Vágólapra másolva!
Csendes nap volt az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságon. A férfi egyesben a kiemeltek közül csupán a román Pavel (25.) és a francia Escudé (30.) búcsúzott, igaz utóbbit drámai csatában Sampras győzte le (7-6, 5-7, 6-4, 6-7, 6-3). Az orosz rulettben Szafin "lelőtte" Juzsnijt (6-4, 6-4, 6-4). A nőknél menetelnek a kiemeltek, csupán Capriati (1.) vesztett egy szettet. Mindkét mezőnyben kialakult a nyolcaddöntő párosítása.

Sampras 351 ponttal tarkított találkozón 10 perc híján 4 óra alatt tudta csak legyőzni a franciák Davis-kupacsapatának tagját, Escudét. A francia tavaly éppen a Rod Laver arénában szerzett elévülhetetlen érdemeket csapata sikerében Ausztrália ellen. Pedig jól ment a franciának, a meccs során csak 16 ki nem kényszerített hibát vétett, Sampras ennek a dupláját. Az amerikai az adogatások terén dominált: 33 ászt ütött, Escudé csak 12-t. A vesztett és a megnyert pontok tekintetében a francia 175 pontot nyert meg, míg Sampras 176-ot. Csupán egyetlen pont volt a differencia!

A vesztes nyilatkozata: "Roppantul el vagyok keseredve, hogy vesztettem. Remek meccs volt, Sampras ma jobb volt nálam. Teljesen elfáradtam a negyedik játszma megnyerése után. A mérkőzés kulcsa Pete szervája volt: amikor gyengébben ment neki, akkor tudtam feljönni."

Sampras véleménye: "Valóban jó mérkőzés volt. A negyedik szett kicsúszott a kezemből, de az ötödikben észbe kaptam. Fejben kellett visszajönnöm."

A 13-szoros Grand Slam-győztes a nyolcaddöntőben Szafinnal mérkőzik, aki 2000-ben a döntőben legyőzte őt.

Tegnapra is esett egy mérkőzés, amelyben az azonos nemzetbeliek meccseltek, Henman és Rusedski küzdelméből előbbi került ki győztesen. Ma az orosz Szafin (9.) honfitársa Juzsnij ellen lépett a pályára. Érdekesség, hogy Kafelnyikov és Volkov 1995-ös wimbledoni találkozója óta oroszok most játszottak egymás ellen GS-tornán. Szafin 13 ászt ütött, köztük egyik adogatása 213 km/órás sebességgel érkezett Juzsnij térfelére.

Szafint egyszer figyelmeztette a mérkőzésvezető, ettől az egyesben eddig 10 tornagyőzelemmel álló orosz "be is rágott", de forrófejűsége ellenére hozta a partit. Szafin a következőt nyilatkozta a meccs után: "Szoros mérkőzés volt, de jó napom volt. Egyáltalán, nagyon jól felkészültem erre az évre, s eddig jól is teszem a dolgom."

Még nem tudta Samprasék találkozójának eredményét, de a sorsolást így kommentálta: "Mindketten a szerva-röpte játékot erőltetik. Samprasnek nagyobb a szervája, de mindkettővel óvatosnak kell lennem, akármelyikük is kerül az utamba."

A korábbi Australian Open-finalista chilei Rios is lopakodik: nem kiemeltként a spanyol Martint verte sima három szettben, de elégedetlen volt: "Többet hibáztam, mint amennyit szoktam".

Rios azt is elmondta, életét nem csupán a tenisz tölti ki, mióta megszületett jelenleg már hathónapos kislánya.

A svájci Federer és a német Schüttler Samprasékhoz hasonlóan gyilkolták egymást: mindketten 36 ki nem kényszerített hibát ütöttek, de a svájci azzal bizonyult jobbnak a három szoros játszmában, hogy 38 nyerő ütést követett el, míg ellenfele csak 31-et. Federerer azzal szórakoztatta a találkozó után a közönséget, hogy a neki aláírásra átnyújtott futballabda nagyságú, de teniszlabdára maszkírozott gömböket visszafejelte a tömegbe.

"Borzasztó volt a meleg a pályán, talán a második szettet könnyebben is megnyerhettem volna" - értékelt Federer. "Az olimpián legyőztem Haast, Bázelben kikaptam tőle. Mindenestre szoros meccs lesz."

A nőknél a belga Henin (6.) 6-4, 6-0-ra verte az ausztrál Prattet, a hazai pályán játszó Pratt csak egy játszmányi időre ijesztett rá a belgára. "Nagyon meghajtottam az első szettet, s nagyon elkeseredtem, amikor elvesztettem" - kommentált az ausztrál. "Ha olyan teniszező kerül az ember útjába, mint Justine, akinek már egy játszma a kezében van, az egyre agresszívabbá válik, nehéz vele mit kezdeni."

A másik ausztrál Watson a szintén belga Clijsters (4.) ellen vesztett (6-1, 6-2). Veresége ellenére az ausztrál elégedett volt a versenyen nyújtott teljesítményével: "Jól játszottam itt, ami alapján ebben az évben lehetnek bizonyos elvárásaim. Nem játszottam még annyi meccset a legjobbak ellen, hogy megszoríthassam őket."

A nyolcaddöntők párosítása:
férfi egyes:
Henman (brit, 6.) - Björkman (svéd)
Johansson (svéd, 16.) - Voinea (román)
Novak (cseh, 26.) - Hrbaty (szlovák)
Koubek (osztrák) - Gonzalez (chilei)
Lapentti (ecuadori, 23.) - Rios (chilei)
Haas (német, 7.) - Federer (svájci, 11.)
A. Costa (spanyol) - Ferreira (dél-afrikai)
Sampras (amerikai, 8.) - Szafin (orosz, 9.)
női egyes:
V. Williams (amerikai, 2.) - Maleeva (bolgár, 13.)
Hingis (svájci, 3.) - Coetzer (dél-afrikai, 15.)
Szeles (amerikai, 8.) - Medina-Garrigues (spanyol)
Sucha (szlovák) - Ad. Serra-Zanetti (olasz)
Capriati (amerikai, 1.) - Grande (olasz, 20.)
Mauresmo (francia, 7.) - Weingärtner (német)
Clijsters (belga, 4.) - Husarova (szlovák)
Henin (belga, 6.) - Gyementyijeva (orosz, 12.)

Korábban:

Ferreira-káprázat Melbourne-ben

Thury Gábor