Vágólapra másolva!
Szokatlan lebonyolítási rendben került sor péntek este Párizsban arra a vívógálára, amelyen a magyarok megérdemelten győzték le a vendéglátó franciákat.

A hatfős együtteseket három férfi, illetve nő alkotta, a két nem eredményét azonban külön számították. A nem mindennapos rendezésnek a hátterében az áll, hogy a szervezők ezzel is jelezni akarták: nem értenek egyet azokkal, akik a férfiak és a nők közös versenyzésének, azaz a vegyes csapatok küzdelmeinek olimpiai programba iktatását szeretnék elérni.

Az összecsapás kezdete előtt mintegy ötven francia felnőtt és utánpótlás korú válogatott sorakozott fel a páston, majd a párbajtőröző Sanghita Tripathi felolvasta közösen megfogalmazott levelüket, amelyben a sportág ötkarikás jövőjéért érzett aggodalmukat fejezték ki. Véleményük szerint a nemzetközi szövetségnek határozott lépéseket kellene tennie afelé, hogy elérje: a női kard ne más szakágak rovására kerüljön be az olimpiai műsorba. Úgy vélik, hogy a paritás elve nem lehet ürügy hagyományos számok megszüntetésére, a vegyes csapatok versenyének pedig nincs értelme.

A gálán jelen volt Kamuti Jenő, az európai szövetség elnöke, aki maga is ellenzi a FIE újításokra vonatkozó javaslatait. René Roch, a sportág első számú francia vezetője, az új versenyszámok bevezetésének fő támogatója, viszont nem jött el az eseményre.

A magyarok jó teljesítményt nyújtottak. A nőknél Mincza Ildikó magabiztosan győzte le az olimpiai és világbajnok Laura Flesselt, Mohamed Aidának pedig nem okozott gondot Adeline Wuilleme. Egyedül Nagy Orsolya kapott ki az október végén vb-elsőséget szerző Anne-Lise Touyától.

A férfiaknál ugyancsak egy vereséget "szedtek össze" a vendégek: Marsi Márk nem bírt a vb-ezüstérmes Loic Attelyvel. Ferjancsik Domonkos ugyanakkor viszonylag könnyedén verte az idén egyéniben vb-, illetve Eb-második Julien Pillet-t, és Imre Géza is remekül vívott a világbajnoki harmadik Fabrice Jeannet ellen. Mivel mindkét nemnél magyar siker született, így a végeredmény: Franciaország-Magyarország 0-2.

Az összecsapást követő kis ünnepségen Pierre Abric, a francia szövetség elnöke felvetette, hogy akár hagyománnyá is válhat a két ország vívóinak ilyen versengése. Ezzel kapcsolatban Gémesi György, a hazai szövetség vezetője azt mondta: erről ugyan nem egyedül dönt, de mindenképpen támogatja az ötletet.

A gálán (amelyre a franciaországi magyar kulturális évad keretében került sor) jelen volt Deutsch Tamás, ifjúsági és sportminiszter, aki a kezdeményezője volt a találkozónak. Marie-George Buffet, a francia szaktárca vezetője betegsége miatt nem tudott részt venni az eseményen, így őt a kabinetfőnöke képviselte.

Az asszókat több mint kétezer érdeklődő kísérte figyelemmel a Pierre de Coubertin sportcsarnokban.