Vágólapra másolva!
Egy héttel az év első Grand Slam-tornája előtt három női és két férfi viadallal rukkolnak elő a teniszszervezetek. A melbourne-i viadal főpróbáinak tartott versenyek érdekessége, hogy az ausztrál Lleyton Hewitt betegsége miatt nem szerepelhet, visszatér viszont a svájci Martina Hingis.

A hölgyek két kisebb (egyaránt 110 ezer dollár összdíjazású) és egy rangosabb tornán mérhetik össze erejüket. A Canberra Women's Classicon tavaly a belga Justine Henin nyert, a fináléban a francia Sandrine Testudöt verve 6:2, 6:2-re. A magyarok közül Kuti Kis Rita nem a legjobb szájízzel gondolhat vissza a tornára, hiszen az első fordulóban Henrietta Nagyova 6:1, 6:1-re páholta el. A Hobartban rendezendő Tasmanian International fő esélyese a címvédő olasz Rita Grande lesz - a tavalyi fináléban az amerikai Jennifer Hopkinst vesztett állásból győzte le (0:6, 6:3, 6:3).

A hét kétségkívül legrangosabb tornája a sydneyi adidas International lesz, nemcsak az 585 ezer dolláros összdíjazást tekintve, de a résztvevők névsorát böngészve is. A hölgyeknél ismét pályára lép az egykori világelső, a sérüléséből felépült svájci Martina Hingis, aki tavaly a jelenlegi éllovas Lindsay Davenport ellenében tudott diadalmaskodni (6:3, 4:6, 7:5), de indul Anna Kurnyikova is, aki a páros verseny címvédője: 2001-ben az osztrák Barbara Schett oldalán győzött.

Hingis egyébként megérkezvén Ausztráliába máris kivívta a helyiek rokonszenvét. A svájci sportolónő meglátogatta a bozóttűz áldozatait és ajándékokkal kedveskedett a gyerekeknek. Mellesleg az ecuadori Nicolas Lapenttivel rögtönzött teniszsulit nyitott, a gyerekek nagy örömére. "Ez nem az a Sydney, amit úgy szeretek" - mondta Hingis. "Akármerre nézek, mindenhol csak az tűzvészt jelző füstáradatot látom. Nagyon sajnálom az embereket, főleg a gyerekeket."

Az egykori világelső a Magui Serna-Lisa Raymond találkozó győztesével találkozik első mérkőzésén és kiderül, a három hónapos pauza elfelejtette-e vele a teniszt. Hingis október óta nem játszott, de úgy tűnik, csuklósérülése már a múltté. "Címvédőként mindig nagyobb a nyomás. Eddig mindig én voltam a vadász, most rám vadásznak a többiek. Sokat edzettem otthon, így nagyon frissnek és erősnek érzem magam."

Érdekesség, hogy párosban ismét összeáll a Hingis, Kurnyikova duó, így az orosz szépségnek még nagyobb az esélye, hogy megvédje páros elsőségét.

A férfiak szintén pályára lépnek Sydneyben, ám a címvédő ausztrál Lleyton Hewitt nélkül. A világelső tavaly a svég Magnus Normant győzte le a fináléban 6:4, 6:1-re. A mostani viadal elsőszámú kiemeltje a francia Sebastien Grosjean, aki az első fordulóban a thaiföldi Srichaphannal meccsel, míg a második kiemelt svájci Roger Federer a Hopman-kupa hősével, a spanyol Tommy Robredóval kezd.

A másik ATP-tornán, az új-zélandi Aucklandban a Heineken Open biztosít játéklehetőséget. Itt kicsit rangosabb a torna, az elsőszámú kiemelt orosz Marat Szafin a szabadkártyás Michale Chang ellen lép majd pályára, míg a másik ág legjobbja, a horvát Goran Ivanisevic a finn Nieminen ellen nyit. Egy évvel ezelőtt a szlovák Hrbaty végzett az első helyen.

Ajánlat: