jó röpte, gyors láb, kitartás, váratlan megoldások így együtt - mindenesetre már az új időket jelzi.

Deák Zsigmond

Korábban: