Vágólapra másolva!
Nehezen dönti el manapság egy amatőr ökölvívó, hogy melyik súlycsoportba tartozik. December végén a nemzetközi szövetség (AIBA) - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hangsúlyozott kérésére - megváltoztatta a kategóriákat, megszüntette a szupernehézsúlyt, ezért aztán a 95 kilónál nehezebb öklözők nem is versenyezhetnek. Mehetnek profinak vagy birkózónak.

A NOB arra hivatkozva javasolta a változtatásokat, hogy a legnagyobbat szupernehézsúlyúak ütik, náluk a leggyakoribbak a sérülések, és az ő mérkőzéseik a legkevésbé technikásak. Néhány ország felháborodott az AIBA döntésén, erre tegnap az az üzenet jutott el a tagszövetségekhez, hogy marad minden a régiben, megtartják a 12 súlycsoportot, a szupernehézsúllyal együtt.

Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke elmondta: a jelek szerint csupán az AIBA főtitkárának, Loring Bakernek a partizánakciójáról van szó. "Egy eléggé nehezen értelmezhető levelet küldött, amelyben azt javasolja, hogy az októberi kongresszusig tartsuk meg a régi rendszert" - mondta Csötönyi. "De hát igencsak valószínű, hogy az AIBA nem fogadja el a NOB ajánlását, és különben is: nem lehet kéthetente változtatni a kategóriákat. Mit mondjon az edző a fiúknak? Most fogyasszanak vagy ne fogyasszanak?"

Ami biztos: a magyar szövetség már az új csoportokban rendezi a január 22-én kezdődő debreceni Bocskai-emlékversenyt, valamint a májusi kadett világbajnokságot is.

Korábban:

Parázs csaták az ökölvívó ob-n

Kósa Tamás