Vágólapra másolva!

Változó birkózó-súlyhatárok

A birkózás is kénytelen áldozatot hozni annak érdekében, hogy a sportág női versenyzői is részt vehessenek az olimpián. Jövőre nyolcról hétre csökken a férfi súlycsoportok száma, a nők hat helyett négy kategóriában versenyeznek. Ha a jelenlegi elképzelés szerinti súlyhatárokat vezetik be, a 120 kilósnál nehezebb birkózóknak nem lesz helyük a szőnyegen.

Átdolgozza a felkészülési programot a birkózószövetség elnöksége, jövőre ugyanis csökken a súlycsoportok száma, a női birkózás viszont bekerül az olimpia műsorába. A férfiaknál az eddigi nyolc kategória helyett hét lesz, a nőknél a hatból négy marad. A NOB a már megszokott döntést hozta: Sydneyhez képest ne nőjön a sportág olimpiai részvevőinek száma, és több aranyérmet se kelljen kiosztani, a többit a nemzetközi szövetségre (FILA) bízza.

A tavalyi játékokon a kötött- és a szabadfogásban is nyolc-nyolc súlycsoportban rendeztek versenyeket. A FILA úgy döntött, hogy a férfiaknál hét-hét kategória lesz, a nők pedig négy súlycsoportban mérkőzhetnek, és megváltoztatják a súlyhatárokat is. Köpf Károly, a MOB sportigazgatója arra emlékeztet, hogy a NOB-ra is nyomás nehezedik, újabb sportágak szeretnének részt venni az olimpián, egyre több számban megjelennek a nők is, miközben a NOB harcolna a gigantizmus ellen, és ragaszkodik ahhoz, hogy 10500-nál több sportoló ne legyen az olimpiai faluban. A birkózók az összlétszámot tekintve nem járnak rosszul, 328-an indulhatnak, nyolccal többen, mint Sydneyben. A férfiaknál súlycsoportonként húszan, a nőknél tizenketten mérlegelhetnek.

Az olimpiai részvétel érdekében már több sportág áldozatot hozott, a súlyemelésben is csökkentették a súlycsoportok számát, és az öttusában is kevesebb férfi indulhat a nők belépése után. Az atlantai olimpián még tíz kategóriában birkóztak, akkor 48 kiló volt a legkönnyebbek súlyhatára, a nehézsúlyé 130. Ezt a felső határt már korábban meghúzták - a nyolcvanas évekig nem volt korlátozás -, nagyjából azzal az indokkal, hogy a hústornyok akció nélküli huzakodása nem esztétikus. Most újabb szűkítés következett, a legkisebbek súlyhatára 55 kiló, a legnagyobbaké 120. Bár a változtatás kényszerlépés, az olimpiai programban maradás ára, ezzel a FILA-döntéssel tovább szűkül a sportág bázisa, és az évek során nemcsak a nehéz embereket zárták ki a birkózók táborából, hanem legkönnyebbeket is. Seres Ferenc, aki a moszkvai olimpián nyert bronzérmet a 48 kilóban, ma már nem lehetne versenyben, mert nem került 50 kiló fölé, akármennyit evett is. Ugyancsak nem lehetne olimpiai bajnok a 140 kilós Kozma István, és nem nyerhetne Eb-t Rovnyai János sem. Az 1948-as londoni olimpia aranyérmese, Bóbis Gyula viszont a súlya miatt jövőre is versenyezhetne, mert alig lépte túl a száz kilót.

A MOB sportigazgatója megjegyezte, hogy a magyarok több esetben örültek az olimpiai program bővülésének, mert bekerült a női vízilabda, öttusa, súlyemelés, és ezekben a sportágakban erősek vagyunk, a női birkózás viszont nem tartozik ebbe a körbe. Van némi lemaradás, mert ő maga már húsz éve azt látta Kanadában, hogy a birkózótermekben a versenyzők harmada nő.

Gáspár Tamás, a birkózószövetség főtitkára hozzáteszi, hogy a szakág itthon is fejlődik, 20-25 szakosztályban foglalkoznak stabilan a női birkózással, az olimpiai programba kerülés pedig felgyorsítja a fejlődést. A játékokra egyre nehezebb kvótát szerezni, mivel a 2003-as kvalifikációs világbajnokságra is csak azok jutnak el, akik korábban az Eb-n kiharcolták a részvétel lehetőségét. Utána még két kvalifikációs versenyt rendeznek, akkor válik véglegessé az olimpiai mezőny.

Ami a súlycsoportokat illeti, Gáspár Tamás elmondta: a magyar szövetség azt javasolta, hogy maradjon meg a jelenlegi 54 kilós alsó kategória, a nehézsúlyban pedig 125 vagy 130 kiló legyen a határ. Úgy véli, a nézők veszítenek, mert a nagy emberek mérkőzéseit mindig fokozott érdeklődés kísérte. A magyarokat hátrányosan érinti a döntés, igaz, a konkurenciát is, mert az érmek száma csökken, a versenyzőké viszont alig. A jelenlegi élgárdából a vb-második Deák Bárdos Mihály le fog fogyni 120 kilóra.

Gyakorlatilag a 69 kilós kategória szűnt meg - ebben van vb-ezüstérmesünk is, Hirbik Csaba -, a 84 kilóban pedig feltehetőleg meg kell küzdenie egymással Bárdosi Sándornak és Berzicza Tamásnak, mert már a 76 kilóra is keservesen fogytak le, a 74-et aligha vállalják.

A magyar szövetség egyelőre nem tekinti véglegesnek az új kategóriákat, még várja a FILA-tól a hivatalos értesítést, és utána vezeti be az új súlycsoportokat - lehet, hogy csak március elsejétől. Gáspár Tamás szerint az is felvetődhet, hogy a kontinensversenyeket több súlycsoportban bonyolítják le, mint az olimpiát és a világbajnokságot.

A súlycsoportok:
Atlantában: 48, 52, 57, 62, 68, 74, 82, 90, 100, +100
Sydneyben: 54, 58, 63, 69, 76, 85, 97, 130
Athénban: (nem végleges): 55, 60, 66, 74, 84, 96, 120

Lépesfalvi Zoltán

Korábban:

Deák Bárdosnak ezüstöt ért a halasztás