Vágólapra másolva!
Elmarad Erdei Zsolt New York-i meccse, de a magyar profi bokszoló nem csügged: már a december 15-i Michalczewski-gálára készül. Az [origo]-nak adott nyilatkozatában elmondta, edzeni fog helyette, hogy a védekezését fejlessze. A Tigris ellenfele, Richard Hall - természetesen - trónfosztásra készül.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
A tekinteten már nem kell javítani

Ami a magyarok szereplését illeti, Kovács István eleve csak a berlini gálán, a félnehézsúlyú WBO-világbajnok, Dariusz Michalczewski Richard Hall elleni találkozójának programjában bokszolt volna, Erdei azonban előtte még New Yorkba is "átugrott" volna. "Vlagyimir vállában elszakadt egy izom, így elmarad az Izon elleni meccse" - mondta Madár. "Ezzel az én programom is ugrott. De senki ne higgye, hogy összedőlt a világ. Nekem kicsit nehezebb lesz, mert most előtérbe kerülnek a monotonabb erősítő edzések."

Erdei Zsolt mintegy tíz hete készült a tengerentúli összecsapásra. A december 15-én esedékes gálán még nem ismert az ellenfele: "Ezen nem csodálkozom, mert az Universumnak még nem volt ideje ezzel foglalkozni. A menedzsment már teljes gőzzel dolgozott a Klicsko-meccs programján, erre tessék... No, mindegy!"

Az [origo] érdeklődésére Erdei értékelte eddigi profi pályafutását: "Jó lenne most azt mondani, hogy beszélgessünk három hét múlva, mert akkor az eredeti terv szerint már a tizedik meccsemen is túl lennék, de így alakult. Bizonyos tapasztalatok már az eddigiek alapján is leszűrhetők. A profi pályafutásom elején tartok, akkor beszélhetnék a csúcsról, ha túl lennék egy vb-címmérkőzésen. Egy győztes meccsen persze! De komolyra fordítva a szót: fejlődnöm kell a védekezésben, gyakran még leejtem a bal kezem."

- Ütőerőben már beleerősödött a 79 kilós súlycsoportba?
- Azt mondják, az ütőerőmmel nincsen baj, de én úgy látom, lehetne fejlődnöm. A súlyomat ugyanis könnyen hozom, nem kell fogyasztanom, így férne még fel rám izom, kimondottan olyan, amelyik az ütések erejét növeli.

- Kokó esetében sokszor elhangzott, hogy a profik között nem elég gazdaságos a mozgása a ringben. Ez önnél is jelent problémát?
- Igen. Aki sokáig bokszolt amatőrként, annak meg kell birkóznia ezzel a gonddal.

- Júniusban ukrán ellenfelét úgy verte, hogy előtte a padlón volt. A profiknál is érvényes a mondás, hogy nem csak az a legény aki adja, hanem az is, aki állja a pofonokat. Mennyire ütésálló?
- Voltam párszor úgy a padlón, hogy utána nyertem. A kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni, mert hiába mondom, hogy semmi gondom nincsen, egy állcsúcsra jól irányzott s nem is nagy ütéssel mindenki leteríthető.

Vlagyimir Klicskót azonban egy sérülés terítette le. Az érintett szerint nem súlyos a bal vállában keletkezett szakadás, műtéti beavatkozásra nem lesz szükség. Az sem mellékes, hogy Vlagyimir tanult testvére Vitalij hibájából, aki a Chris Byrd elleni meccsen részben annak tulajdoníthatja vereségét, hogy túllépve a sérülés okozta fájdalmon bokszolt, de aztán már nem bírta folytatni a küzdelmet. Vlagyimir már bölcsebb: "Egyszerűen hülyeség lenne ilyen állapotban kockáztatnom" - mondta. "Ez azt jelenti, hogy két hét kihagyást követően egy hónap múlva akár már jó formában bokszolhatok, s Izon ellen januárban vagy februárban a kötelek közé léphetek."

Előbb azonban Dariusz Michalczewski lép a kötelek közé az Universum ászai közül. Ellenfele december 15-én Berlinben az amerikai Richard Hall lesz.

Az amerikai jobb formában érzi magát, mint Roy Jones elleni meccse előtt. Igaz, azt a találkozót technikai KO-val elvesztette, de az is igaz, hogy ennek nagyrészt az is oka, hogy megsérült. Az amerikai Michalczewskihez hasonló stílusú bokszolókkal edz, de lélekben is készül: "Tudom, ahhoz, hogy megfosszam ellenfelemet a koronájától, ki kell őt ütnöm..."

Hall december elsején érkezik Berlinbe, egyébként az amerikait nem érdekli, hol van a találkozó, mert azt nyilatkozta, hogy akár otthona hátsó udvarában is megverné veretlen ellenfelét. Annyira biztos a dolgában, hogy kijelentette: "December 15-én én leszek a WBO új világbajnoka. aztán újra kihívom Roy Jonest."

Thury Gábor

Korábban: