Vágólapra másolva!
Az elmúlt heti lausanne-i műkorcsolya- és jégtánc Európa-bajnokságon lebetegedett Sebestyén Júlia néhány napig itthon gyógyul, majd külföldi edzőtáborba utazik, s ott készül a téli olimpiára.

Az Eb-n eldőlt, hogy a 10. helyen végzett Sebestyén Júlia indulhat a Salt Lake Cityben február 8-án kezdődő 19. téli olimpián. Naganóban, 1998-ban 18 évesen 15. volt, s mivel az országos bajnokság után az Eb-n is megelőzte Dorofejev Tamarát (aki az Eb-n 23. lett), ő vívta ki az ötkarikás szereplést.

- Az előző három Eb-n egyformán 6. volt, most 10., de ez még azon eredmények közé tartozik, amivel elégedett lehetne. Elégedett?
- Éppen a korábbi eredményeim miatt nem, bár a körülmények miatt akár az is lehetnék. A rövid program után teljesen elment a hangom, megfáztam. A kűr napján pedig már a torkom is fájt, alig tudtam levegőt venni, s valószínűleg lázam is volt. De nem mertem megmérni, nehogy megijedjek, ha meglátom, meddig szalad fel a hőmérő higanyszála.

- Azóta már megmérte?
- Még mindig nem. Kaptam néhány nap pihenőt, s remélhetőleg hamar meggyógyulok.

- Az Eb-n az olimpiai részvétel kivívása sokkal fontosabb volt, mint az, hogy hányadik helyen végez?
- Szó sincs erről, mind a kettő egyformán fontos volt. Egy Európa-bajnokság mindig komoly verseny, amelyen minden versenyző szeretne minél jobban szerepelni, így én is. Igyekeztem függetleníteni magam attól, hogy most a szokottnál is nagyobb a tét.

- Az olimpiai válogatás nem volt egyértelmű, hiszen csak azt rögzítették, hogy az országos bajnokság és az Eb dönt. Az ob-t megnyerte, de ha Dorofejev Tamara a 9. helyen végzett volna, akkor ki utazik az olimpiára?
- Ezt én sem tudom, de szerencsére ezen már nem kell töprengenem.

- Egyébként egy szobában lakott Tamarával?
- Nem, nekem a jégtáncos Gebora Zita volt a szobatársam, Tamara pedig most egyedül lakott. De az Eb-n végig együtt volt a csapat, együtt mentünk vacsorázni, s csak az a minimális feszültség érződött, ami ilyen helyzetben természetes.

- Igazán jónevű koreográfusai vannak, az 1992-es olimpiai bajnok Viktor Petrenko és felesége. Hogyan került kapcsolatba velük?
- Már többször voltam náluk edzőtáborban, innen az ismeretség. Sokat köszönhetek nekik azért, hogy most már az előadásmódomat tekintve is egyre jobban elismernek. Az ugrásaimmal technikailag eddig sem volt különösebb gond, de többen mondták, hogy a programjaimba kellene még egy kis "plusz". A Petrenko házaspár ehhez segített hozzá.

- Salt Lake Citybe húsz-egynéhány fős magyar csapat utazik, de valójában a női műkorcsolyázás az egyetlen versenyszám, amelyben partiban lehetünk a nemzetközi élmezőnnyel. Mekkora teher ez, s mire számít?
- Az olimpia a mezőnyt tekintve megegyezik a világbajnoksággal, s biztos, hogy mindenki nagyon jó formában lesz. Remélem, én is, de helyezésekben nem gondolkodom, mert ezt nagyon sok tényező befolyásolhatja, a sorsolástól a bírókon át. Az Eb-n is láthatta mindenki, hogy nagyon kiegyenlítődött a mezőny.

- Hogyan alakulnak a napjai az olimpiáig?
- Pár napig pihenhetek, de nem sokat, tényleg csak annyit, amíg összeszedem magam. Az edzőimmel, Száraz Andrással és Jurek Eszterrel egy kicsit még alakítunk a programjaimon. S az olimpia előtt még néhány napra szeretnék elutazni egy rövid külföldi edzőtáborba, azért, hogy Salt Lake Cityben tényleg a legjobb formában legyek. Ám az még nem dőlt el, hogy hol készülök a hátralévő időben. Amíg nem volt biztos, hogy én utazom az olimpiára, addig mégsem kezdhettük el szervezni...

Korábban:

Sebestyén Júlia utazhat az olimpiára

Fábik Tibor