Vágólapra másolva!
Tisztújító közgyűlést tartott a vívószövetség - az elnök Gémesi György, a főtitkár Kovács Tamás maradt -, utána az elnökség Szabó Bencét nevezte ki szövetségi kapitánnyá. Az új szakvezető lemond az ÚTE elnöki posztjáról.

Ügyészségi óvás nyomán meg kellett ismételni a vívószövetség tisztújító közgyűlését. A márciusi ülés jogszerűségével kapcsolatban Kolczonay Ernő emelt kifogást, ezért tegnapra újabb közgyűlést hívtak össze. Nem sok változás történt, az eddigi két alelnök mellé megválasztottak egy harmadikat, a gazdasági ügyekért felelős Nagy Györgyöt, a Wallis Rt. alelnökét. Kimaradt az elnökségből Nébald György, aki nemrégiben a sportbíróság elnöke lett.

Az egyetlen jelöltként induló, hivatalban lévő elnöknek, Gémesi Györgynek ismét bizalmat szavazott a tagság, mandátuma négy évre szól, Jánosi Zsuzsa további két évig utánpótlás-igazgató, Kovács Tamás pedig újabb öt évig főtitkár marad. A főtitkár lapunk kérdésére elmondta, hogy ezek az időtartamok az alapszabályban szerepelnek, s az ő megbízatása azért ötéves, hogy a személyi változásoktól függetlenül, a szövetség munkájában a folyamatosságot biztosítsa.

Bár eredetileg csak a szombati ülésre tervezték a kapitányválasztást, már rögtön a közgyűlés után összeült az elnökség, és az olimpiai bajnok Szabó Bencét, a kardozók eddigi fegyvernemi menedzserét nevezte ki a posztra. A gyors döntést azzal indokolták, hogy a következő ülésen már a programjáról is beszámolhasson az új szakvezető.

Szabó Bence korábban, amikor felvetődött a neve, kijelentette, hogy szívesen lenne kapitány, de feltételekkel. Most úgy érzi, hogy ezek a feltételek teljesülni látszanak, lesz elegendő pénz a válogatottak versenyeztetésére, és - mint mondta - "nem költekező, de szakmailag megalapozott programot tervezhet".

A válogatott keret mellett tisztességesen megfizetett edzőket szeretne alkalmazni, éppen azért, hogy követelni tudjon tőlük. Ha ugyanis valaki kénytelen taxizni vagy takarítani, mert nem tud megélni az edzősködésből - tette hozzá -, attól nem lehet teljes értékű munkát várni.

Az idén, kísérleti jelleggel, fegyvernemi menedzserek álltak a szakágak élén - nem egészen egyértelműen megfogalmazott hatáskörrel -, most visszatérnek az egyszemélyi irányításhoz. A szakmai irányvonal meghatározása és a válogatás is kapitányi jogkör lesz, de Szabó Bence igényt tart segítőkre. Az elnökségtől is függ, hogy milyen feladatra, milyen hatáskörrel és milyen anyagi feltételekkel alkalmazzák őket, továbbá az is kérdés, hogy megmarad-e a fegyvernemi menedzser elnevezés. Valószínűleg egy-két csere lesz az edzői garnitúrában, de Szabó Bence gyökeres változásokat nem tervez. Azzal az új kapitány is tisztában van, hogy a vívásban csak az aranyérem számít sikernek, de ezt természetesnek tartja, mint mondta, versenyzőként is magasra tette a mércét.

Az újpesti klub vezetőinek már a tárgyalások szakaszában bejelentette Szabó Bence, hogy ha megválasztják kapitánynak, lemond az ÚTE elnöki posztjáról. Őze István klubigazgató az utódlással kapcsolatban elmondta, hogy várhatóan a tavaszra állítanak jelöltet. Úgy véli, az idő nem sürgeti őket, mert a mindennapi működés nem függ közvetlenül az elnök tevékenységétől.

Lépesfalvi Zoltán