Társoldalunk:

Kokó számára még mindig Hamed a cél

Erdei Zsolt és Kovács István, az Universum Box Promotion magyar profi ökölvívói sikeres ütközetüket követően hétfőn már itthon voltak, és a Generali Ko-Ko klubban beszéltek a 2001-es esztendőről, amely összességében sikerekkel teli volt számukra. Kokó esetében érdekesebb ez a kérdés, hiszen pályafutása csúcsán csak néhány hónapig érezhette magát.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Madár és Kokó: közös az út
Erdei Zsolt a Jesse Corona elleni meccséről elmondta, nem csak a kellemetlen stílusú ellenfelével kellett megküzdenie: "Nagyon meleg volt a ringben, s az ellenfél is kellemetlen stílusban bokszolt, keményeket ütött, pedig nem egy kisportolt bunyóssal volt dolgom. Sokszor szabálytalankodott, emiatt nehezen tudtam kibontakozni, nem tudtam az igazi formámat hozni. Ha egy másik, stílusosabb bokszoló lett volna az ellenfelem, akkor bizonyosan jobban ment volna a bunyó. Annak viszont örülök, hogy technikai KO-val győztem." Erdei szerint még nem formálódott ki a végleges profiboksz-stílusa: "Sok mindenen kell még változtatnom. A mostani négy menet alatt túl sokat dolgoztam, igencsak kifáradtam. Jobban be kell osztani az erőmet, hiszen nem sokára tizenkét menetes meccseim is lehetnek. Van rajtam súlyfölösleg, de lehet, hogy ez adja meg nekem a kraftot. Izmot felszedni még mindenképpen szeretnék, hogy jobban bírjam a meneteket."

A mostani felkészülése Madárnak igen hosszúra sikerült, ugyanis a novemberi második meccse Vlagyimir Klicsko sérülése miatt elmaradt, de szerinte nem volt haszontalan az elnyúló fölkészülés: "Tizenhárom fárasztó hetet felkészüléssel töltöttem, s mivel a második meccs elmaradt, nem pihenhettem, de az eltöltött idő így sem volt haszontalan, hiszen sokat fejlődtem. Most három hét pihenőt kaptam, január 8-án itt Magyarországon kezdem a felkészülést futásokkal, edzőtermi munkával, január 20-tól pedig Németországban folytatom, a technikai felkészülésre fektetve a hangsúlyt."

Az [origo] kérdésére, hogy vajon jogos volt-e az amerikai ellenfél leléptetése, Madár a következőket mondta: "A negyedik menetben súlyos ütéseket mértem rá, csodálkoztam, hogy még talpon van, s a technikai KO szerintem jogos volt. Nem voltam meglepődve a bíró döntésén, Corona nagy verést kapott."

Kokó már nagyon ki volt éhezve a bokszra, s a rajongói is őrá. Miután Chacón nyáron elvette tőle világbajnoki övét, Kovács sokat gondolkodott a folytatásról, ám végül mindenki legnagyobb megelégedésére a folytatás mellett döntött. Fél évet kihagyott, s kiváncsian várta a közvélemény, hogy vajon a régi Kokót láthatjuk-e a szorítóban. Nem a régit láttuk, hanem - Kokó volt mestere, Szántó Imre szavaival élve - egy vadonatújat.

Kokó elismeri, még nincs címmeccshez megfelelő formában
Kovács szerint megújulásról csak néhány meccs múlva érdemes beszélni: "Nem voltam otthon a ringben úgy, mint régebben. Nem volt veszélyes szituáció, de nem éreztem azt a virtuóz ökölvívást, mint régebben. Ez a hat hónap kihagyás, a meccshiány miatt van, s ez persze nem az Universum hibája, hogy nem játszhattam meccset. Az nyilvánvaló, hogy egy edzésen bokszolni nem ugyanaz, mint versenyen, s emiatt visszafogottabb voltam, kevesebbet kezdeményeztem."

Az ellenfeléről megjegyezte: bár hirtelen "rántották bele" az ütközetbe, a rendelkezésre álló rövid idő alatt jobban kiismerte a nicaraguai Kokót, mint fordítva. Mégis: kedvező ellenfél volt? Kovács szerint ilyenről a profibokszban nem lehet beszélni: "Nincs kedvező és kedvezőtlen ellenfél. Akit megversz, az kedvező, akitől kikapsz, az kedvezőtlen. Ez a srác technikás, nagy ütőerővel rendelkezik, ellenem hibamentesen bunyózott, nem is becsültem le a meccs előtt. Igazi nagy bajnok azonban sohasem lesz belőle. Hogy én is újra a régi legyek, szükségem van minél több, várhatóan 1-2 felhozó meccsre, hogy visszanyerjem a magabiztosságom, a könnyedségem."

S ami mindenkit igazán érdekel, az Kokó jövője. Lehet-e még világbajnok, lehet-e valaha a világ pehelysúlyú bokszuralkodója? Egy biztos, türelmesnek kell lennie neki is és a rajongóinak egyaránt: "A célom, hogy minél előkelőbb helyet érjek el a szervezetek világranglistáján. A szombati meccsemet követően beszéltem a WBO mindenhatójával, Paco Valcarcellel, aki szerint már a januári ranglistájukon dobogós leszek. Egy újabb vb-címmeccshez száz százalékos formában kell lennem. Ezt jövő év végére, legkorábban szeptemberre érhetem el."

Addig azonban Kokó szerint még rengeteget fog változni a profiboksz világa: "Változik az ökölvívóélet (erre jó példa vagyok én is), nem lehet tudni, mit hoz a jövő. A téli olimpia miatt Németországban nem lehet majd februárban bokszmeccset rendezni, ám én közvetlenül utána bunyózni akarok. Szakmailag, emberileg, lelkileg a következő év végére leszek készen a vb-címre."

Szavai is alátámasztják Kokó egyértelmű akaratát: folytatni akarja az ökölvívást, s nem akar megállni a világbajnoki öv megszerzéséig, kijelentésével cáfolta is azokat a "pletykákat", hogy visszavonulását fontolgatja. A rá jellemző stílusban, megnyerő közvetlenséggel beszélt a visszavonulását firtató kérdésre: "Határozott személyiségnek tartom magam, ha majd abba akarom hagyni, akkor - csakúgy, mint most - a nyilvánosság elé állok, és bejelentem, hogy vége. De nekem jelenleg az ökölvívással kapcsolatosan céljaim vannak, és remélem, az ökölvívásnak is velem."

Kovács vb-címmeccsével az Eb-öve elszállt, azonban megtörténhet az, hogy a tervbe vett világbajnoki címmeccs előtt előbb ringbe száll Manuel Calvo ellen az Európa-bajnoki övért. Kokó az [origo] kérdésére elmondta: "Calvo ütőerőben elmarad Chacóntól, s nem tartozik a világ közvetlen élvonalába, a pehelysúlyúak között az első 20-25 között van valahol." Érdeklődésünkre beszélt súlycsoportja legjobbjairól, azaz legnagyobb riválisairól is: "Barrera jelenleg a legjobb, Morales igazi sztár Dél Amerikában, Hamed pedig a nehézsúlyúakéhoz hasonló népszerúséggel rendelkezik a világ bármelyik pontján." S hogy szíve szerint kivel bokszolna legszívesebben egy jövőbeli vb-címmeccsen? "A legnagyobb presztízst egyértelműen, még mindig Hamed legyőzése jelentené számomra."

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Három világsztár: Erdei Zsolt, Kovács István és Kovács Ágnes
Kovács a sportolás mellett iskolába is jár, jó diákokhoz híven van is egy kis elmaradása a leckével: "Nemsokára megyek az iskolába megbeszélni az igazgatóval, hogy az elmaradt zárthelyiket hogyan pótolhatom. Egyedül az angollal nem lesz problémám, azt akár most is le tudnám tenni, azt viszont látom, hogy nehéz januárnak nézek elébe, sokat kell majd tanulnom. A tanulás és a boksz mellett a klubra is több időt kívánok majd szentelni, újabb közönségtalálkozókat és talk-show-t fogunk szervezni."

Kihívásokkal teli volt Kokó 2001-es esztendeje, ám mégis elégedett: "Boldog és büszke vagyok. Januárban profi vb-címet szereztem, júniusban ezt elvesztettem. Sokat tanultam, a vereségem után új barátokat szereztem, régieket vesztettem, ebben az időszakban lefelé ívelt a karrierem. Most újra rátaláltam az élet szép oldalára, kicsit leszálltam a földre, s mondhatom, nem is olyan rossz itt. Életem egyik legszebb éve volt - néha a fájó emlékek is széppé válnak."

Juha Pál

Ajánlat:

Kovács Ági: 14 századra a yardos világcsúcstól

Korábban: