Vágólapra másolva!
A január 19-re tervezett Mike Tyson-Ray Mercer mérkőzés most már örökre terv marad. "Vas Miska", a 35 éves, börtönviselt nehézsúlyú exvilágbajnok, a WBC világranglistáját az első számú kihívói cím birtokosa feláldozta hat hét múlva esedékes összecsapását, hogy létre jöhessen az egész bokszvilág által várt nagy csatája a jelenlegi megkérdőjelezhetetlen világbajnokkal, Lennox Lewisszal.

"A profiboksz üzlet, és remélem, Ray megérti, miért kell nekem most Lewisszal foglalkoznom. Lennox visszautasíthatatlan ajánlatot tett, ennyi az egész" - magyarázta Tyson.

Shelly Finkel, Tyson tanácsadója szűkszavúan ennyit mondott: "Megéri elfogadnunk Lewis ajánlatát."

Lewis november 17-én, Las Vegasban az ötödik menetben kiütötte Haseem Rahmant, s ezzel visszaszerezte WBC és IBF-koronáját. A brit ökölvívó kedden pert indított Tyson ellen annak érdekében, hogy az lemondjon a Mercer elleni meccséről, és azonnal vele verekedjen meg a WBC-címért. A jelek szerint peren kívüli megegyezés született.

"A világbajnoki cím az én végzetem, és elkerülhetetlen, hogy újra az én derekamat díszítsék az övek" - mondta Tyson. "Így hát, Lennox, jól teszed, ha veszel még egy-két leckét színészmesterségből, ugyanis a következő szerepet a Hamupipőke lesz, csak nem az üvegcipellővel. Össze fogom törni az üvegálladat!"

Lewis állának ütésállósága mindig is kérdéses volt, profi karrierje eddigi két vereségét egyformán egyetlen nagy ütés következtében szenvedte el: 1997-ben Oliver McCalltól és idén április 22-én Haseem Rahmantól.

Tyson legutóbb október 13-án, Koppenhágában verekedett, ahol a hatodik menetben kiütötte a dán Brian Nielsent.

Tysonnak a Showtime-mal van szerződése (ez a csatorna adta volna a Mercer elleni meccset), Lewisnak pedig az HBO-val. Finkel állítása szerint befejezés előtt állnak a két társasággal folytatott tárgyalásai.

Az idő mindkét ökölvívót sürgeti: Tyson június 30-án tölti be 36. évét, Lewis szeptember 2-án volt 36.